Olmayan İş Sözleşmem ve sosyal sigortam (nereye kadar...?)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ozan_034
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

Yeni 4 yıllık üniversite mezunuyum. 3 gün önce bir gazeteye iş görüşmesine gittim. İlk günden görüşme olumlu geçti ve işverenim işe alındığımı söyledi. Aylık 500+%10 primle çalışmam için (sözel) anlaştık.
Sigorta konusu da ben açtım ve daha erken daha dur bakalım dedi sadece. Bunun dışında iş sözleşmesi sunulmadı bana. Sigortam emekli sandığında ailemden dolayı. Buna istinaden senin sigortaya ihtiyacın yok ki dedi işverenim!

Gazetecilik sektöründe bu tarz sıkıntıların yaşandığı herkesçe bilinen bir gerçek. Fakat bizler mesleğimizi icra etmek namına hem maddi hem de manevi zorluklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Üstüne mesleğe özel sektörde yeni başlayanlara, "her yerde durumlar böyle, mesleğini irdelemek bir yere gelmek istiyorsan bazı fedakarlıklar yapmalısın" dayatması yapılıyor.

Bu durum, sadece işverenlerin bir tür dayatması mı? Yoksa benim gibi dayatmaları görmezden gelemeyenlerin kanuni yönden haklarını arayabileceleri bir hukuksuzluk mu?

Bu durumu açıklığa kavuşturmak için neler yapmam gerekir? Ortada bir yalnışlık varsa neler yapmalıyım?

Yardımcı olabilirseniz çok ama çok mutlu olurum.

Ynt: olmayan iş sözleşmem ve sosyal sigortam (nereye kadar...?)

Selam.

Öncelikli olarak ssk kanuna göre iş veren işçiyi işe başlama tarihinden önce bazı işlerde işe başladığı gun sigortalı yapmak zorundadır.Eğer iş veren işçinin sigortasını yapmıyorso işçi iş hakkını tazminatlı olarak fehs edebilir ve tüm haklarını(ssk dahil) talep edebilir.Bunun için öncelikli olarak notere gidip iş verenin usülsüzlüğü yüsünden iş hakkımı fehs ediyorum deyip ihtar cekmen lazım.Ama iş sözleşmen yok oz amanda sigortasız çalıştırdıgını ispat etmen yeterli sanırım Daha sonrada maliyeye,ssk,çalışma bakanlığına şikayet dilekçeleri yazıp cevap beklemelisin.Cevaplara görede iş mahkemesine baş vurup dava açmalısın iş veren büyük miktarda ceza ödeyip ödemediği sigorta günlerini ödemek zorundadır. Kolay Gelsin

Ynt: Olmayan İş Sözleşmem ve sosyal sigortam (nereye kadar...?)

ozan_034 ' Alıntı:
Merhaba,

.....Sigortam emekli sandığında ailemden dolayı. Buna istinaden senin sigortaya ihtiyacın yok ki dedi işverenim!

......
Aileden sigorta konusuna çok güvenmeyip biraz araştırma yapmanız yerinde olur.

Ynt: Olmayan İş Sözleşmem ve sosyal sigortam (nereye kadar...?)

ozan_034 ' Alıntı:
Merhaba,

Yeni 4 yıllık üniversite mezunuyum. 3 gün önce bir gazeteye iş görüşmesine gittim. İlk günden görüşme olumlu geçti ve işverenim işe alındığımı söyledi. Aylık 500+%10 primle çalışmam için (sözel) anlaştık.
Sigorta konusu da ben açtım ve daha erken daha dur bakalım dedi sadece. Bunun dışında iş sözleşmesi sunulmadı bana. Sigortam emekli sandığında ailemden dolayı. Buna istinaden senin sigortaya ihtiyacın yok ki dedi işverenim!

Gazetecilik sektöründe bu tarz sıkıntıların yaşandığı herkesçe bilinen bir gerçek. Fakat bizler mesleğimizi icra etmek namına hem maddi hem de manevi zorluklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Üstüne mesleğe özel sektörde yeni başlayanlara, "her yerde durumlar böyle, mesleğini irdelemek bir yere gelmek istiyorsan bazı fedakarlıklar yapmalısın" dayatması yapılıyor.

Bu durum, sadece işverenlerin bir tür dayatması mı? Yoksa benim gibi dayatmaları görmezden gelemeyenlerin kanuni yönden haklarını arayabileceleri bir hukuksuzluk mu?

Bu durumu açıklığa kavuşturmak için neler yapmam gerekir? Ortada bir yalnışlık varsa neler yapmalıyım?

Yardımcı olabilirseniz çok ama çok mutlu olurum.

iş hayatına başlar başlamaz böyle sıkıntılarla karşılaşmanız şevk kırıcı olmuştur.
benim size tavsiyelerim şöyle;

halen çalışmaktaysanız bölge çalışmaya şikayet dilekçesinde bulunabilirsiniz.çalışırken yapılan şikayetlerde süre ve sonuç hızlı gelişiyor. ALO 170 ihbar servisini kullanıp SSK'sız işçi çalıştırılıyor diye isimsiz ihbarda bulunabilirsiniz.

sonuç alamadığınızı düşündüğünüzde yargının yolları açıktır.