Organize Sanayi Bölgelerinde Emlak Vergisi Geçici Muafiyeti

Şükrü ERGÜL

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
465
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba,

Bilindiği üzere Emlak Vergisi kanununun 5/f maddesinde "Organize sanayi bölgeleri ile sanayi ve küçük sanat sitelerindeki binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır." denilmektedir.

Şirketimize ait OSB'de bulunan 2 parsel arsasının 1. parseli arsa olarak, 2.parseli ise bina olarak aktifimizde bulunmaktadır.

2 parseldeki bina için emlak vergisi olarak emlak vergileri ödenmektdir.

Bina için 5 yıl süre ile geçici muaflıktan faydalanılmıştır.

Sorum şu:

a) 1. parseldeki arsa üzerine ilave bina yapacağız.

Bu ilave bina için 5 yıl süre ile geçici muaflıktan faydalanacak mıyız?
Gerçi, Emlak Vergisi kanununun 5/a maddesinde "...... Mevcut binalara ilave yapılması halinde, 33'üncü maddenin (1) sayılı bendine göre beyan edilen değerden bu kısma isabet eden değer için, yukarıda yazılı muafiyet aynı şart ve süre ile uygulanır." ibaresi mevcuttur.

b) 2. parseldeki mevcut binayı yıkıp yeniden bina yapacağız.

Bu yıkılıp yeniden yapılan bina için tekrardan 5 yıl süre ile geçici muaflıktan faydalanacak mıyız?

Herkese kolay gelsin.
 
1.parsel için dediğiniz gibi cevap EVK md.5/a'da açıkça yer alıyor. 2.parselde yıkıp yeniden yapacağınız bina için kanunda veya ikincil mevzuatta açık bir muafiyet hükmü bulunmadığından emlak vergisi ödenmesi gerektiği kanaatindeyim.
 
Merhaba,


Mevcut fabrika binasının yıkılarak yerine yenisinin yapılması durumunda henüz itfa edilmemiş maliyet bedelinin (net defter değerinin) gider yada maliyet unsuru olarak dikkate alınıp alınamayacağı hususunun Maliye'ye sorulduğu ve verilen özelgede;

Maliyenin görüşü "mevcut fabrika binasının yıkılarak yerine yenisinin yapılması işlemleri birbirini tamamlayan ve birbirinin devamı niteliğinde işlemler olduğundan ve yıkılan binaya ait amortisman yoluyla itfa edilemeyen maliyet bedeli yeni binanın maliyetine dahil edileceğinden" şeklinde olup, yapılan yeni binanın eski binanın devamı olarak görüldüğünden;

İlk mesajımdaki b maddesindeki sorunun cevabının tekarardan 5 yıllık geçici muafiyetten faydalanamayacağız şekinde olduğunu düşünüyorum.

Kolay gelsin.
 
Ehhh, yüzde yüze örtüşmese de yine ikinci 5 yılın yeninden başlamayacağı konusunda bir fikir verebilir. Zaten aynı fikirdeyiz.
 
Üst