fonradar

Ortağı ve Müdürü Vefat Eden Limited Şirkete Ne Yapılmalıdır?

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,484
Konum
istanbul
ABC Ltd. mükellefimin tek ortaklı ve ortak aynı zamanda müdür Ahmet bey dir
Ahmet bey 10 gün önce vefat etmiştir
Şuan ABC Ltd. nin hem ortaksız hem müdürsüz kalmıştır ve işçisi bir kişiydi oda işten ayrılmış ve işyeri şuan kapalı faaliyetsiz durumda
Ailesi ile yaptığım görüşmede "firmanın çok vergi borcu olduğundan reddi miras yapacaklarını bu sebepten hiçbirşey bizi ilgilendirmiyor ne yaparsan yap sen bilirsin " diyorlar
Bu durumda ne yapmalıyım?
Vergi dairesine yazı yazıp "ABC Ltd. nin ortaksız ve müdürsüz kaldığı ve muhatap kimsenin kalmadığı bu sebepten firmanın beyannamelerini vermeyeceğini ve resen kapatılmasını" yönünde bir açıklama mı yapmalıyım?
Başka yapacak bişeyler varmıdır? Ne yapmalıyım
Teşekkürler
 
Normal şartlarda ltd.şti.nin tasfiye kararı alıp, o süreci geçirmesi ve bu dönemde vergisel yükümlüklerini yerine getirmesi gerekir. Ancak mirasçılar, mirası reddedip, şirketle ilgilenmeyeceklerine göre bu süreç olmayacak.
Burada bence yapmanız gereken, kendinizi yasal açıdan sıkıntıya düşürmeyecek şekilde şirketin müşavirliğini yapmayacağınızı mirasçılara bildirerek belgeleri teslim etmenizdir. Vergi dairesine vereceğiniz dilekçede "resen kapatılmasını" isteyeceğinizi söylüyorsunuz. Sizin bu yetkiniz olmadığını düşünüyorum. Sonuç olarak mirasçılar gereğini yapmıyorlarsa sizinde fazla uğraşmanıza gerek yok.
 
vergi dairesinde neler yapacaklarını, nereye nasıl ödeme yapacaklarını anlatıp kendi ücretinizi isteyin. siz böyle bir durumda mirasçılar varken neden kendinizi sıkıntıya sokacaksınız ki? mirası ister red ister kabul etsinler. ister ödesinler ister ödemesinler. sizin sorununuz değil.
 
Geçen Yine buna benzer bir konuda baya hareretli tartışmıştık. Şirketin Ne'vi ve Ölen kişinin üstüne kayıtlı mal varlığı çok önemli. Mirasçılar mirası red ederse sizin birşey yapmanıza zaten gerek kalmıyor. Yanlış hatırlamıyorsam hazine fonuna devir oluyor otomatik olarak.
 
Tek ortaklı şirketlerin ne kadar riskli işletmeler olduğu meydana çıkıyor.Tek ortak yönetici murakebe ve denetim gerekli ortak için olmasa bile tedarikçiler maliye ve sgk içinde gerekli çünkü onlarda alacakları nedeni ile şirketin ortakları gibiler.
Bence tez elden tek ortaklı şirket izinlerinden vazgeçilmeli tek kişi ise ferdi işletme olsun ekmeğini paylaşacak ise birileri ile ortak olsun.Bazen ortaklar 2 si aynı arabaya binmezler ayrı giderler kaza olursa ikisi birden yok olmasın işleri yürütecek birisi olsun diye düşünülüyor.Yani biraz kaba olacak ama kanser olan ölümü yakın olan tek kişilik şirket kursun alsın ödemesin uygulaması ile piyasayı çok iyi dolandırabilir varlığı yakınları üzerine aktarır kamuyu tedarikçileri
dolandırabilir vefatı halinde redi miras yapılacağından kimse birşey alamaz teminat olmalı şirket kurarken kamuya teminat alınmalı yamuk halide tedarikçiler mağdur olmasın .Şirket ortaklarından sağlık rağporu aranmalı ve gerçekten şirket ortağı olmayı hazmetmiş olanlara izin verilmeli yoksa kamu ve günahsız tedarikçiler her an aldatılabilir.Bağımsız denetim muhakkak olmalı ve denetleyici tayinle gelmeli ücretini aracıdan almalı denetlenen ile ahpap çavuş ilişkisi olmamalı diye düşünüyorum.İyi çalışmalar.
 
Son düzenleme:
Üst