fonradar

Otel Faturası Yok Gider mi ?

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eyl 2008
Mesajlar
785
Konum
İZMİR
Arkadaşlar müşterim iş amaçlı olarak ....com yabancı siteden istanbulda otel rezervasyonu yaptırmış ve şirket kredi kartı ile almış, (ödeme ...com sitesine yapıldığı için tabi otel bize fatura vermiyor ) bende sadece siteden alınma dekont var fatura yok , bu gideri nasıl işlerim ?
 
sayın tarkaniz72,

yaptığınız giderin faturası olmadığı için gideri yazamazsınız. Ayrıca KDV'sini de indirim konusu yapamazsınız. Dekont tek başına bir şey ifade etmiyor. Konunuzla alakalı bir özelge aşağıdadır.

Saygılar


Başlık Şirket yöneticilerinin işin gereği yaptıkları ulaşım, konaklama, yemek vs. harcamalarını kredi kartı ile gerçekleştirmeleri durumunda, yapılan harcamaların gider kaydedilip kaydedilemeyeceği hususunun KVK ve VUK açısından değerlendirilmesi hk.
Tarih 20/02/2012
Sayı B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK - 228-53
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.01.0-VUK - 228-53

20/02/2012

Konu

:

Şirket yöneticilerinin işin gereği yaptıkları ulaşım, konaklama, yemek vs. harcamalarını kredi kartı ile gerçekleştirmeleri durumunda yapılan harcamaların gider kaydedilip kaydedilemeyeceği hususunun KVK ve VUK açısından değerlendirilmesi





İlgide kayıtlı dilekçenizde; şirket yöneticilerinizin, ticari faaliyetin idame ettirilmesi için yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde ulaşım, konaklama, yemek vs. gibi harcamalar yaptıkları ve bu harcamalar için çoğu zaman belge temin edemedikleri ancak söz konusu harcamaların yapıldığına ilişkin şirket kredi kartı ekstresi ve/veya kredi kartı slibi bulunduğu buna göre ilgili harcamalara ilişkin kredi kartı slibi ve/veya kredi kartı ekstresinin ibrazı durumunda bahse konu harcamaların gider kaydedilip kaydedilemeyeceği hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safi kurum kazancı" başlıklı 6 ncı maddesinde; Kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükümler uyarınca tespit edilecek kurum kazancından Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde yer alan giderler indirilebilecektir. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "İndirilecek Giderler" başlıklı 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin; aynı fıkranın (4) numaralı bendinde de, işle ilgili ve yapılan işin ehemmiyeti ve genişliği ile mütenasip seyahat ve ikamet giderlerinin, (Seyahat maksadının gerektirdiği süreye sınırlı olmak şartıyla) safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği hükme bağlanmıştı

Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi maksadıyla yapılan genel giderlerin indirim konusu yapılabilmesi için, söz konusu giderlerle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında doğrudan ve açık bir illiyet bağının bulunması gerekmekte olup bu mahiyette olmayan giderlerin ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün değildir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; şirket yöneticilerinizin ticari faaliyetleriniz ile ilgili olarak, işin önem ve genişliği ile orantılı ve seyahat amacının gerektirdiği süreyle sınırlı olmak şartıyla, yapmış olduğu yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde; ulaşım, konaklama, yemek gibi harcamalara ait giderlerin kurum kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için, söz konusu harcamaların, Vergi Usul Kanununun 229 ve takip eden ilgili maddelerinde yer alan belgelerden biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

Vergi Usul Kanunu Yönünden

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesinin (b) bendinde; vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği hükme bağlanmıştır.

Belge düzenine ilişkin hükümler ise 227 ile 242 nci maddeleri arasında düzenlemiş olup anılan Kanunun 227 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmüne yer verilmiştir. Söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun 229 ve müteakip maddelerinde yer alan fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu v.b. belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

Aynı Kanunun " Tevsiki Zaruri Olmayan Kayıtlar " başlıklı 228 inci maddesinde ise;

" Aşağıdaki giderler için ispat edici kağıt aranmaz:

1. Örf ve teamüle göre bir vesikaya istinat ettirilmesi mutat olmayan müteferrik giderler;

2. Vesikanın teminine imkan olmayan giderler;

3. Vergi kanunlarına göre götürü olarak tespit edilen giderler.

1 ve 2 numaralı fıkralarda yazılı giderlerin gerçek miktarları üzerinden kayıtlara geçirilmesi ve miktarlarının işin genişliğine ve mahiyetine uygun bulunması şarttır. "

hükmüne yer verilmek suretiyle bir kısım harcamalar için belgelendirme mecburiyetinin bulunmadığı hususu belirtilmiştir.

Anılan Kanunun, "Diğer Vesikalar" başlıklı 242 nci maddesi ile de tüccarların, evvelki maddelerin dışında kalan ve bir hüküm ifade eden veya icabında bir hakkın ispatına delil olarak kullanılabilen mukavelename, taahhütname, kefaletname, mahkeme ilamları gibi hukuki vesikalarla ihbarname, karar örnekleri, vergi makbuzları gibi vergi evrakını dosyada muhafaza etmeye mecbur oldukları belirtilmiştir.

Öte yandan, 204 ve 206 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak; işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen kanuni haddi aşmayan mal ve hizmet alımları için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesinin uygun görüldüğüne ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Ayrıca, 275 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile taksi işleten mükelleflerden alınan ve tutarı fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin kanuni haddi aşmayan perakende satış fişlerinin de gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür.

Buna göre, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerde; ulaşım, konaklama, yemek gibi harcamalara ait giderlerin kurum kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilinmesi için öncelikle söz konusu harcamaların, Vergi Usul Kanununun 229 ve takip eden ilgili maddelerinde yer alan belgelerden biri ile tevsik edilmesi gerekecektir. Ayrıca, yurt dışı seyahatlerde yapılan harcamalarının gider unsuru olarak dikkate alınabilmesi, söz konusu harcamalar karşılığında yurtdışından alınan belgelerin, hizmetin alındığı ülkede uygulanan vergi mevzuatı çerçevesinde muteber bir belge olarak kabul edilmesi halinde mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, kredi kartı ile gerçekleştirilen harcamalara ilişkin olarak düzenlenen kredi kartı hesap özetleri veya sliplerinin gider belgesi olarak kullanılması da mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Arkadaşlar müşterim iş amaçlı olarak ....com yabancı siteden istanbulda otel rezervasyonu yaptırmış ve şirket kredi kartı ile almış, (ödeme ...com sitesine yapıldığı için tabi otel bize fatura vermiyor ) bende sadece siteden alınma dekont var fatura yok , bu gideri nasıl işlerim ?

Sayın tarkaniz72,

Boşuna üzülüyorsunuz uygulamayı ben size sunayım. ...com yabancı sitesinin iletişim adresini bulun kendileri ile iletişime geçin ve şirket kredi kartı ile yapmış olduğunuz ödemenin belgesini isteyiniz merak etmeyin en geç 15 gün içerisinde tarafınıza ilgili siteden invoice ulaşacaktır.

Bu durumda gelen faturayı muhasebe kayıtlarınızda satış pazarlama gideri olarak alabilirsiniz.

Yalnız iletişime geçerken şirket ticari bilgilerinizi kendilerine ulaştırınız.

İyi Günler,
 
Arkadaşlar müşterim iş amaçlı olarak ....com yabancı siteden istanbulda otel rezervasyonu yaptırmış ve şirket kredi kartı ile almış, (ödeme ...com sitesine yapıldığı için tabi otel bize fatura vermiyor ) bende sadece siteden alınma dekont var fatura yok , bu gideri nasıl işlerim ?

Bu işte bir sakatlık var. Otel rezervasyon nerden yapılırsa yapılsın konaklama yapana fatura vermek zorundadır. Talep halinde de faturayı firma ismine kesmeli ve açıklama kısmında da konaklayan kişinin adını yazabilir.
Otle mail atıp konaklama tarihlerini ve konaklayan kişinin adını belirterek bir fatura kopyasını isteyin. Mutlaka vereceklerdir.
 
Bu işte bir sakatlık var. Otel rezervasyon nerden yapılırsa yapılsın konaklama yapana fatura vermek zorundadır. Talep halinde de faturayı firma ismine kesmeli ve açıklama kısmında da konaklayan kişinin adını yazabilir.
Otle mail atıp konaklama tarihlerini ve konaklayan kişinin adını belirterek bir fatura kopyasını isteyin. Mutlaka vereceklerdir.

Sayın Nizam Güroy'un belirttiği gibi de olabilir benim belirttiğim gibi işlemde olabilir ki oluyor görüyoruz.

Yurtdışı olduğu için fazla diretmeden her nereden faturanızı alıyorsanız bence almaya bakınız.

Sonuçta muhatap .... com firması otel ile siz iletişime geçmiyorsunuz ödediğiniz tutarda sonuç olarak ... com şirketinin hesabına geçiyor hukuksal olarak otel ile bir hukukunuz yok ne ödemeniz otelin banka hesabına geçiyor nede otel ile iletişiminiz var tamamen sizin ile ...com şirketi arasında tüm işlemler.

sonuçta otele diretseniz bir şey olmayacak sizden bana bir ödeme gelmedi dese ne yapacaksınız değil mi ? :alkış:

İyi Günler,
 
biz sadece internet sitesinden bir döküm alıyoruz ve k.kart silipi var elimizde (rezv. numarası ve şirket bilgilerinin olduğu, oteli kullanan kişinin adı, k.kart numarası vs. döküm. burada tutar var artı vergi diye kalem var ama kdv diye belirtmemiş ama belliki kdv çünkü %8) biz otele ödeme yapmıyoruz otel sanırım ...com sitesine fatura kesiyordur.
 
biz sadece internet sitesinden bir döküm alıyoruz ve k.kart silipi var elimizde (rezv. numarası ve şirket bilgilerinin olduğu, oteli kullanan kişinin adı, k.kart numarası vs. döküm. burada tutar var artı vergi diye kalem var ama kdv diye belirtmemiş ama belliki kdv çünkü %8) biz otele ödeme yapmıyoruz otel sanırım ...com sitesine fatura kesiyordur.

Eh ozaman rezervasyonu yaptırdığınız .. com sitesinden fatura talep ediniz. Daha basit. Vermezse bir daha isteyin. Hatta yine vermezse noterden tebligat gönderin. Mecburen verecektir.
 
Arkadaşlar müşterim iş amaçlı olarak ....com yabancı siteden istanbulda otel rezervasyonu yaptırmış ve şirket kredi kartı ile almış, (ödeme ...com sitesine yapıldığı için tabi otel bize fatura vermiyor ) bende sadece siteden alınma dekont var fatura yok , bu gideri nasıl işlerim ?

Bir otel muhasebecisi olarak söylüyorum.

Konaklama yapılan otel ile irtibata geçin. Faturayı konaklama yapa kişi yada kurum adına kesip kargolayacaktır.
 
Bir otel muhasebecisi olarak söylüyorum.

Konaklama yapılan otel ile irtibata geçin. Faturayı konaklama yapa kişi yada kurum adına kesip kargolayacaktır.

Sayın EypCkmk,

Yanlış bir cevap yazmışsınız. Ödemeyi yapan .... com sitesi yani konaklayan kişi yada farklı bir tüzel kişilik konaklama tutarını otele ödememiş dolayısı ile otele ödemeyi yapan ....com şirketine otel fatura düzenlemesi gerekir. Sizin verdiğiniz cevaba göre otel konaklayan ve/veya tüzel kişiliğe fatura düzenlemiş olması durumunda otel düzenleyeceği bu tutarı tahsil etmek isteyecek borç yansıtacak oysaki ödemeyi ...com şirketi yapmıştır faturada bu şirkete düzenlenilmesi gerekir.

Konaklayan kişiyi misafir gibi düşünün ödemeyi yapanda ...com şirketi.

İyi Günler,
 
Bir otel muhasebecisi olarak söylüyorum.

Konaklama yapılan otel ile irtibata geçin. Faturayı konaklama yapa kişi yada kurum adına kesip kargolayacaktır.

Evet bende bunu söyledim zaten . .. com aracı kuruluştur. Hizmeti alan kişi veya firma istediği şekilde fatura talep edebilir.
Turizm ve otelcilik uygulamasında sık kareşılaşılan bir durumdur. Rezervasyon yapılırken, konaklama şartları belirtilir. Örneğin, ödeme müşteri tarafından yapılacak, yahut konaklama ücreti kredi kartı, extralar müşteri tarafından.
Rezervasyonu yapan ... otele komisyon faturası keser.
Yahut sn Demiralın belirttiği gibi, fatura .. com adlı aracı kuruluşa kesilir . Aracı kuruluş da konaklamayı talep eden firmaya veya şahsa faturalandırma yapar.
 
Sayın EypCkmk,

Yanlış bir cevap yazmışsınız. Ödemeyi yapan .... com sitesi yani konaklayan kişi yada farklı bir tüzel kişilik konaklama tutarını otele ödememiş dolayısı ile otele ödemeyi yapan ....com şirketine otel fatura düzenlemesi gerekir. Sizin verdiğiniz cevaba göre otel konaklayan ve/veya tüzel kişiliğe fatura düzenlemiş olması durumunda otel düzenleyeceği bu tutarı tahsil etmek isteyecek borç yansıtacak oysaki ödemeyi ...com şirketi yapmıştır faturada bu şirkete düzenlenilmesi gerekir.

Konaklayan kişiyi misafir gibi düşünün ödemeyi yapanda ...com şirketi.

İyi Günler,

İnternet tabanlı bu şekilde komisyon usulü ile çalışan turizm rezervasyon firmalarından sadece sayılı siteler fatura keser.

Şöyleki; eğer www....com sitesine yapılan ödemeye istinaden eğer fatura otel tarafından siteye fatura edilseydi site otomatik olarak faturayı rezervasyon yapan kişiye gönderiyor. Aksi taktirde siteden yapılan rezervasyona karşılık kişiye fatura kesilir ödemesi www....com sitesi tarafından komisyon oranı tutarında komisyon faturası ile birlikte kalan tutarı otele öder. Bu şekilde hesaplar karşılıklı kapatılmış olur.

Örnek vermek gerekirse.

1.Kişi siteye 100,00 TL ödeme yapar ve rezervasyonunu yaptırır.
2.Otel faturayı 100,00 TL olarak konaklama yapan kişi yada kuruma keser.
3.Otel Ödemeyi www....com sitesinden talep eder.
4.www....com siteside 10,00 TL komisyon faturası ve 90,00 TL ödemeyi bankaya havale yapar.

sistem bu şekilde işler.
 
İnternet tabanlı bu şekilde komisyon usulü ile çalışan turizm rezervasyon firmalarından sadece sayılı siteler fatura keser.

Şöyleki; eğer www....com sitesine yapılan ödemeye istinaden eğer fatura otel tarafından siteye fatura edilseydi site otomatik olarak faturayı rezervasyon yapan kişiye gönderiyor. Aksi taktirde siteden yapılan rezervasyona karşılık kişiye fatura kesilir ödemesi www....com sitesi tarafından komisyon oranı tutarında komisyon faturası ile birlikte kalan tutarı otele öder. Bu şekilde hesaplar karşılıklı kapatılmış olur.

Örnek vermek gerekirse.

1.Kişi siteye 100,00 TL ödeme yapar ve rezervasyonunu yaptırır.
2.Otel faturayı 100,00 TL olarak konaklama yapan kişi yada kuruma keser.
3.Otel Ödemeyi www....com sitesinden talep eder.
4.www....com siteside 10,00 TL komisyon faturası ve 90,00 TL ödemeyi bankaya havale yapar.

sistem bu şekilde işler.

Sizin yaptığınız uygulama bu yönde ise otel defterlerini incelemeye almak gerekir.

Ortada ödemeyi yapan taraf için açıkta kalan hesalar oluşacak örnek x firması misafiri için ...com şirketine ödeme yapmış ödeme tutarını ...com hesabına borç yazmış daha sonra y oteli konaklama tutarını x firmasına düzenlemiş şimdi x firması y oteli hesabına bu faturayı giriş yaparsa y otel hesabı alacak verecek,...com firması hesabı borç verecek bu hesapları virma yapamayacak nedeni ise kredi kartı ve/vaya banka ödemesinde belgede ödeme ....com şirketine yapıldığı görülecek.

x firmasına y otelinden gelen ödemeyi otele yapmadığı halde bu x firmasına ulaşacak fatura her türlü uygunsuzluğa açık fatura olacaktır.Kaldıki x firması bu işlemleri kabul etmiş olsa bunu inceleme memuruna izahı bile mümkün değil. Yaptığınız işlemler tamamen hatalıdır.

İyi Günler,
 
Sizin yaptığınız uygulama bu yönde ise otel defterlerini incelemeye almak gerekir.

Ortada ödemeyi yapan taraf için açıkta kalan hesalar oluşacak örnek x firması misafiri için ...com şirketine ödeme yapmış ödeme tutarını ...com hesabına borç yazmış daha sonra y oteli konaklama tutarını x firmasına düzenlemiş şimdi x firması y oteli hesabına bu faturayı giriş yaparsa y otel hesabı alacak verecek,...com firması hesabı borç verecek bu hesapları virma yapamayacak nedeni ise kredi kartı ve/vaya banka ödemesinde belgede ödeme ....com şirketine yapıldığı görülecek.

x firmasına y otelinden gelen ödemeyi otele yapmadığı halde bu x firmasına ulaşacak fatura her türlü uygunsuzluğa açık fatura olacaktır.Kaldıki x firması bu işlemleri kabul etmiş olsa bunu inceleme memuruna izahı bile mümkün değil. Yaptığınız işlemler tamamen hatalıdır.

İyi Günler,

şuanda yıllardır faaiyette bulunan internet satış siteleri bu şekilde işlem yapmaktadır. ve uygulama herhangi bir saksaklık yaşanmamaktadır.
 
Bu tip ödemeler turizm sektöründe yapılmaktadır. Burda önemli olan nokta ödemenin aracı firma tarafından yapılırken KİMİN ADINA yapıldığının belirtilmesidir. Çünkü hizmeti alan kişi otel kayıtlaraında belirlidir. Günlük konaklama defterine (resmi bir defter) kayıt edilir.
Aracı kurum da hem rezervasyon hizmeti hem de tahsilat aracılığı yapmaktadır. Kayıtlar düzgün olursa bir sorun olmaz.
Ancak ben de işin en doğrusunun sn Demiralın belirtiği gibi olması gerektiğini savunuyorum.
... sitesi para tahsilatı yaparsa bunu kendi firması üzerinden kayıt altına almalı, otel faturayı aracı acenta veya siteye komisyonunu düşerek kesmeli , son kullanıcıya da aracı kurum satış fiyatı üzerinden kesmelidir.
Aracı kurum tahsilat işine karışmaz , sadece rezervasyon yaparsa, rezervasyon konfirmasyonu yapılırken ödemnin müşteri tarafından yapılacağı belirtilir. Aracı da otele komisyon faturası keser.
 
Bu tip ödemeler turizm sektöründe yapılmaktadır. Burda önemli olan nokta ödemenin aracı firma tarafından yapılırken KİMİN ADINA yapıldığının belirtilmesidir. Çünkü hizmeti alan kişi otel kayıtlaraında belirlidir. Günlük konaklama defterine (resmi bir defter) kayıt edilir.
Aracı kurum da hem rezervasyon hizmeti hem de tahsilat aracılığı yapmaktadır. Kayıtlar düzgün olursa bir sorun olmaz.
Ancak ben de işin en doğrusunun sn Demiralın belirtiği gibi olması gerektiğini savunuyorum.
... sitesi para tahsilatı yaparsa bunu kendi firması üzerinden kayıt altına almalı, otel faturayı aracı acenta veya siteye komisyonunu düşerek kesmeli , son kullanıcıya da aracı kurum satış fiyatı üzerinden kesmelidir.
Aracı kurum tahsilat işine karışmaz , sadece rezervasyon yaparsa, rezervasyon konfirmasyonu yapılırken ödemnin müşteri tarafından yapılacağı belirtilir. Aracı da otele komisyon faturası keser.

Aynen noktasına kadar katılıyorum Sayın Nizam Güroy'un yazdıklarına.Aksi durum incelemelerde çok başağrıtır türden.

İyi Günler,
 
Arkadaşlar çok ilginç. Otel fatura VERMİYOR. site ile bağlantıya geçin diyor. ....COM SİTESİ ni aradım Türkçe yi değişik aksanda konuşan görevli Fatura Vermediklerini söyledi !!! siteye girin bilgileri doldurun diyor ve sonuçta giriş çıkış tarihi şahıs ismi , rezv. bilgileri ve TL. tutarı gözüken bir evrak çıkıyor yazıcıdan, evrakda fatura ibaresi YAZMIYOR... (bu site bilinen bir yabancı site )
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar çok ilginç. Otel fatura VERMİYOR. site ile bağlantıya geçin diyor. ....COM SİTESİ ni aradım Türkçe yi değişik aksanda konuşan görevli Fatura Vermediklerini söyledi !!! siteye girin bilgileri doldurun diyor ve sonuçta giriş çıkış tarihi şahıs ismi , rezv. bilgileri ve TL. tutarı gözüken bir evrak çıkıyor yazıcıdan, evrakda fatura ibaresi YAZMIYOR...

sayın tarkaniz72,

Otelin size fatura veremeyeceğini zaten ilk baştan söylemiştim :)

Şimdi ....com sitesinin uygulamasına gelelim.Siz eğer mümkün ise ilgili sitede rezarvasyon yaptırdığınız yani ilk başta iletişim haline geçtiğiniz kişi ile görüşün ve yapılan ödemeye karşılık fatura istediğinizi belirtin sanırım ....com sitesi yabancı bir şirket mutlaka verecekleri belge üzerinde 'INVOICE' ibaresi bulunsun.

Bence şirketinizdeki çalışanlardan ....com şirketi ile görüşmüş ise konuyu ilgili görüştüğü kişiye aktarsın.

İyi Günler,
 
Site yabancı kaynaklı ise fatura yazmasına gerek yok. Belki Voucher diyordur.

Sayın Nizam Güroy,

Voucher belgesini ispatlayacı belge niteliği fatura 'INVOICE' olarak kabul edemeyiz. Voucher otele giriş yapacak müşterinin otel önbürosuna teslim edilen otelde konaklayacak müşterinin bilgilerinin olduğu belgedir. Otel giriş-çıkışı ile ilgilidir ve no-show işlemlerinde uygulanır.:)

İyi Günler,
 
Üst