fonradar

Ortak Şirketin Döviz Borcunu Ödedi

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eyl 2008
Mesajlar
785
Konum
İZMİR
Arkadaşlar şirket 9 ay önce 1.500.000 EURO kredi çekti , taksitleride euro olarak büyük ortak ödüyor. zaten Ortağın TL. alacağı da baya yüksek şirketten.
Şirket bu çektiği krediyi 9 ay önce yurtdışına yolladı (borç olarak) ve bir yabancı şirkete ortak olmuştu. Şimdi o para yine 1.500.000 Euro olarak geri geldi bankada duruyor. Burada gelen para için Kur Farkı geliri hesaplayacakmıyım (kur yükseldi) ? -Kur farkı gelirini hemen işlemek zorundamıyız yoksa süresi nedir ?
-Kredinin taksitleri bu yıl sonu bitecek, bu taksitlerdeki faizi gider yazabilirmiyim ( bu arada firmanın sermayesi :50.000 TL)
-Banka kredisini euro olarak ödeyen ortağa şirketin borcunu Euro mu? yoksa TL mi ödeyeyim ? Kur farkı olurmu ? saygılarımla
 
1- İlk olarak ortağın şirket borcunu ödemesi doğrumu yanlış mı? Onu tartışmayacağım.
2-Paranın Gidiş sebebi Borç olarak demişsiniz sonra ortak oldu demişsiniz? Hangisi Eğer borç olarak verdiyseniz bunun faiz'i olması gerekmekte.
3-Döviz olduğu için Çektiğiniz krediyide Euro olarak gireceksiniz Kur farkı hesaplayacaksınız. Yolladığınız borç olarak ona da kur farkı var. Ortağın şirkete ödediği parayada hem faiz hem kur farkı var. Kur farklarını ilgili ayın sonunda hesaplayıp giderleştirmeniz gerekmekte. Ödensede ödenmese her ay hesaplama yapılacak.
4-Kredi taksitinin faiz giderlerini Geçici dönemlerinde Faiz taahkuk ettirerek gider yazabilirsiniz.
5- Euro olarak aldığınız borcu ödemesi size kalmış ister TL. İster Euro olarak ödemesini geri ödeyebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken husus Bütün işlemlerde ortağın ödediğindede senin ortağa geri ödediğindede döviz alış kuru kullanınız.
6- Ortak için hesaplayacağınız kur farkında Kdv vardır.
 
teşekkür ederim. Bu rakam örtülü sermayeye giriyormu ? (bizim sermaye 50.000 TL , Yurt dışı ortak olduğumuz şirketin sermayeside 25.000 EURO idi.)
-Biz şirket olarak ortaklıktan çıkıyoruz artık. Ancak Türkiyede çektiğimiz bu 1.500.000 EURO kredinin taksitlerini ödeyeceğiz. Burada KAR/ZARARI nasıl hesaplamam gerekiyor ?
-şirket ortağa olan euro borcunu ödediği zaman mı hesap edip kur farkı hesaplayacağım ?
- 9 ay önce yolladığımız 1.500.000 euro yine aynı geri geldi ise buna nasıl faiz işletiriz ? Yurt dışı firma bize faiz ödemeyecek ki?
-Bu euro borcumuzu erken ödemek istedik ancak banka %2 civarı ceza faizi koyuyor , bizde bunu ödememek için parayı vadeli veya vadesiz hesapta kullanmak istiyoruz?
 
Son düzenleme:
Sn.Tarkan bu soruyu krediyi aldığınız dönemde de sormuştunuz. Hatırladığım kadarıyla cevapların büyük bir çoğunluğu bu kredi faizinin gider yazılmaması gerektiği doğrultusundaydı.
 
sayın bulent249 teşekkür ederim. Ancak borç olarak yollanan bu para o şirketten geri geldiği için şimdi Kur Farkı gelirim yüksek çıkıyor (yaklaşık 300.000 TL. kur farkı geliri doğuyor !! ) Gelen 1.500.000 EURO nun 120.000 EURO sunu da şirketten alacaklı olan ortak alacağına karşılık dün aldı. Bu kur farkı karı nı ne zaman hesaplamalıyım ?
 
gib sitesinde şunu buldum :
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/Tebligler/5520/12.html
2.3. Örtülü sermaye uygulamasında kur farkı gelirlerinin durumu

Kurumların kullanmış olduğu borçların örtülü sermaye kapsamında değerlendirilmiş olması halinde, örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderlerin, Kurumlar Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre gider olarak yazılması mümkün bulunmadığından, örtülü sermaye kabul edilen borçlanmalarda YTL’nin değer kazanması sonucu oluşacak kur farkı gelirlerinin de söz konusu borcun örtülü yoldan konulan bir sermaye olarak kabul edilmesinin bir sonucu olarak, vergiye tabi kurum kazancının tespitinde gelir olarak dikkate alınması söz konusu olmayacaktır.
 
Benim anlamadığım sermayesi 50,000 olan şirkete nasıl 1500,000, euro kredi veriyorlar. Bu şirketin öz sermayesi ne kadar peki?
 
sn. nguroy ortağın şahsi kefaleti ilede alınmış bir banka kredisi bu rakam. Ben bu krediyi %10 ortak olduğumuz bahse konu yurt dışı şirkete yolladığımız için 242-iştirakler hesabına yazmıştım 2013 yılında. Yanlışmı yaptım acaba ?
 
kredi geri ödemeleri taksitleri 2014 de başladı , ben ektredeki faizi gecici vergilerde Gidere YAZMADIM .
 
Sayın tarkaniz, 1.500.000 Euro karşı tarafının hisse ortaklık bedelimidir? Yoksa Şirket paraya sıkıştı 1.500.000 euro mu gönderdin? Yani parayı ortak olmak için mi kullandın yoksa yabancı firmayı finanse edebilmek için mi?
 
dönen varlıklar=1.032.604 * duran varlıklar=4.357,626 (242 hesap=4.112.404 ü iştiraklerdeki şirket) * kısa vadeli borçlar=5.010.160 * sermaye=50.000 * geçmiş yıllar karları= 374.000 tl
 
syn.ugurcadır 1.500.000 euro BORÇ olarak yollandı. Yurtdışı firmanın zaten sermayesi 25.000 eur.
 
finanse etmek için yolladık , sadece biz değil o şirkete ortak diğer tüzel ve gerçek kişi diğer ortaklarda borç para yolladılar. şimdi ise çekildik ve para geri Türkiye deki hesabımıza geldi.
 
Sayın tarkaniz72, Hem ortağın size verdiği tutar hem sizin yurtdışına gönderdğiniz tutar örtülü sermaye.
 
Son düzenleme:
Sayın tarkaniz72,

Bu konuyu daha önce yazmıştık. Paranın gönderilmesi ve geri gelmesi sonucu değiştirmiyor. Paranın "İştirakler" hesabına kaydı büyük hata olmuş. Hisse alım satımı yaptınız şimdi bundan kar doğdu aslında ancak alım satım bedeliniz yok. Kaldı ki yurtdışına sermaye transferi izne tabidir bunu da yazmıştık diye hatırlıyorum. Burada yazılı örtülü ödenek görüşlerine katılmıyorum. Ancak özsermayeniz ve borçlanma tutarının dikkat edilmesi gereken başka hesaplamaları var (finansman gider kısıtlaması) ki bunlar için özel çalışma yapmak gerekir. Kur farkı/faiz hesabı gibi işlemler için çok klasik ancak yanlış cevaplar var ki bunları da gözardı edin derim. Tek tek sorulara verilen cevaplara bakmadan olayın tamamını bilanço şartlarına göre çözümlemek gerekir. Kredi borcunun ve ortak hesabının birbiriyle ilişkilendirilmesi ise başka hatalara da sebep olur bunu da hatırlatırım.
 
Sayın nguroy, Kredi borç taksitlerini ortak ödüyor. Alınan kredi değilde ortağın ödediği kısım ortağın şirketten alacağı örtülü kazanç
 
Bir ortak şirketten alacaklı olursa bu örtülü kazanç olmaz. Olsa olsa " örtülü sermaye" olur. Buna da faiz tahakkuk ederse bu faiz k.k.eg. olur.
 
Üst