fonradar

Özel Sektör Çalışanı Mobing Yüzünden İstifa Ederse Tazminat Alabilir mi?

Üyelik
28 Kas 2016
Mesajlar
6
Konum
Ankara
Merhaba,
Özel sektörde, yılı aşkın süredir çalışıyorum.
Kamu Kurumuna geçmek için iş başvurusu yaptım ve olumlu karşılandı, şuan arşiv araştırmam ve güvenlik soruşturmam yapılıyor.

Sizlere sormak istediğim soru,
İş yerinde son 2 - 3 senedir mobing ile karşı karşıyayım.
Örnek vermek gerekirse, bölüm müdürümün bana karşı "seninle çok kötü bozuşacağız, şimdiden kendine iş aramaya başla", "sen iyice zıvanadan çıktın." gibi söylemleri ve çalışma arkadaşlarımın yanında bana ağırıp odadan çıkarken kapıyı ve kutuyu yumruklaması gibi davranışları.

İstifa dilekçemde bu gibi bana yapılan davranışları belirtirsem işten ayrıldığımda tazminat alabilir miyim?
6 yılı aşkın süredir aynı iş yerinde çalıştığımdan dolayı 8 hafta ihbar sürem var ve ben o süreyi beklemek istemiyorum.
Bir de bugüne kadar maaş dışında hiç bir özlük hakkımı alamadım (yol, mesai, vb.) onları da alabilir miyim?

Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Yardımcı olabilir misiniz?
 
Olayınızın,
hem mobbing kapsamına,hemde işci yönünden İş Kanunu M.24/II-b ve c bendi kapsamına girebileceği,dolayısıyla bu durumların tarafınıza fesih hakkı verebileceği,
ayrıca bu olaya ilişkin yani mobbing konusunda 6098 sayılı kanunun 417.maddesi ve mobbing in önlenmesi hk.genelge hükümlerinin dikkate alınması gerektiği düşüncesindeyim.
Tavsiyem bir avukat ile görüşerek olayı sonuçlandırmanız uygun olacaktır.
 
yanıtınız için teşekkür ederim,
mobing olayının ispatlanması gerektiğini okudum ama internette bazı kaynaklarda ise "hukuk yargılamasında ve özellikle de mobbinge dayanan iddialarda yüzde yüzlük bir ispatın aranmadığı, şüpheden uzak delil aramanın ceza yargılamasına ait olduğu, özel hukuk ve iş hukuku yargılamasında vicdani kanaatin oluşmasına yetecek kadar bir ispatın yeterli olduğu." şeklinde söylemler var.
sizce hangisi doğru?

bir de 6 yıllık çalışmam boyunca ne yol ücreti ne de mesai ücretlerimi aldım, onları toplu olarak alabilir miyim?
 
a-ama internette bazı kaynaklarda ise "hukuk yargılamasında ve özellikle de mobbinge dayanan iddialarda yüzde yüzlük bir ispatın aranmadığı,
b-şüpheden uzak delil aramanın ceza yargılamasına ait olduğu,
c-özel hukuk ve iş hukuku yargılamasında vicdani kanaatin oluşmasına yetecek kadar bir ispatın yeterli olduğu."
şeklinde söylemler var.
sizce hangisi doğru?
d-bir de 6 yıllık çalışmam boyunca ne yol ücreti ne de mesai ücretlerimi aldım, onları toplu olarak alabilir miyim?
a-sonuçta mahkemenin kanaati önemli olacak,tabiki % 100 ispat her zaman mümkün olmaz/olmayabilir,ispat açısından bu olayda örneğin şahitler/iş arkadaşlarınızın ifadeleri çok önnemli,tıbbi tedavi görmüş veya görüyor olmanız da çok önemli vs.hakim bu durumları yeterli görebilir,görmeyedebilir.
(sizin için söylemiyorum görümeyedebilir derken, örneğin bir işcinin aile problemleri nedeniyle psikolojik tedavi görmesi/görüyor olmasını fırsat bilerek, tazminat almak için işyerinde ki arkadaşlarının mobbing uyguladığı,hatta bu durumu işverenine iletmesine rağmen önlem alınmadığını,bir de yalancı şahit bularak bu iddiasını ileri sürebilir,bu nedenle hakim dikkatli olur, çok yönlü düşünerek,başkaca inceleme ve araştırmalarda da bulunabilir.)
b-ceza hukukunu bilmiyorum,
c-"a"şıkkı parantez içinde belirttiğim hususlar sözkonusu olur. Ayrıca mobbinng in ispatı konusunda, lehinize ifade veren şahitler,tıbbi tedavi,fotoğraf,kamera kayıtları,görevinizle alakalı,diğer eş durumdaki çalışanlardan farklı olarak,gereğinden fazla iş yükü veya daha az iş verilmesi,bireysel takip yani kamera,özel telefonunuzdan takip,yada özel görüşme veya maillerin incelenmesi vs.önem arzeder.
d-iş sözleşmesinde hüküm var ise,yok ama fiili olarak bu uygulama işyerinde var ama siz yararlandırılmıyorsanız elbette alabilirsiniz.Fazla çalışma noktasında ispatı size ait,eğer ispat ederseniz tabiki alabilirsiniz.
 
Üst