fonradar

Özel tekne de mtv vergisi

fea

Üyelik
8 Kas 2007
Mesajlar
81
Konum
istanbul
Özel tekne sahipleri yıllık ne tür vergiler öderler?

-motorlu taşıt vergisi mi
- harç mı?
- veriyorsa muhatap neresidir? vergi daireleri mi, belediyeler mi, liman başkanlıkları mı?

teşekkürler
 
Ynt: Özel tekne de mtv vergisi

Denizcilikle yakından ilgilenenlerin de bildiği üzere 5897 Sayılı ?Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun? ile 30 Haziran 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden alınan motorlu taşıtlar vergisi (MTV) kaldırılarak, yerine harç uygulaması getirilmiştir.


Bu düzenlemeyle özel amaçla kullanılan yat, kotra ve motorlu tekneler MTV Kanunu?nun kapsamından çıkarılarak Harçlar Kanunu kapsamına alınmıştır. Eski uygulamada liman ve belediye siciline kayıt ve tecil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarından, beygir gücü esas alınarak düzenlenen MTV Kanunu (III) sayılı tarifeye göre her yıl iki eşit taksitte MTV tahsil edilmekteydi. Yeni uygulamada ise aracın beygir gücü yerine boyu esas alınarak bir tarife oluşturulmuş ve her yıl için alınacak harç tutarları aracın boyuna göre 200 ile 3.200 TL arasında değişecek şekilde belirlenmiştir. Kıyaslama yapılmasına imkan vermek amacıyla yürürlükten kaldırılan ve 2009 yılı MTV tutarlarının belirlendiği (III) sayılı tarifeye ve bundan sonra kullanılacak olan Harçlar Kanunu?na bağlı (8) sayılı tarifeye eklenen bölüme aşağıda yer vermek istiyorum.


İki tarife arasında kıyaslama yaparken eski MTV tarifesinde yer alan tutarların beygir gücü bazında olduğunu hatırlatmak isterim. Eski uygulamada 151 beygir gücünde ve 2 yaşında bir yat için 2009 yılında (151 X 71,09) 10.734,59 TL tutarında vergi ödenirken, yeni uygulama ile aynı yatın boyunun 30 metreden fazla olduğu varsayıldığında bile ödenmesi gereken harç tutarı 3.200 TL?yi geçmemektedir.



Dolayısıyla eski tarifeye göre ödenmesi öngörülen MTV tutarı 10.734,59 TL?ye kadar çıkabiliyorken yeni uygulamada beygir gücü ve yaşı ne olursa olsun herhangi bir deniz taşıtı için ödenebilecek en yüksek yıllık harç tutarı 3.200,00 ile sınırlandırılmaktadır.



Söz konusu yasanın 30 Haziran 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi nedeniyle 01.01.2009 tarihi itibariyle yıllık olarak tahakkuk eden ve ilk taksiti ödenen motorlu taşıtlar vergisinin temmuz ayında ödenmesi gereken ikinci taksiti terkin edileceğini hatırlatmak istiyorum.



Yeni uygulamanın getirdiği bazı yeni kavramlardan ve uygulamanın şartlarından da aşağıda kısaca bahsetmek gerekirse;



Ø Yeni uygulama ile Denizcilik Müsteşarlığınca liman başkanlıkları bünyesinde bağlama kütüğü oluşturularak Türk Uluslararası Gemi Siciline (TUGS) tescilli olanlar ile Milli Gemi Siciline tescili zorunlu olanlar dışındaki motorlu deniz taşıtlarının bu bağlama kütüğüne kaydettirilmesi zorunlu hale getirilmiştir.



Ø Bağlama kütüğüne kaydedilecek her bir motorlu deniz taşıtı için ruhsatname düzenlenecek ve bu ruhsatnameler bağlama kütüğünün tutulduğu liman başkanlığı veya belediye tarafından her yıl vize edilecektir.



Ø Vizesi süresinde yapılmayan ruhsatnameler geçersiz sayılacaktır. Ruhsatnamenin düzenlendiği yıl ayrıca vize harcı alınmayacaktır.



Ø Özel kullanıma tahsisli motorlu deniz araçlarının sahiplerinden dileyenler araçlarının ruhsatnamesini 5 yıla kadar vize ettirebileceklerdir. Bu durumda mevcut tarife üzerinden hesaplanan vize ücreti her yıl için ayrı ayrı hesaplanıp tahsil edilecektir.



Ø Ruhsatnamesi olmayan veya vizesi zamanında yapılmayan araçların sahip veya işletenlerine tahsil edilmeyen ruhsat ve vize harç tutarının 2 katı kadar idari para cezası verilerek liman ve iç su dahilinde bile sefere çıkmasına izin verilmeyecektir.





Özel tekne sahiplerinin üzerindeki vergi yükünü biraz olsun hafifleten bu yeni uygulamanın yabancı bayrak kullanan teknelerin Türk bayrağına dönüşünü teşvik edip edemeyeceğini zaman içerisinde göreceğiz. Ancak bu uygulamanın Türk denizciliğinin dünya çapında olması gereken düzeye gelmesi için tek başına yeterli olmayacağı da maalesef açıkça ortada?



Alıntı : Burcu Mesta Atilla
 
Ynt: Özel tekne de mtv vergisi

battıbalıkyangider çok teşekkürler. Bu konuyla ilgili maliyeyi de aradım onlar bile bu kadar açıklayıcı olmamışlardı.
 
Üst