Okul Aile Birliği Mükellefiyeti

merhaba arkadaşlar,
bir ilköğretim okulunda temizlik işlerini yapan personelin okulların yaz tatiline girmesi nedeniyle hem vergi dairesi hem de sgk için dosyalarını geçici süreyle kapattık. fakat okullar açılmadan kısa bir süre önce vergi dairesinden şöyle bir yazı geldi: gelir vergisi kanununun 100.md de genel bütçeli idare ve kurumlar yaptıkları gelir vergisi tevkifatı için muhtasar beyanname vermezler şeklindeki hükmüne göre mükellefiyet kaydınız kapatılmıştır. ve önemli bir not düşmüşler: bundan böyle okulunuz bünyesinde yapılacak tevkifata tabi ödemeleriniz muhtasar beyanname ile beyan edilmesi işleminin okul aile birliği adına mükellefiyet tesis edilerek yapılması gerekmektedir.yani daha önceki mükellefiyet tesisi okul adına idi, şimdi ise okul aile birliği adına olması gerekmekte ve vergi dairesi yeniden işe başlama verilmesi gerektiğini söyledi.buraya kadar sorun yok. fakat sgk ile ilgili olarak okul ile birliği adına yeniden dosya mı açılacak yoksa mevcut dosyadan devam edebilir mi diye sorduğumda bizi vergi dairesinin işlemi ilgilendirmez, sizin dosyanız var onun üzerinde devam edin dediler.
bu durumda vergi dairesinde okul aile birliği, sgk da okul olarak görünen dosyamız mutabakatsızlık yaratmaz mı? bu konuda sgk'ya unvan değişikliği dilekçesi yazılsa doğru olur mu? bilgilerinizi rica ediyorum

Ynt: okul aile birliği mükellefiyeti

Sayın goldentulip,

Okulda temizlik işlerini yapan personeli sigortalı olarak çalıştıran işveren SGK'da ......İlköğretim Okulu Müdürlüğü olarak mı tescil edilmiş?
İyi çalışmalar.

okul daha önce sgk'da ............. ilköğretim okulu olarak tescil edilmiş.
aynı şekilde vergi dairesinde de öyle görünüyordu. şimdi okul olarak mükellefiyeti kapandı. okul aile birliği olarak mükellefiyet kaydı açılacak.
sgk eski şekilde devam eder diyor, fakat bana mantıklı gelmedi. çünkü okul aile birliği yeni vergi numarası alacak. gelir idaresi ile sgk arasında muhtasar ve aylık prim hizmet belgelerinden dolayı vergi numaraları tutmuyor, unvan tutmuyor şeklinde bir mutabakatsızlık yaşanabilir. sgk nın e-bildirge portalında vergi numarasını değiştirsem ve sgk'ya da bu şekilde bir ünvan değişikliği olduğunu dilekçe ile bildirsem yeterli olur mu? yoksa okul aile birliği adına yeni bir tescil mi yaptırsam.

Biraz zahmetli bir süreç olacak sizin için ancak öncelikle Okul Aile Birliği adına SGK da yeni bir işyeri tescili ayrıca vergi dairesine de bildirimde bulunarak mükellefiyet tescili yaptırmalısınız.