Özel Dershanede Çalışan Öğretmenler Hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tutaste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
68
dershanemiz ile hala milli eğitime bağlı okullarda öğretmenlik yapan öğretmenlerle haftada 8 saatlik ders karşılığında sözleşme yaptık bu öğretmenlerin sigortalı olması gerekiyormu
 
sayın tutate;
öncelikle szöleşme yapmış olduğunuz öğretmenlerle ilgili valilik onayı aldınızmı bilmiyorum yani size şöyle söyliyim güvenlik görevlisi yada çalıştıracağınız sekreterin bile valilik onayının alınması gerekiyor.Ve bahsetmiş olduğunuz öğretmenler ve diğer çalışanların sigortalı olması gerekir.Ayrıca öğretmenlerin kaç saat görev yaptıklarını belirtir çizelgeninde dosyanız bulunması gerekiyor.İYİ ÇALIŞMALAR
 
Sayın kalisper_a,
Öğretmenler emekli sandığına bağlı 30 tam gün olarak çalışır diye biliyorum. . Aynı anda ssk. girişi nasıl olur ? Mükerrer ödeme olmaz mı ?
 
sn ali tezelin bir yazısı
Dershane öğretmeninin intibakı

İki hafta önce “Öğretmenin İntibakı” başlıklı yazımızdan sonra duyarlı bir öğretmen kardeşimiz M. Serdar Ayrancı aşağıdaki bilgiyi gönderdi:


“1.1.2005 tarihli gazetedeki köşenizde daha önce dershane öğretmenliği yapmış olan bir arkadaşa verdiğiniz cevapta bir eksiklik olduğunu affınıza mahcuben düzeltmek isterim. Ben de 1995-1998 yılları arasında Güvender’de dershane öğretmenliği yapmıştım. 2000’de Milli Eğitim Bakanlığı’nda göreve başladığım zaman sizin belirttiğiniz gibi bir durum söz konusu idi. Fakat 2001’de 657’nin 36. maddesinin 5/c bendinde bir düzeltme yapıldı ve “Özel Okullar” tabiri “Özel Eğitim Kurumları” şeklinde değiştirildi. Ben de dershanecilikte geçen süremin tamamını emekliliğime ve hizmet puanıma (hizmet puanının sayılması da 2003’te kabul edildi) ve 2/3’ünü de hizmetime yani maaş derece ve kadememe sayıldı. Köşenizden çok istifade ederek haklarını alan bir okurunuz. M. Serdar Ayrancı”

Öyleyse bir hata ettim deyip araştırmaya başladım, ama kanunda bu tür değişiklik olmamıştı, bu kez Serdar öğretmen ile birlikte e-mailleşmeye başladık... Evet kanunda bir değişiklik olmamıştı; ama Milli Eğitim Bakanlığı bir mahkeme kararı sonrasında görüşünü değiştirmişti.

Şimdiki görüşü ise aşağıdaki gibiydi ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na tabi olan dershane ve özel okullarda geçen hizmetleri intibak işlemi yapılıyordu.

MEB’in görüşünü ve uygulamasını özetleyecek olursak,

“... İntibak işleminde, dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus bulunmaktadır. Bunlardan birincisi öğretmenlik veya yöneticilik görevinin 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında geçmiş olması, ikincisi ise; Milli Eğitim Bakanlığı emrinde görev kabul edilmiş olmasıdır. Burada hizmet sınıfı ve kadro unvanı yönünden bir ayırım yapılmamış olup, görevin Milli Eğitim Bakanlığı emrinde olması yeterli görülmüştür. Ayrıca, özel okullar dışında kalan özel dershanelerde öğretmenlik ve yöneticilik yaptıktan sonra bakanlığımız emrinde memuriyet kabul edenlerin bu şekilde geçen hizmetleri ödenecek aylık derece ve kademelerinde değerlendirilmemesi uyuşmazlık konusu olmuş ve idari yargı yoluna gidilmiş ve gerek çeşitli idare mahkemeleri kararlarında ve gerekse Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun kararında 657 sayılı kanunun değişik 36’ncı maddesi “Ortak Hükümler” bölümünün C/5’inci fıkrasında yer alan “Özel okul” ibaresinin dar anlamda değil “Özel öğretim kurumu” anlamında anlaşılması gerektiği vurgulanarak 625 sayılı kanun kapsamında bulunan okul, dershane vb. yerde geçen hizmet sürelerinin ödenecek aylık derece ve kademelerinde değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise özel sektörde geçmiş hizmetin mutlaka 625 Sayılı Kanun çerçevesinde geçmiş olmasıdır. Mesela, eğitim vakıflarında, yurtlarında geçen hizmetler ile bazı kamu kurumlarına ait kurslar bu kanun kapsamında olmadığından buralarda geçen öğretmenlik hizmeti değerlendirmeye alınamaz. Ayrıca, değerlendirilecek hizmet, özel sektörde geçen hizmetin 2/3’ü olup hiçbir şekilde 12 yılı geçemeyecektir. Bu değerlendirme neticesinde öğrenim durumuna göre yükselinebilecek derece aşılmayacaktır.”
 
Sigortalı olmaz..Hak ettiği ücretten vergiyi kesip vergi dairesine bildireceksin.Kolay gelsin...
 
sigortaya bildirim yapılmayacak denildi.Peki derhanede çalışırken başına gelebilecek bir iş kazası durumunda sorumluluğu üstlenecek olan kurum kim olacak.En azından çalıştığı dershanede iş kazı ve meslek hastalıkları primini ödemesi gerekmezmi?.
 
Herhangi bir işçinin birden fazla işyerinde çalışması durumunda farklı işyerlerindeki çalışma süreleri ayrı bildirgelerle SSK’ya bildirilecektir.

Gün hesabı dikkate alınmaz ama ödenen primler emekli maaşını etkiler...


Kolay gele...
 
Üst