Ortaklar Hesabının Nakit Sermayeye İlavesi

MUSTAFA KAYADUMAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 May 2020
Mesajlar
224
Konum
istanbul
Ltd şirketinin firma ortağına 50 milyon tl borcu var ortaklara borçlar hesabını direk sermayeye eklemek yerine peyder pey şirketin banka hesabından ortağa ödeme yapılsa 2 sene içinde taahhüd edilen sermayenin ödeme zorunlluğu olduğu için bankadan ortakalra borçlar hesabına ödeme yapıldıkça ortaklaa hesabındaki parayı sermaye taahhüd ödemesi diye peyder pey bankaya yatırsa ve böylece 5 sene boyunca 50 milyonun nakit faiz indiriminden faydalansa daha mantıklı değil mi acaba sizce bir sıkıntı olur mu tesekkurler

benım öğrenmek istediğim ortağa olan borcu sermayeye eklemek yerine nakit çekip yatırsak faiz indirimi var faiz %10 desek 5.000.00 tl/2=2.500.00 tl indirim var 5 yılda 12.500.000 tl eder %23 =2.875.000 tl kar eder doğru mu acaba
 
ORTAKLAR CARİ VE SERMAYE AVANSLARI HESAPLARI

Kanunda ortakların nakit alacaklarının sermayeye eklenmesine ilişkin bir sınırlama olmamakla birlikte, uygulamada Kanunu genişleten tebliğ, tebliği genişleten özelgeler ve özelgeleri genişleten vergi incelemeleri ile söz konusu indirimin kullanılması adeta imkansız hale gelmektedir. Zira Kanunda sadece nakit dışındaki varlık devirleri ve öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesi ve ortaklar veya ilişkili kişilerce borçlanarak sermaye konulması durumunda müesseseden faydalanılamayacağı belirtilmektedir. Ancak Tebliğ ile Kanundaki sınırlamalar genişletilmiş ve bilanço içi kalemlerin birbirine mahsubu şeklinde gerçekleştirilen sermaye artışları ifadesi eklenmiştir.

Sonraki bir tebliğ düzenlemesi ile de SERMAYE AVANSLARI konusu anlatılmış ve sermaye avanslarının uygulamadan faydalanabilmesi için iki adet şart konmuştur. İlki sermaye avansının banka hesabına yatırıldığı tarihten itibaren şirketin bilançosunda öz sermaye kalemleri arasında yer alan “Diğer Sermaye Yedekleri” hesabında izlenmesi şartıdır. İkincisi ise banka hesabına yatırıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminin sonuna kadar bu tutarlarla ilgili sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil ettirilmesidir.

Yukarıdaki ikinci şart neticesinde ise yılı içerisinde tescil edilemeyen sermaye avanslarının uygulamadan faydalanması engellenmiş olmaktadır. Kanunda konulan nakit sermayenin yıl sonuna kadar tescili şartı bulunmamaktadır. Zaten tescil gecikmesi kullanılan indirimi azaltmaktadır. Bunun ötesinde bir düzenleme hem yetki aşımıdır hem de Kanunun amacı ile çelişmektedir.

Kaynak : YMM Ferit TAS (Alo Maliye)
 
Üst