Önceki Yıllara Ait Elektrik Faturalarının Gider ve KDV Boyutu Hk.

derman.smmm

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar kolay gelsin.

Mermer imalatı ile iştigal eden bir Limidet Şirket'in, geçmiş yıllardan kalan ve ilgili yıllarda da hiçbirşekilde giderlere intikal etmeyen yüklü elektrik borçları bulunmaktadır. Bu elektrik borçlarını 6111 sayılı yasadan faydalanarak 12 taksite bağladı ve ilk taksiti ödedi. Ödenen tutar KDV dahil 41.000 TL. Ödemeye ilişkin Elektrik Dağıtım şirketi Elektrik Tüketim faturası düzenleyerek firmaya ibraz etti. Yanlız fatura dönem olarak 2011/07 ve fatura tarihi de 29.07.2011 olarak düzenlenmiştir.

Sorum şu;

6111 sayılı kanun kapsamında taksitlendirilen bu elektrik borçlarına ait ödenen taksitlere ilişkin olarak elektrik dağıtım şirketi tarafından düzenlenen fatura kayıtlara gider olarak aktarılabilir mi? En önemlisi KDV'si indirim konusu yapılabilir mi?

Bu konu hakkında çok farklı görüşler mevcut ? Örneğin danıştayın bu konuya benzer bir kaç görüşünü buldum ve paylaşmak istiyorum.

Dn.4.D.nin 24.02.1982 tarih, ve T.E.1981/1436, K.1982/242 sayılı Kararı;

?Geçmiş yıllara ilişkin olarak ödenen elektrik bedeli, ödendiği yıl hesaplarına gider yazılabilir?

Dn.4.D.nin 19.12.1979 tarih, ve T.E.1978/3109, K.1979/3541 sayılı Kararı;

· ?Elektrik ve su masraflarının ilişkin olduğu yıl değil ödendiği yıl hesaplarına gider yazılması gerekir?

Dn.4.D.nin 10.06.1971 tarih, ve T.E.1970/6367, K.1971/4784 sayılı Kararı;

· ?Bir evvelki yılda kullanılan elektrik masraflarının bir sonraki yılda ödenmesi sebebiyle ödendiği yılda gider yazılması doğrudur?

Danıştay kararlarına rağmen birçok meslek mensubu arkadaşımız bunun aksini söylediler. Bu konuda hakkında net bir bilgi sahibi olan varsa yardımcı olabilir mi

Teşekkürler

Ynt: Önceki Yıllara Ait Elektrik Faturalarının Gider ve KDV Boyutu Hk.

Örnek verdiğiniz yargı kararları çok eski.

Ynt: Önceki Yıllara Ait Elektrik Faturalarının Gider ve KDV Boyutu Hk.

Bu konu hakkındaki düşünceniz nedir; Ayrıca bu konu hakkında daha yeni Danıştay Kararı ya da tebliğ varsa paylaşırsanız sevinirim. Zira amacımız bu konuyu aydınlığa kavuşturmak...