Ortağı Olduğumuz Şirketin Muhasebesine Bakılabilir mi ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beco
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
SMMM çalışma hakkında...

Arkadaşlar herkese merhabalar, bir kaç konu hakkında sizlere danışmak istedim.
1-Ortağı olduğum şirketin defterini tutabilir miyim
2- Ortağı olduğum şirkette smmm çalışan olarak ssk lı olabilir miyim
3- Büro açmıcam. ortağı olduğum şirkette de ssk lı olamayakcaksam sosyal güvenlik primim nerden nasıl yatacak.

Son düzenleme:
1- Ortağı olduğunuz şirketin muhasebesini SSK'lı ve bağımlı meslek mensubu olarak tutabilirsiniz.

1-ortağı olduğunuz şirketin defterini tutabilirsiniz, bu konuda muhasebeciler odasından da yazılı bilgi teyidi aldım.

e-beyan şifresi alırken;
vergi dairesinden şifre talep ederken e-beyan sıkça sorulan sorulardaki "2. Beyannameleri kimler gönderebilir?"deki son maddeyi "3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden, mesleki faaliyetini icra etmeyen ancak gelir getirici faaliyette bulunanlar" bu gruba giriyorsunuz, bunu yazdırıp vergi dairesine götürmenizi tavsiye ederim. (https://ebeyanname.gib.gov.tr/sss.html#a2 )

2-kendi şirketinizde ssk.lı olamazsınız bağkurlu olacaksınız.

3-Bağkurlu olacaksınız. Muhasebeciler odasına işe giriş bildirgesi yerine ortağı olduğunuz şirketin ticaret sicil gazetesini götürerek ortak olduğunuzu belgeliyeceksiniz.

Yukarıdaki cevap sayın meslektaşımızın limited şirket ortaklarının ve Anonim Şirket Yönetim Kurulu üyelerinin bağkurlu olmak zorunda olduğunu bildiği varsayımı altında verilmiştir. Buna göre cevap verilirken her nekadar bu konuya değinmesem de bu hususun bilindiği varsayılmıştır.
Diğer tarafdan Anonim şirket Ortakları SSK'lı olabilir. Bu duruma engel yasal bir düzenleme yoktur.
Dolayısıyla yukarıdaki cevabıma ek yapıyorum. Ortağı olduğunuz şirket anonim şirketse ve şirket yönetim kuruluna üye değilseniz. SSK'lı ve bağımlı olarak Muhasebesini tutabilirsiniz.
KOlay gelsin.

arkadaşlar teşekkürler cevaplarınız için.
anladığım kadarıyla ortağı olduğum limited şirketin defterini tutuyorum.
smmm si olarak ssk lı değil , şirketin ortağı sıfatıyla bağkurlu oluyorum.
inşallah bu işlemleri yaparken oda bir sıkıntı çıkartmaz.
saygılar...