Ölüm Aylığı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cetvel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cetvel

Tanınmış Üye
üst komşum vefat etti.yardımcı olursanız sevinirim.

Doğum Tarihi :1963
işe başlama ssk :23.07.1987
işten çıkış ssk :11.01.2007

ssk ya ödenen prim gün sayısı :1.178

isteğe bağlı sigortalılık başlangıcı :15.01.2009
ölüm tarihi :12.07.2010

isteğe bağlıya ödenen prim gün sayısı :541 gün

1-) 01.10.2008 den itibaren isteğe bağlı sigortaya ödenen günler 4 b de geçen süre olarak sayılıyor. ama görüldüğü üzere burada 3,5 yılı geçen bir süre yok. vefat eden kişinin hak sahipleri 4 a dan mı ölüm aylığı alacak yoksa 4 b den mi ölüm aylığı alacak.( tereddütte kaldım en son isteğe bağlıda iken öldüğü için )

2-) hak sahibi 4 a dan aylık alacaksa 5 yıldan beri sigortalı olup her türlü borçlanma süreleri hariç 900 günümü baz alacak yoksa 1800 günlük şart mı aranacak

3-) hak sahibi olan eşi 4 a lı olarak çalışmakta ölüm aylığını alabilir diye düşünüyorum doğrumudur.

4-) gereken evraklar beyan taahhüt belgesi ,hak sahibi nüfus cüzdanı fotokopisi,ölen kişinin vukuatlı nüfus kayıt örneği hak sahibi 2 adet fotoğraf bunlardan başka istenen evraklar nelerdir.

Ynt: Ölüm Aylığı

Ölüm aylığı son sigortalılık haline göre bağlanır. Son sigortalılık hali aranan şartları tamamlamıyor ise diğer sigortalılık hallerine bakılır. 4/b sigortalılık hali 1800 gün sigortalılık sayısına yetmediğinden 4/a sigortalılığına bakılır. Ölüm aylığı bağlanması için aranan 900 prim gün sayısı yeterli olduğundan 4/a sigortalılığından aylık bağlanır.
Eşin 4/a kapsamında çalışması ölüm aylığı almasına engel değil. Evlendiği taktirde aylık bağlanmaz. Aylık bağlandıktan sonra evlenir ise aylık kesilir.
Belirttiğiniz evraklar başvuru için yeterli.
Ölüm aylığı bağlanması için gerekmemekle birlikte Sulh Hukuk Mahkemesinden veraset ilamı çıkartıp, 4 ay içinde Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi vermeniz gerekir.

Sn sezer
1- bahsettiğim kişi en son isteğe bağlı öderken vefat ettiğinden dolayı bağkurdan emekli olması gerekiyor ben öyle anladım.
2- kişi bağkurdan emekli aylığı alacaksa 1800 gün gerekli ama burada vefat eden kişinin 1700 günü var bu durumda 100 gün askerliği borçlanırsa 1800 güne tamamlamış olur ve bağkurdan emekli olur. ama siz şöyle belirtmişsiniz. en son sigortalılık halinde günler yetmediği takdirde 4 a sigortalılığına bakılır demişsiniz. bizde 4 a dan emekli olmak istiyoruz. sizin 100 gün askerlik borçlanması yapmanız lazım aksi halde emekli olamazsınız denilebilirmi.yani 4 a lığı kabul etmeyebilirler .çünkü en son prim ödediği kurum 4 b

5510 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık bağlanabilmesi için sigortalının ölüm tarihinin Kanunun yürürlük tarihi olan 01.10.2008?den sonra olması ve 4/b sigortalıları (Bağ-Kur) için en az 1800 gün, 4/a sigortalıları (SSK) içinse en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup her türlü borçlanma süreleri hariç en az 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir.
Bu nedenle aylık bağlanması için kuruma başvurunuzu yapın.

Hayır. 4/a dan emekli olacak. Açıklamam net ve açık olmadı mı acaba?

şu kısmı anlamadım. kişi en son isteğe bağlıda iken vefat ettiğine göre hak sahibinin 4 b den emekli olması gerekmez mi ?