fonradar

Özel Usulsüzlük Cezasına İtiraz

Üyelik
29 Mar 2007
Mesajlar
31
Merhaba arkadaşlar,
Mükellefime Vergi Usul kanunu 353.-1 maddesine istinaden tutanak tutulmuştur. Bu tutanağa ait özel usulsüzlük cezası daha sonra idarece vergi/ceza ihbarnamesi ile tebliğ edilecektir. Benim sormak istediğim mükellefime fatura veya ödeme kaydedici cihazdan bir belge vermediği için tutanak tutan yoklama memuru, belge almayan müşteri için herhangi bir tutanak tutmamıştır. 353. maddeye göre belgenin verilmemesi ve alınmaması ceza kapsamındadır. Bu durumda fiil çift taraflı oluşmaktadır. Bu olayda sadece verilmemesine tutanak tutulmuş olup tek taraflıdır. Bu hususta belge alınıp verilmemesi fiilinin oluşmadığı kanaatindeyim. Bu sebeple yargıya başvursam kazanacağımı ümit ediyorum. Çünkü işyerinde perakende satış yapılmaktadır. Bu hususta sizlerinde değerli görüşlerini rica ederim. İyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: Özel Usulsüzlük Cezasına İtiraz

**o tutulan tutanakta ,fatura fiş vermediği için mükellefinize ceza kesilmiş.o tutanaktaki kesilmeyen fatura ile ilgili mal/hizmeti alan şahıs kim olduğu belli mi?
**mükellefinize,olayla ilgili tespit yapılırken,mutat kontroller sırasındamı ceza kesilmiş?yoksa ihbar/şikayet üzerinemi ceza kesilmiş.
**yada olay suçüstü anındamı tespit edilmiş?
 
Ynt: Özel Usulsüzlük Cezasına İtiraz

tutanağı düzenleyen firmalar için yetkili fakat vatandaş için yetkisiz ise sadece firmaya tutanak düzenler. itiraz bir şey değiştirmeyecektir. ( tek tutanakla birden fazla fiş kesmeme işlemi yazılmış ise idare her biri için ayrı ayrı ceza kesecektir. mahkeme yolunu seçerseniz tek tutanak için tek ceza ödersiniz.)
 
Ynt: Özel Usulsüzlük Cezasına İtiraz

sn nane nin dediği gibi mahkeme yoluna giderseniz tek tutanakla tek ceza yersiniz.
 
Ynt: Özel Usulsüzlük Cezasına İtiraz

bu sorunla ben de karşılaştım itiraz dilekçesi yazmam gerekiyor. bununla ilgili ne yazabilirim elinizde örnek bi dilekçe varmı paylaşırsanız sevinirim..
 
Ynt: Özel Usulsüzlük Cezasına İtiraz

sayın metin bey....
sorunuzda .....mükellefime fatura veya ödeme kaydedici cihazdan bir belge vermediği için tutanak tutan yoklama memuru belge almayan müşteri için herhangi bir tutanak tutmamıştır.... diyorsunuz.
Bana göre tutanak sizin mükellefinizin nezninde tutulmuştur. Dolayısıyla tutanağın içeriği sizin mükellefinizi bağlar ve eğer mükellefiniz tutanağa itirazi kayıt şerhi koymamışsa olayı yargıya götürmenizin bir anlamı yoktur.ancak Vergi Dairesi sayın nanenin de belirttiği gibi bir tespite ancak bir maktu ceza uygulayabilecektir.
Yoksa sizin müşterinin nezninde düzenlenen tutanak esas alınarak malın alıcısı adına ceza kesilmesi söz konusu olamaz sizde neden diğer tarafa ceza kesmiyorsunuz diyemezsiniz çünkü iş idari bir işlemdir. Normalinde idarenin yapması gereken müşteriniz nezninde ayrı bir tespit yaparak işlemi sonuçlandırması gerekmektedir.
 
Ynt: Özel Usulsüzlük Cezasına İtiraz

Sayın metin478 in iddiası yerindedir. Ekseriyetle gözden kaçan bir hususa parmak basmış. Vergi cezası kesilebilmesi için usule uygun tespit gerekir. Hatta kesin kanaat de olsa deliller kanuna aykırı şekilde elde edilmişse hukuken delil olma niteliği taşımaz. Bu delillere dayanılarak hüküm verilemez.

Eğer tespiti yapan memur verilmediği iddia edilen fişin kime verilmediğini tespit raporunda belirtmemiş se yaptığı tespit geçersizdir. Bu tespite göre ceza verilemez. Konu yargıya taşınırsa dava kazanılır.

Bununla ilgili Danıştay kararı aşağıdadır. (Karar metni çok uzun olduğundan sadece ilgi bölüm aldım)


DANIŞTAY 4. DAİRE
ESAS NUMARASI : 1997-2246
KARAR NUMARASI : 1998-4348
KARAR TARİHİ : 18-11-1998

(...)

?...213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi için öncelikle maddede sayılan belgelerin verilmediğinin ve alınmadığının belirlenmesi ve bu belgeleri vermeyen ve almayanların saptandığına ilişkin hukuken geçerli bir tespitin mevcut olması gerekmektedir. Olayda bu şekilde yapılmış bir tespit bulunmadığından, kesilen ceza yasaya uygun görülmemiştir.?

(...)
 
Üst