Okullara bağış

Üyelik
10 Haz 2009
Mesajlar
25
Konum
İSTANBUL
arkadaşlar bi firma okula perde ve projeksiyon aleti alıp hediye edicek. Bu durumla ilgili kdv den istisna olmaları gerektiğini söylüyorlar bunun için milli eğitimden bi belge alınması gerekiyormuş. Böyle birşey söz konusumu. Telefonla sorduğumda bana kendi ürünlerinizi veriyorsanız kdv den istisna eğer başka kişiden alıp veriyorsanız istisna kapsamında olmadığını belirttiler. Bununla ilgili nasıl bi yol izlemem gerekli şimdiden teşekkürler
 
Ynt: Okullara bağış

Böyle bişey yok biliyorum ister kendi malın olsun ister başka yerden al istisna vardır
 
Ynt: Okullara bağış

nasıl bi istisnası var izlenecek yol nasıl ayrıntılı bi şekilde anlatabilirmisiniz
 
Ynt: Okullara bağış

Soru :
Konya ili Meram ilçesinde 20 derslikli bir okul yaptıracağım. Bu çerçevede yapacağım harcamaların gelir ve katma değer vergileri karşısındaki durumu nedir?
Vergi Dünyası / Kasım 2005
Cevap:
Gelir Vergisi Kanunu'nun 89'uncu maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendi uyarınca, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamının yıllık beyanname ile beyan edilecek gelirlerden indirilebilmesine imkan sağlanmıştır.
Okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurdu yapımı veya bu tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan bağış ve yardımların herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınabilmesi için, sözkonusu bağış ve yardımların, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere yapılması gerekmektedir.
Gelir vergisi mükelleflerince yapılan bağış ve yardımların ilgili kurumlardan alınacak belgelerle tevsik edilmesi yeterlidir.
Diğer taraftan, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/2-b maddesine göre, maddenin birinci bendinde sayılan kurum ve kuruluşlar olan "genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan ve tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara" bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları katma değer vergisinden istisnadır.

Bu açıklamalar çerçevesinde, okul inşaatı için piyasadan temin edilecek mal ve hizmetler için katma değer vergisi ödenmesi, inşa edilen okul binasının Milli Eğitim Müdürlüğüne teslimine ise katma değer vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.
Okul inşası için yapılacak harcamaların ise yıllık beyanname ile bildirilecek gelirinizden indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
 
Ynt: Okullara bağış

inşaa olayı yok işin içinde.

okulun bi eksiğini alıp bağış yapıyor.
 
Ynt: Okullara bağış

Soru :
?Ltd. Şti.? nin %4 paylı ortağıyım. Elde ettiğim kar payı ile bir okula bilgisayar hibe etmek istiyorum. Bu bağış için satınalacağım bilgisayarlara KDV ödemem gerekiyor mu? Ayrıca bağış yapacağım okulun bulunduğu il bu KDV ödemesi için bir farklılık doğurur mu?
Vergi Dünyası / Aralık 2006
Cevap:
5281 sayılı Kanunla 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu?na eklenen geçici 23 üncü maddede Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifası 31.12.2010 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edilmiş; aynı maddenin ikinci fıkrasında ise istisna uygulamasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı tarafından tespit edileceği hükme bağlanmıştır. Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 94 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile konuya ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
Buna göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları teslim ve/veya ifa etmek isteyen kişi veya kuruluşlar öncelikle ?Eğitime % 100 Destek Projesi? kapsamında İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri nezdinde görevlendirilen koordinatörlüklere başvuracaklardır. İl veya ilçe koordinatörlükleri bu başvuru üzerine bedelsiz olarak teslim ve/veya ifa edilmek istenen bilgisayarlar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teknik açıdan uygun olup olmadığı hususunda gerekli değerlendirmeyi yapacak, uygun bulunması halinde ise bedelsiz teslimde bulunacak kişi veya kuruluş adına istisna belgesini düzenleyeceklerdir.
Düzenlenecek istisna belgesine bedelsiz teslim ve/veya ifa edilecek bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların nitelik ve adedini gösteren bir listede eklenecektir. koordinatörlükler tarafından adlarına bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifası hususunda istisna belgesi düzenlenen katma değer vergisi mükellefi olmayan kişi veya kuruluşlar, bedelsiz teslim ve/veya ifa edecekleri bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları piyasadan katma değer vergisi ödemeksizin temin edeceklerdir. Buna göre bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları Milli Eğitim Bakanlığına bedelsiz teslim ve/veya ifa edecek istisna belgesine sahip katma değer vergisi mükellefi olmayan kişi veya kuruluşlar, satıcılara istisna belgelerini ibraz ederek, kendilerine yapılacak teslim ve/veya ifalarda katma değer vergisi uygulanmamasını talep edeceklerdir. Satıcılar, bu talep üzerine istisna belgesinde nitelik ve adedi gösterilen bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifalarına ilişkin düzenleyecekleri faturada Tebliğin (2.2) bölümünde belirtilen ?.......... İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği ..... tarih ve ........ sayılı belge uyarınca KDV uygulanmamıştır.? notunu düşmek suretiyle katma değer vergisi hesaplamayacaklardır.
Bu şartlar altında yapacağınız satınalacağınız bilgisayarlar için KDV hesaplanmayacaktır. Ayrıca bağışı yapacağınız okulun bulunduğu ilin bu istisna uygulaması açısından bir önemi de bulunmamaktadır.
 
Ynt: Okullara bağış

Üstadım ben hiç okula bağış yapmadım ve şuanda vaktim yok araştırmak için elimdeki bilgiler şimdilik bunlar
Umarım işinize yarar
 
Ynt: Okullara bağış

T.C
???KAYMAKAMLIĞI
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü



Milli Eğitim Bakanlığına Bedelsiz Teslim Ve/veya ifa edilmek üzere yapılacak
Bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılım alımlarına yönelik
Katma değer vergisi istisna belgesi




İstisnadan Yararlanacak Kişi/Kurum

Adı soyadı :
Vergi Dairesi :
Vergi Kimlik No :
Faaliyet Konusu : Eğitim-Öğretim
Adres :


Yukarıda kimlik ve faaliyetleri gösterilen (okul aile birliği )Tarafından Eğitime %100 destek projesi kapsamında Müdürlüğümüze ekli listede sayılan (Eğitim Ürünlerini) KDV siz teslim etmek talebinde bulunmuş ve bu talep müdürlüğümüzce uygun görülmüştür.

İş bu belge düzenleme tarihinden itibaren üç ay süre ile geçerlidir





İlçe Milli Eğitim Müdürü

Mühür İmza
Tarih





Talep Edilen Ürünler :

1 Adet Projeksiyon Cihazı
1 Adet Projeksiyon Perdesi
Cihazların Montaj Hizmetleri


arkadaşlar malı alıcağımız firma bu belgeyi gönderdi bunu milli eğitime onaylatıp onlara verdiğimizde bizden kdv talep etmiyeceklerini söyledi bununla ilgili ilçe milli eğitimle görüşüp diğer bilgileride sunucam
 
Ynt: Okullara bağış

Merhaba,


KURUMLAR VERGİSİ açısından

Diğer indirimler

Kanun Ad KURUMLAR VERGİSİ KANUNU (YENİ)
Madde No 10
Kapsam

c) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5'ine kadar olan kısmı.
ç) (c) bendinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı.

KVK?nun 10. Maddesinin c bendinde sayılan kuruluşlara yapılan ayni ve nakdi yardımların tamamı Kurumlar vergisinde indirim konusu yapılabilir.

KATMA DEĞER VERGİSİ açısından

Sosyal ve Askerî Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar


Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 17
Kapsam

1. Kültür ve Eğitim Amacı Taşıyan İstisnalar:
Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasî partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların:
2. Sosyal Amaç Taşıyan İstisnalar:
b) ?????.ı, birinci fıkrada sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları ile fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan (5281 sayılı Kanunun 43/14-a maddesiyle değişen ibare; Geçerlilik; 01.01.2005, Yürürlük; 31.12.2004) gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin (26) teslimi,(27)



İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi


Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 30
Kapsam
Aşağıdaki vergiler mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez:
a) Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi,


KDV kanununun 17. maddeye (ve aynı zamanda KVK?nın 10. maddesine) uygun olarak bağış ve yardım yapıldığında faturada KDV hesaplanmayacakdır.
Ancak; 3065 sayılı Kanun?un 30/a maddesi uyarınca, söz konusu bedelsiz teslim ve ifalar nedeniyle yüklendikleri KDV?leri indirim konusu yapılamayacaktır.
Yüklenilip de indirim konusu yapılamayan bu KDV?ler, aynı Kanun?un 58. maddesi uyarınca, gider ya da maliyet olarak dikkate alınabilecektir.
Bu nedenle daha önceki dönemlerde indirim konusu yapılan KDV?lerin bağışın yapıldığı dönem KDV beyannamesinde ilave edilecek KDV olarak gösterilecektir.



BAĞIŞ VE YARDIMIN BELGELENDİRİLMESİ

Kurumlar Vergisi Kanunu 1 Seri No.lu Genel Tebliğinde ?ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılabilmesi için makbuz karşılığı olması gerekli ve yeterli bulunmaktadır.

Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda ise bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir.
Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzası bulunacaktır.
 

Benzer konular

Üst