Özel Matrah

Yeniyurt

Katkı Sunan Üye
Özel matrah şekline tabi sigara ve tekel ürünü içkiler daha önceden kdv hesaplamıyor ve her ay çıkışını yapıyorduk. daha sonra özelleştirmeler neticesinde içki KDV ye tabi tutuldu sigara da ise hala özel matrah şekline tabi ve her ay çıkışlarını yapıyoruz..
içki lerde daha önceki gibi çıkışını yapacakmıyız, stok ayırabilirmiyiz ? durum ne ?

Ynt: Özel Matrah

Yeniyurt ' Alıntı:
Özel matrah şekline tabi sigara ve tekel ürünü içkiler daha önceden kdv hesaplamıyor ve her ay çıkışını yapıyorduk. daha sonra özelleştirmeler neticesinde içki KDV ye tabi tutuldu sigara da ise hala özel matrah şekline tabi ve her ay çıkışlarını yapıyoruz..
içki lerde daha önceki gibi çıkışını yapacakmıyız, stok ayırabilirmiyiz ? durum ne ?

içkilerin kdv'ye tabi olmuş olması durumu değiştirmez.
KDV Kanunu ile KVK-GVK yı karıştırmayın.Yine eskisi gibi,içkiyi sattıkça satış üzerinden maliyet hesaplayıp, stok ayıracaksınız.

elinde var olan bir şeyi yokmuş gibi göstermenin mantığını hala anlayabilmiş değilim!!! yıllardır sigaraları her ay sonu sıfırlarım ama nedenini bile bilmiyorum...

Biz aylık olarak İçkilelerde Alışların üzerin e belli bir kar haddi koyarak toplu çıkış yapıyoruz

figo ' Alıntı:
elinde var olan bir şeyi yokmuş gibi göstermenin mantığını hala anlayabilmiş değilim!!! yıllardır sigaraları her ay sonu sıfırlarım ama nedenini bile bilmiyorum...

elinde varolan sigara stoğunu (gerçekten varsa)neden her ay sonu sıfırlıyorsunuz.
kendinize zorla kârmı çıkarmaya çalışıyosunuz. ;D

İçkilerde bir kere kdv indiirm konus oluyor Vatandaş kdv sini stoğunu şişirmenin bir manası varmı içkiden ne kadar stok olabilir?? veya sigaradan

Neden, adam sigaraya zam geleceğini duyup,stok yapamaz mı?
Ayrıca benim düşüncem,muhasebede yürütülen işlemlerin gerçeği yansıtmasından yanadır. Adamın stoğu varsa ,ben neden stoğunu sıfırlattırayım ki.Gerçek durum neyse ,o gözüksün meydanda.

Keşke Herkezin Stoğu tam Görünse bizde hesaplarını 4/4 lük yapabilsek sizce kaç tan esnaf stoğunu tam olarak gösteriyor??? Bende isterimki Stok ları düzgün olsun ama tutmayan larda var maalesef

yazar ken sizin de pek inanasınız gelmiyor öyle değilmi özellikle serpil hanım, sigara olsun içki olsun her gün faturaları ile karşılaşıyoruz. Ticaret yapıyoruz.. günümüzde özellikle fiyat artışları sık sık oluyor mu olmuyor... mükellefler fiyatı artmıyan bir şey için her gün her gün stok yaparmı ? bir de bu dediğiniz ürünler peşin alınıyor.. veresiyesi yok ya da kredi kartı ile alınıyor.. yani biz ay sonunda yada 7 şer günlük çıkışlar yapıyoruz ve yüklü de faturalar oluşuyor. 7.günün sonunda çıkışını yapana kadar zaten alınan ürünler satılmış oluyor.. haliyle kazanıyorlar sa kar da çıkacak tabiatıyle.
ayrıca sayın figo nedenini soruyorsunuz ama maddesini numarasını şimdi bilemiyorum önceden okumuştum.. dediğiniz sigaraların ve tekel maddesi içkilerin çıkışı ile ilgili günlük çıkılacağı şeklinde bir yazı okumuştum.

SN yeniyurt,konu döndü dolaştı sanki benim mükellefe vergi çıkarttırmamaya çabalıyormuş gibi bir havaya bürünmüş sizin yazınızda.

Geriye doğru şöyle bir bakarsanız sn figo arkadaşımızın yazısı şöyle diyor;

benim stokla ilgili verdiğim 2 cevabımda ,sn figo nun sorusuna idi.müşterinin elinde stok var diyor.ama biz onu her ay yokmuş gibi çıkışını yaptırıp sıfırlatıyoruz diyor.ama niye böyle yapıyoruz nedenini bilmiyorum diyor.

bende ona karşılık verdim.elinde stok varsa ,gerçekten varsa bırakın stoğu gözüksün dedim.çünkü gerçekte varmış.zorla çıkışını yapmaya çalışmayın dedim. ne var ki bu yazımda.hemen tepki toplamış.

Yazıları okurken,yukardan alarak bir bütün olarak değerlendirmeniz dileğiyle,

hay hay serpil hanım.. memnuniyetle... her yazılana da illa cevap yazılacak diye bir durum yok yazma ya da bilirdin... anlayan anlıyor zaten. siz de biz de dört dörtlük olayı anlamamıza rağmen yazmış olmak için yazı yazıyoruz..
herşey gönlünce olsun.. kolay gelsin..

Yeniyurt ' Alıntı:
hay hay serpil hanım.. memnuniyetle... her yazılana da illa cevap yazılacak diye bir durum yok yazma ya da bilirdin... anlayan anlıyor zaten. siz de biz de dört dörtlük olayı anlamamıza rağmen yazmış olmak için yazı yazıyoruz..
herşey gönlünce olsun.. kolay gelsin..

benim kime yazıp kime yazmayacağım sadece beni ilgilendirir,başkasını değil.
Saygısızlık ediyorsunuz.
Benim cevap verdiğim kişi siz değilsiniz.Ben sizin gibi hiçbir zaman yazmış olmak için yazmam.Yok yere tartışma yaratıyorsunuz.

Şimdi kim ->
smiley18.gif

smiley28.gif
değer mi?
Lütfen birbirimize daha saygılı davranalım.

Özel matrah şekline tabi sigara ve tekel ürünü gibi emtia satışlarında yıl sonu değerlendirmesini nasıl yapmamız gerekiyor
mesala; 80.000,tl satışlar ve 95.000,tl. alışlar olduğunda bunun özel bir hesaplanış şekli olduğuna dair (%35 i gibi işletme hesap özetine dahil edilir kar-zarar hesabında) bir duyum aldım ama tam izahatını bulamadım.
böyle bir olay var mı
uygulayan varmı