Özel İnşaat Yapanların Vergi Mükellefiyeti

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sultan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sultan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
127
merhaba,


çok tartışılan bir konu hakkında görüş ve önerilerinizi istiyorum .arsa sahibi olan bir vatandaş arsasına bina yaptıracak yapı denetim bu vatandaşdan vergi levhası ve ticaret odasına kayıt istiyor ....

vatandaş diyorki belki ileride satarım daire ama şimdi yap-sat işim değil...fakat yapı denetim belediye istiyor biz ne yapalım deyince vatandaşda tamam o zaman açalım mükellefiyet kaydını dedi bende evrakları hazırladım vergi dairesine götürdüm fakat sicil şefi özel inşaat yapacak kişiye mükellefiyet tahsis etmediklerini yapı denetiminin büyük hata yaptığını söyledi,

şimdi bu durumda ne yapılmalı,vatandaş çok zor durumda kalırsa mükellefiyetini açtırır peki kapatırken ne olacak? aldığı malzemelerin girişi yapılacak işçilik gideri oluşacak ve daire satmayacak yada 1-2 tane satacak kapatırken problem olmazmı?

konu ile ilgili geniş bilgi ve öneriye ihtiyacım var
 
Gelir Vergisi Kanunu' nun Ticari Kazançlara ilişkin 37. maddesinin 4. bendi aşağıdaki gibidir :

"Gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden; elde ettikleri kazançlar" ticari kazanç olarak sayılmıştır.

Bununla birlikte Gelir Vergisi Kanunu mükerrer madde 80' e göre özet olarak ; iktisap tarihinden başlayarak gayrimenkullerin dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı sayılacak ve vergilendirilecektir.

Buna göre ilgili şahsın yukarıda sayılan her iki durumdaki şartları taşımaması durumunda vergileme ve vergi mükellifiyeti açısından sorun doğmaması gerekmektedir.

Buna rağmen uygulamada olan sorunları bizde duymaktayız.
 
Önemli olan bu faaliyetin devamlılık taşıyıp taşımamasıdır.
Bir faaliyet bir yıl içinde birden fazla tekrarlandığı ya da birbirini takip eden yıllarda (en az iki yıl) tekrarlandığı zaman devamlılık unsuru olduğu kabul edilir.

Arsasına bina yaptıran bir şahısta ise şahsi kullanım sınırlarının aşıp aşmadığına bakmak gerekir.
 
merhaba;

Benimde bu özel inşaatla ilgili bir sorunum var. Bir tanıdığımın arsası var
ve bu arsaya kendi şahsına ait müstakil bir ev yaptıracak.Fakat belediyeye
ruhsat için başvurduğunda vergi mükellefiyeti açtırması gerektiğini söylemişler.Bu konuyu vergi dairesine sordum.Onlarda
şahsın çalıştırdığı sigortalı işçilerin stopajını beyan edip ödemesi gerektiğini vergi mükellefiyetini sadece stopajdan dolayı açtırması gerektiğini söylediler.Çalıştırdığı işçilerin ssk brüt ücretinin yıllık tutarının
%25 aşması gerektğinide söylediler. Yapılacak işlemin ne kadar doğru olduğundan hala emin değilim.Bunun bir kanunu maddesi varmıdır.
Bu konuda bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler..
 
Özel inşaat sahiplerinin vergi mükellefi olmalarına gerek yoktur. Sadece inşaatta çalışacak işçiler için; götürü vergi karnesi, SSK dan inşaatın yapılacağı yerin işyeri bildirgesinin verilmesi, işçileri inşaatın başladığı gün sigortalı işe giriş bildirgesi vermesi vede Bölge Çalışma Müdürlüğüne İşyeri Bildirgesi vermesi gerekmektedir. Ayrıca özel inşaat sahiplerinin inşaatta çalıştırdıkları ve bordro hazırladıkları sigortalı işçiler için gelir vergisi kesintisi yapmasına yani stopaj ödemesine gerek yoktur. Maliye Bakanlığının konuyla ilgili özelgeleri (özel inşaatla ilgili) sitesinde mevcuttur. Tekrar ediyorum özel inşaat sahiplerinin Vergi Mükellefiyet zorunluluğu yoktur; ilgili makamlara bunu açıkça izah etmelisiniz.

Not: Özel inşaat işlerinde işçileri SSKya; inşaatın başladığı gün bildirebilirsiniz
 
velhasıl mücadelenin sonunda vergi mükellefi oldu vatandaş,yani yapı denetim 1-vergi dairesi 0
 
Üst