fonradar

Ölüm Aylığı Oranları Hakkında

Üyelik
1 Haz 2006
Mesajlar
1
merhabalar,
internette arama yaptigimda soruma kesin bir cevap bulamadim.Benim annem ve babam vefat etti.Ikiside Bagkur'dan emekliydi.Simdi annemin maasi daha yuksek oldugundan onun uzerinden maas alacagim.Ben herhangi biryerde sigortali olarak calismiyorum ve evli olmayan bir bayanim.Zannedersem bir emeklinin olumunden sonra dul esine hic cocugu olmamasi halinde %50 yerine %75 olum maasi veriliyor.Bu durumun tersi cocuk icin gecerli mi? Yani anne ve babanin ikiside vefat ettiginden ve baska bir kardes olmamasi halinde ,tek haksahibi kiz cocuk olarak yinede maasin % 25 ini mi alacagim?
Bu konuda bilgisi olan biri yardim ederse cok sevinirim.Tesekkurler.
 
1479
Bağ-Kur K.
İKİNCİ KISIM
Sigorta Yardımları


BÖLÜM - IV
Ölüm Sigortası

Madde 0045: Eş ve çocuklara, ana ve babaya tahsis yapılması

(6.3.1981 gün ve 2423 sayılı Kanunla değişen şekli) Ölen sigortalının tahsis yapılmasına hak kazanan kimselerine aşağıdaki hükümlerde belirtilen oran ve koşullarla aylık bağlanır veya toptan ödeme yapılır.

Ölen sigortalının 42 nci madde gereğince saptanacak aylığının veya 44 üncü madde gereğince saptanacak toptan ödeme tutarının,


Dul eş için % 50'si, aylık alan çocuğu bulunmayanların dul eşine % 75'i,

(14.03.1985 gün ve 3165 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmıştır.)

(02.08.2003 tarih ve 25187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4956 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle değişen ve 08.08.2001 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Onsekiz yaşını, orta öğrenim yapması halinde yirmi yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde yirmibeş yaşını doldurmayan ve (18 yaşını doldurmayanlar hariç) bu Kanun ile diğer sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmayan, bu kanunlar kapsamındaki çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan veya yaşları ne olursa olsun çalışamayacak durumda malûl olan çocuklarla, yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan ve bu Kanun ile diğer sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmayan, bu kanunlar kapsamındaki çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan kız çocuklarının her birine % 25'i,

(02.08.2003 tarih ve 25187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4956 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle değişen ve 08.08.2001 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Sigortalının ölümü tarihinde veya sonradan eşine veya çocuklarına yapılması gereken tahsisin toplamı, sigortalıya ait tahsisten aşağı olursa, artan kısım eşit paylar halinde, sigortalının bu Kanun ile diğer sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmayan, bu kanunlar kapsamındaki çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan ana ve babasına her birinin hissesi sigortalıya ait aylığın en çok % 25'i,
Aylık veya toptan ödeme şeklinde verilir.

Hak sahiplerine bağlanacak aylıklara esas aylık tutarı, birinci basamağın % 45'inden (1) az olamaz. Bu miktarın, hak sahibi bir kişi ise % 80'inden, iki kişi ise % 90'ından, iki kişiden fazla ise % 100'ünden az aylık bağlanamaz.

Sigortalı tarafından evlat edinilmiş, tanınmış veya nesebi düzeltilmiş yahut babalığı hükme bağlanmış çocukları ile, sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları, bağlanacak aylıktan yukarda belirtilen esaslara göre yararlanırlar.

Hak sahibi eş ve çocuklara yapılacak tahsisin toplamı, sigortalıya ait aylık tutarını geçemez. Bu sınırın aşılmaması için, gerekirse, hak sahibi kimselerin tahsis miktarlarından orantılı olarak indirmeler yapılır.

(1) (Bu kısımda yer alan "%60'ından" ibaresi; 08.09.1999 tarih ve 23810 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4447 sayılı Kanunun 56/D-4 maddesiyle metinde görüldüğü şekilde değiştirilmiştir.)
 

Benzer konular

Üst