fonradar

Özel Fatura Satışları Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Türkiye' de ikamet etmeyen yabancılara ihracat istisnası kapsamında mal teslimlerinde kullanılan özel fatura var, bir müşterim bu işi yapacak, kdv iade konularında dikkat etmemiz gereken noktalar konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Bu özel fatura' dan doğan kdv iade işlemleri yapan var mı?





Cevaplar için teşekkürler.
 
Merhabalar, bi kaç sene öncesinde 61 No.lu kdv Genel Tebliği kapsamındaki satışlar nedeniyle KDV iadesi almıştık. Katma Değer Vergisi mevzuatına göre, bu gibi teslimlerde, özel fatura ile satışın gerçekleşmesinin yanında dövizinde yurda getirilip bozdurulması şartı birlikte aranılmaktadır. Öncesinde gümrük ve banka teyid yazısı istiyorlardı ama şuan gümrük istemeyip, sadece dab lara ilişkin banka teyid yazısı istiyorlar.
 
Bende uzun yıllardır bu uygulamayı yapmadım.90'lı yıllarda epeyce yapmıştım.Zahmetli bir süreçtir ve "firma" tarafından takibi gerekir.5 nüsha fatura düzenlemek,yolcuyla beraber gümrüğe gitmek,malın çıkışı anında faturaları gümrükten onaylatmak vs..biraz takip gerektirir.Kdv beyanı verilinceye kadar D.A.B.gelmezse hesaplanan kdv tahakkuk eder,geldiğinde iade istenir gibi ince konuları vardır.Yakın zamana kadar ilgilenmediğim için detayları çok net hatırlamıyorum...
kdv 43 ve 61 nolu tebliğleri ve uygulama şekillerini incelemeniz gerekir.
Saygılar
 
Son düzenleme:
Teşekkürler, firmamız bunu kargo şirketi aracılığı ile yapacak, mallar toplu olarak kargo şirketi tarafından gümrükten geçirilecek, onlar onaylatacak, onlar bize ulaştıracak. Biraz dediğiniz gibi karışık bir iş, firmanın ön muhasebesi ve gümrük elemanları çok iyi takip etmeli.

Kargo firmaları aracılığı ile de yapılabiliyor sanırım?
 
Açıkcası,sizin açınızdan kim takip ederse etsin tabi,o kısım pekte bizi ilgilendirmiyor.Sonuçta fatura ve belgeler düzenli olarak size ulaştırıldıktan sonra problem yok. Ancak takdir edersiniz ki bir büronun yani bizlerin takibinde olamayacak kadar anında takib edilmesi gereken bir konu bu.O yüzden bunu firmalara anlattığımızda daha baştan vazgeçiyorlar.Bu arada faturaları bastırdınızmı bilemiyorum ama maliyeden izin belgesi alınacak.Bunun içinde önce önce maliye işyeri tesbiti yapıyor.Yani normal fatura gibi vergi levhasını matbaaya göndererek basım işlemi yaptıramıyorsunuz.
Firma takip edebildikten sonra ve sizde kanuni süreleri kaçırmadıktan sonra zor bir uygulama değil..
Saygılar
 
Tespiti ve izin belgesini vs. anladım, benim gözümü takip işi korkutuyor, ama yapılacak bir şekilde, ilginize teşekkürler arkadaşlar.
 
Sayın Zindan,

Aslında takip gerektirmiyor. Sistem şöyle. Önce maliyeden izin alıyorsunuz ve Vergi Levhası gibi bir belge alıp duvara asıyorsunuz. Bu izne istinaden özel fatura bastırıyorsunuz. En az beş nüsha. 29.12.2010 tarihinden sonra şekil değişikliği de oldu yeni şekle göre bastırılması gerekir. Siz faturaları KDV ile kesip alıcıya veriyorsunuz. Bedelini de tahsil ediyorsunuz. (Satıcıyı tanıyıp güvenen firmalar KDV kısmını tahsil etmiyorlar.) Bu faturalar ile mal yurtdışına çıkarılırken gümrüğe beyan edilip malın yurtdışına çıktığını bu faturalara onaylatıyorlar. (Bu işlemler daha çok bavul ticareti için uygulanıyor) bir dahaki gelişlerinde onaylı faturayı size getirip KDV kısmını sizden alıyorlar. Siz de bu onaylı nüsha ile KDV indirimi tahakkuku yapıp (191) ilk KDV beyannamenizde indirime tabi tutuyorsunuz.

İşlem şekline göre eğer fatura bedelinin tamamını tahsil ederseniz hiçbir sorun yok. Sonuçta alıcı eğer iade istiyorsa dönüşünde onaylı fatura ile size gelmek zorunda gelmezse iadeyi alamaz sizin de bir sıkıntınız olmaz. Takip sorunu yada sıkıntınız KDV kısmını tahsil etmediğiniz durumda sıkıntı yaratır.
 
Bilgiler için teşekkürler.

Tebliğleri okuduğuma göre yanılmıyorsam, bu uygulamada karışıklığa neden olduğu için değişikliğe gidilmiş ve kdvsiz kesilerek onaylı faturanın bir ay içinde elde edilmesi halinde beyannamede bu satışlar matrahtan düşülerek kdvsiz satışı yapılıyor. Fatura gelmez ise kdvyi ödüyorsun, geldiği ay tekrar indirime tabi tutuyorsun.
 
Bilgiler için teşekkürler.

Tebliğleri okuduğuma göre yanılmıyorsam, bu uygulamada karışıklığa neden olduğu için değişikliğe gidilmiş ve kdvsiz kesilerek onaylı faturanın bir ay içinde elde edilmesi halinde beyannamede bu satışlar matrahtan düşülerek kdvsiz satışı yapılıyor. Fatura gelmez ise kdvyi ödüyorsun, geldiği ay tekrar indirime tabi tutuyorsun.

Sayın Zindan,

değişikliğe gidilmedi çifte uygulama var. KDV'siz fatura kesmek için de Maliyeden ayrı bir izin belgesi alınıyor. Buradaki uygulama da biraz "İhraç Kayıtlı Teslim" sistemine benziyor. Ancak ben çok başı yanan arkadaşım olduğunu biliyorum. Müşteriyi çok iyi tanıyıp güveniyorsanız sorun yok ancak ben genede KDV'li yöntemi uygulayın derim naçizane tavsiyem, başınız ağrımaz.
 
Üst