Özel Maliyet

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AYSETAS
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
20 Şub 2014
Mesajlar
2
Konum
istanbul
iyi günler firma olarak yeni taşındığımız yere stoklarımızda bulunan seramikleri kullandık ve
kendi firmamıza fatura ettik.Bunun muhasebe kaydı nasıl olmalı
yardımcı olursanız sevinirim.
 
Büyük ihtimalle alış fiyatı üzerinden fatura ettiğinizi düşünerek yazıyorum. Özel maliyet hesabına ve indirilecek KDV hesabına borç, mal hesabına ve hesaplanan KDV hesabına alacak yazarsanız sorun olmaz.
 
Bir taraftan herhangi birine satış yapılmış gibi satış kaydı diğer taraftan başka bir yerden fayans almış gibi maddi olamayan duran varlık (özel maliyet) kaydı yapmalısınız.
 
Alış fiyatı üzerinden KDV'siz faturanın düzenlenmesi gerekir.İşlem DAHİLİ SARF işlemidir.

Hatta biz özelge ile bold kısmı sabitleyelim.

[TABLE="width: 670"]
[TR]
[TD="width: 76"]Tarih[/TD]
[TD="width: 574"]21/06/2012[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 76"]Sayı[/TD]
[TD="width: 574"]B.07.1.GİB.4.09.15.02-1.2010.5.VUK-10[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 76"]Kapsam[/TD]
[TD="width: 574"]
ecblank.gif
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="width: 630, colspan: 2"]

[TD="colspan: 5"]
T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIAYDIN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI(Mükellef Hizmetleri ve Usul Müdürlüğü)
[/TD]

[TD="width: 310, colspan: 3"]
[/TD]
[TD="width: 303, colspan: 2"]
[/TD]

[TD="width: 44"]Sayı
[/TD]
[TD="width: 8"]
:​
[/TD]
[TD="width: 402, colspan: 2"]B.07.1.GİB.4.09.15.02-1.2010.5.VUK-10
[/TD]
[TD="width: 159"]
21/06/2012​
[/TD]

[TD="width: 44"]Konu
[/TD]
[TD="width: 8"]
:​
[/TD]
[TD="width: 258"]Fatura Düzenleme
[/TD]
[TD="width: 303, colspan: 2"]
[/TD]

İlgi dilekçenizin incelenmesinden, .... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numarasında mükellefiyetinizin bulunduğu, şirketin ana faaliyet konusunun "Yem İmalatı, Satışı ve Pazarlaması" olduğu, bu işe ilave olarak süt ve besi hayvancılığı işi ile iştigal etmeye başlayacağınızı, hayvancılık işinin yapılacağı şubede satın alınacak yemlerin yanı sıra kendi ürettiğiniz yemleri de kullanacağınızı belirterek dahili sarf olarak kullanacağınız yemler için fatura düzenleyip düzenlemeyeceğiniz, fatura düzenlemeniz durumunda gelir ve gider/maliyet unsuru olarak nasıl değerlendirilmesi gerektiği, katma değer vergisi beyanın ne şekilde olacağı hususunda bilgi istediğiniz anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde; Türkiye'de ticari, sinai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu; 2 nci maddesinde; teslim ifadesinin, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesi olduğu; 3 üncü maddesinde ise teslim sayılan hallerin;
a) Vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun, vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi, vergiye tabi malların işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi,
b) Vergiye tabi malların, üretilip teslimi vergiden istisna edilmiş olan mallar için her ne suretle olursa olsun kullanılması veya sarfı,
c) Mülkiyeti muhafaza kaydıyla yapılan satışlarda zilyetliğin devri,
olduğu ifade edilmiştir.
Bu itibarla, şirketinizin ürettiği emtiayı yine şirket bünyesindeki başka bir ünitede kullanması dahili sarf niteliğinde olduğundan ve herhangi bir teslim söz konusu olmadığından katma değer vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmü, 230 uncu maddesinin 5 numaralı bendinde ise "... Malın, bir mükellefin birden çok işyerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir..." hükmü yer almaktadır.
Buna göre, şirketinizce üretilecek yemlerin yine şirketinize ait süt ve besi hayvancılığı işinde kullanılması durumunda fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Ayrıca, söz konusu emtianın süt ve besi hayvancılığı yapılan yerlere sevkinde şirketinizce sevk irsaliyesi düzenleneceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]



İyi Günler.
 
Not: Stoklarınızda bulunan malzemeleri taşındığınız yere kullanacağız sırada sevk irsaliyesi düzenlemeyi ihmal etmeyiniz.

İyi Günler.
 
Üst