fonradar

Otomobil Alımı

Üyelik
8 Haz 2005
Mesajlar
60
merhaba arkadaşlar,

şirkete , yabancı bir şirketin türkiye irtibat bürosundan bir otomobil aldık.
şirket bize fatura kesmiyor. Bizim vergi mükellfiyetimiz yok diyorlar. Biz kazanç elde etmiyoruz, para harcıyoruz diyorlar. Doğrumudur bilmiyorum. Noter satış sözleşmesi var. Buna göremi kayıtlara alacağım. Gider pusulası kesmem gerekiyormu ( Stopaj varmı ) , kdv ne olacak. cevaplarınızı bekliyorum.
teşekkürler.

birol kaya
 
Sayın Birol Kaya

İrtibat bürosu Gelir Vergisi Kanununa göre ?daimi temsilci? sayılmaktadır. Bunların ticaret yapmaları söz konusu değildir. Bu nedenle vergiye tabi değildirler ve fatura kesemezler. Bu nedenle bulardan alınan otomobili vergiye tabi olmayan herhangi bir kimseden alınmış gibi kabul edip ona göre işlem yapmak gerekir. Yani bu satın alma işlemini gider pusulanızla tevsik etmeniz gerekir. İrtibat büroları GVK 94. maddesinde sayılan ve 4108 sayılı kanunla kapsam dışına çıkarılan ?diğer kişiler? dendir. Bu nedenle bunlara yapılacak ödemelerden GV. Stopajı yapılmaz.

Diğer taraftan bu işlem KDV?ne de tabi değildir. Muhasebeleştirme işleminizi gider pusulasını esas alarak yapmalısınız.

Selamlar
 
Ynt: Otomobil Alımı

Merhaba arkadaşlar;
Bu konu ile ilgili oldukça fazla başlık var ama ben meslek mensupları için farklı bir düzenleme olup olmadığından emin olmak istedim.
Serbest meslek mensubuyum ve vergi mükellefi olmayan birinden otomobil almak üzereyim. Aracı üzerime alıp giderleri (benzin,bakım) indirim konusu yapmak istiyorum.
Normalde karşı taraf ft.kesemiyorsa alan kişinin gider pusulası düzenlemesi gerekiyor. Bu bizler için de geçerli mi? KDV siz bir şekilde gider pusulası kesmem yeterli mi?
Teşekkürler.
 
Ynt: Otomobil Alımı

noter satış bedeli üzerinden gider pusulası düzenleyebilir kayıtlarınıza alabilirsiniz ..
zaten gider pusulasında kdv olmaz...........
 
Ynt: Otomobil Alımı

Mükellef olmayan şahıstan alınan otomobiller için düzenlenecek belge
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Usul Müdürlüğü
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/234-14052 17.09.2008*9436
Konu : Mükellef olmayan şahıstan alınan otomobiller için düzenlenecek belge.
?????????..TİC. LTD. ŞTİ.
İlgi: 17/07/2008 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ?? Vergi Dairesi Müdürlüğünün ???.. vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz araç alım satım işi ile uğraştığınız, şirketinize ait olmayan araç satışlarında komisyon faturası düzenlediğiniz, firmanıza ait araçlar için de noter satış sözleşmesine bağlı kalarak fatura düzenlediğiniz belirtilerek, vergi sorumlusu olmayan kişilerden yapılan araç alımları için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği, stopaja tabi olup olmadığı, noter satış sözleşmesi ile gider pusulası düzenlemeden % 1 KDV ayrılarak kayıtlarınıza giriş yapılıp yapılamayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
Bilindiği gibi, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun 94. maddesinin 1. fıkrasında; ?Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.? Hükmü yer almaktadır.
Aynı maddede hangi ödemelerin vergi tevkifatına tabi olacağı sayılmış olup, 13. bendinde ?Esnaf muaflığından yararlananlara mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelerden? tevkifat yapılacağı belirtilmiştir.
Diğer taraftan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1. maddesine göre; ?Türkiyede ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir.
Buna göre firmanız tarafından satın alınan aracın gerçek usulde katma değer vergisi mükellefinin iktisadi işletmesinin aktifinde kayıtlı olmaması veya araç sahibinin araç alım-satım işini mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmemesi başka bir ifadeyle aracın nihai tüketiciden satın alınması halinde söz konusu aracın teslimi katma değer vergisine tabi olmayacaktır.
Ancak, aracın, gerçek usulde katma değer vergisi mükellefinin iktisadi işletmesinin aktifinde kayıtlı olması veya araç alım-satım işini mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdüren bir şahsa ait olması halinde, teslimi katma değer vergisine tabi olacaktır.?
Benzer konuda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 25.08.2008 tarih ve GİB.0.02.29/2992-3145-84139 sayılı yazıda;
?Vergi Usul Kanunu?nun 227?nci maddesinde, bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait kayıtların tevsikin mecburi olduğu hükme bağlanmış, aynı kanunun 229-242?nci maddelerinde de bu kanuna göre düzenlenmesi ve alınması gereken vesikalara ait hükümler yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 234?üncü maddesinde ise; birinci ve ikinci sınıf tüccarların, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulasının vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu belirtilmiştir.
230 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin ?Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerin Satışında Belge Düzeni? başlıklı bölümünde, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin taşıt ve diğer sabit kıymetlerini satmaları dolayısıyla fatura düzenleme yükümlülüklerinin bulunmadığı, öte yandan, bu mükelleflerce yapılan taşıt satışının noter satış sözleşmesi ile diğer sabit kıymet satışlarının ise gider pusulası düzenlenerek tevsik edilmesinin mümkün bulunduğu açıklamalarına yer verilmiştir.
Görüleceği üzere, vergi mükelleflerinin faaliyetleri gereği Vergi Usul Kanununda sayılan belgelerden herhangi birini düzenlemeleri gerekmektedir. Ancak, yukarıda belirtilen tebliğ ile yalnızca basit usul mükelleflerinin taşıtlarını satmalarında noter satış sözleşmeleri düzenleyebilecekleri yönünde düzenleme yapılmış olup, gerçek usulde vergiye tabi mükellefler için herhangi bir düzenlemeye gidilmemiştir.
Bu açıklamalara göre, noter satış senedinin Vergi Usul Kanununda yer alan vesikalardan biri olmaması nedeniyle, gerçek usulde vergiye tabi mükelleflerin vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden noter satış senedi ile satın aldığı taşıtlar için gider pusulası düzenlemeleri gerekmektedir.? denilmektedir.
Bu durumda vergi mükellefiyeti olmayan kişilerden noter satış senedi ile satın aldığınız taşıtlar için gider pusulası düzenlemeniz gerekmekte olup, esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan şahıstan gider pusulası düzenleyerek alacağınız araç için yaptığınız ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Başkan a.
Grup Müdür V
 

Benzer konular

Üst