fonradar

Otobüs İşletmesi Muhasebesi

Üyelik
30 Eki 2008
Mesajlar
23
mrb arkadaşlar
otobüs firmasının muhasebe kayıtları ile ilgili kısaca bilgi verirseniz sevinirim.yolcu listesi nasıl işlenecek fatura yerinemi geçiyor bazen komisyonsuz kesilenler var otobüscüdende kdv dahil fatura alınmış komisyonları hangi hesaba işleyebiliriz.
 
Ynt: otobüs işletmesi muhasebesi

................
 
Ynt: otobüs işletmesi muhasebesi

aslında buradan yazarsanız diğer arkadaşlarda faydalanabilir..
 
Ynt: otobüs işletmesi muhasebesi

SİBEL ' Alıntı:
Hangi konularda takılıyorsan özel mesajla mail adresi gönderebilirsin.Her türlü yardımcı olmaya çalışırım.
Forumda yazılmayacak kadar uzun çünkü.

Sayın Sibel Hanım,

Forum paylaşım alanıdır. Lütfen genel soruları özelden değilde forumdan cevaplarsanız sevinirim. Bu konu hakkında sıkıntı çeken ve arama motorunu kullanan diğer arkadaşlarada yardım etmiş olursunuz.

---
Alomaliye.com Forum Yönetimi
 
Ynt: Otobüs İşletmesi Muhasebesi

Merhaba,

Otobüs işletmesi defteri tutmadım;

Ama bence en dikkat etmeniz gereken nokta; Yolculuk tarihinden önce alınan biletlerdir. Bunları gelir tahakkuklarına almalısınız;

Şöyleki

15.08.2008 tarihinde 31.08.2008 tarihinde yapılacak bir yolculuk için bilet sattınız. satış tutarı 300 ytl

------- 15.08.2008----------
100 354
380 300
391 54
-------31.08.2008------------
380 300
600 300
--------- / / ---------------

saygılarımla



Saygılarımla;
 
Ynt: Otobüs İşletmesi Muhasebesi

SİBEL ' Alıntı:
Uzman arkadaşımızın yolculuk taihinden sonraki biletler için 380 hesap görüşünde de tereddütlerim var. İleri tarihli biletler olarak atlandırdığımız bu biletlerde ki yolcular belki ogün gelmiyorlar. KDV kanununa göre hizmet verildiği anda KDV doğduğuna göre; yolcu ya gelip seyahat edecek yada etmeyecek. Ama o sefer gerçekleşecek yani hizmet yerine gelecek. Burda da taşınan ve satılan bilet ayrımı sözkonusu oluyor ki, şaibeli olduğunu düşünüyorum.
Şimdi şöyle diyelim daha geniş bilgi için özel mesaj atınız.:)

Merhaba,

İleri tarihe kesilen bilet, ait olduğu ayda KDV beyannamesiyle beyan ediliyor. Fakat hizmet gerçekleşmiyor. Bu yüzden gelir oluşmuyor.

Eğer bu satışı nasıl olsa gerçekleşecek diye gelir hesaplarına alırsanız. Maliyeti oluşmadığı için gelir tablosuna direkt kar olarak yansıyacaktır.

Bilet iptal edilebilir. Yolcu erteleyebilir. Hizmet gerçekleşene kadar mozota zam gelebilir. Bu yüzden hizmetin gerçekleştiği gün gelir ve maliyet dolayısıyla kar oluşmalıdır.

Teslim gerçekleşmiyor, bu yüzden KDV nin konusuna girmez diyorsunuz. Fakat KDV kanunu 3. maddesi c bendinde yaptığınız satışın teslim sayılan haller kapsamında olduğunu göreceksiniz.

İleri tarihe kesilen bileti; kesildiği dönemde mi; yoksa hizmet gerçekleştiği dönem demi beyan ediyorsunuz.

Şaibeli bir durum yok

Saygılarımla,
 
Ynt: Otobüs İşletmesi Muhasebesi

.............
 
Ynt: Otobüs İşletmesi Muhasebesi

SİBEL ' Alıntı:
Evet sayın uzman haklısınız ben çok kere bu konuyu düşündüm. Böyle olması kanaatindeyim. Ancak pratik hayatta uygulaması oldukça zor. O zaman ileri tarihli biletleri kestiğimiz anda KDV uygulamamız gerekiyor. Ancak kasamızda bu para olacağı için pratik olarak gelir olarak harcanabilir vs vs vs gibi.

Paylaşımınız için teşekkürler

Merhaba;

Zaten ileri tarihe kestiğiniz biletlere zaten KDV uyguluyorsunuz sibel hanım.

Ayrıca sizin tabirinizle ileri tarihe kesilen biletlerin kayıtlarını, temel muhasebe kavramlarına aykırı olarak kayıt atmanız ve finansal tabloları yanlış yapıyor olmanızı "uygulaması çok zor diyerek" diyerek mi açıklarsanız kendi mesleğinize hakaret etmiş olursunuz. Ve meslekdaşınız olarak buna izin vermiyorum.

Sibel Hanım yanlış anlamayın ama biz hepimiz bu işten ekmek yiyen insanlarız. Lütfen uygulaması çok zor diyerek yanlış iş yapmayalım.

Mesleğimizi kendi elimizle dinamitlemeyelim.

Böyle bir lüksümüz yok.

Saygılarımla,
 
Ynt: Otobüs İşletmesi Muhasebesi

Merhaba,

Sayın Sibel

Değerli Üstad...
Yorumlarınızı silmişsiniz, böylece ileride sizin görüşlerinizden istafade etme imkanını ortadan kaldırmışsınız. Bu platformda bazı forumdaşlar arasında hafif iğneli beyin fırtınalarına girdikleri çok olmuştur. Benimde iştirak ettiğim veya etmediğim bu beyin fırtınalrında öyle yerlere temas edilmiştir ki bu yorumlarda hani adamın dibi diye bir tabir vardır ya öyle muhasebenin vergi kanunlarının, muhasebe standartlarının dibi öyle bir eşelenmiştir ki. Sağnak halindeki bu bilgi yağmurunda Hem yorum yapan, hemde okuyan forumdaşlar sırılsıklam olmuş ve oldukça faydalanmıştır.

Bakınız ne zaman siteye girsem kayıtlı üyelerin üç veya dört katı ziyaretçi oluyor. Bu da yapılan yorumların yüzlerce kişinin kulağına kar suyu kaçırılması demek oluyor ki bence burada maksat budur.

UZMAN rumuzunu kullanıyor olmamın sebebi, bu işi çok iyi bilirim inancımdan değildir. Burada yapılan yorumlardan bende çok şey öğreniyorum. Ama en çok hoşuma giden araştırmaya sevketmesi.

Uslubum sert geldiyse özür dilerim üstad. Ama söylemek istediğim ana fikrin arkasındayım.

Bir başka konuda görüşmek dileğiyle

Saygılarımla,
 

Benzer konular

Üst