Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

stajyerzade

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Eki 2010
Mesajlar
416
Anamuhalefet Partisi tarafından 3568 sayılı Kanun?un 5786 sayılı Kanun ile değiştirilen bazı hükümlerinin iptali talebi ile ANAYASA MAHKEMESİne yapılan 2008/80 sayılı başvuru dosyasında, (bugün) 18.05.2010 günü verilen karar ile;
İPTALİ KABUL EDİLEN HÜKÜMLER;

? 4. maddesinin birinci fıkrasının değiştirilen (d) bendinde yer alan ?? milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, ??

? Geçici 9. Maddenin son fıkrasının ?Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanlardan 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen 10 yıllık süreyi tamamlamamış bulunanlar, usul ve esasları Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek ve Bakanlıkça yapılacak özel yeminli mali müşavirlik sınavında başarılı olmaları kaydıyla, yeminli mali müşavir unvanını almaya hak kazanırlar. Ancak, bunların yeminli mali müşavir ruhsatını alabilmeleri için 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendindeki süreyi tamamlamaları şarttır.?

? Geçici 10. maddenin birinci fıkrasının ?1/4/2008 tarihinden sonra yapılan seçimlerden itibaren üst üste iki seçim döneminde iki defa oda veya Birlik Yönetim Kurulu başkanlığına seçilmiş olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilemezler.? ibarelerinin İPTALİNE

Aynı başvuruda iptal istenen diğer hükümlerin, iptali taleplerinin reddine karar verilmiştir.

Burada dikkatinizi önemle çekmek istediğim husus, kanuna eklenmiş Geçici 9. Maddenin son fıkrasının iptali yönünde rapörtör, raporunu karardan çok önce öğrenmiş bulunan idarenin alelacele, 9 Nisan 2011 Tarihinde Yapılan Yeminli Mali Müşavirlik Özel Sınavı yaparak 2 gün içinde sonuçlarını açıklamış olması ile yangından mal kaçırmaya çalıştığının resmen görülmüş olmasıdır.

Yani bu sınavın iptali konusunda dava açmak için görüş arayan meslek mensuplarına duyurulur.
alıntı.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

özel smmm sınavı için de iptal davası açmışlardı onun sonucu ne oldu?
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

özel ymmm sınavı için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sayıştay'ın denetim birimleri YMM olmak için ter döktü. Yaklaşık bin 100 hesap uzmanı, maliye müfettişi, gelirler kontrolörü, vergi denetmeni, bankalar yeminli murakıbı ve Sayıştay denetçisi, YMM sertifikası alabilmek için sınava tabi tutuldu. Kanun gereği bir defaya mahsus olarak yapılan sınavda genel müdür, daire başkanı ve grup başkanı seviyesinde üst düzey bürokratlar yarıştı. Daha önceki uygulamada YMM olmak için denetim personeli olarak 10 yıllık görev süresinin tamamlanması gerekiyordu. Kanunla bir defaya mahsus olmak üzere Maliye Bakanlığı'na sınav yapma hakkı tanındı.

Maliye yetkilileri bir defalık hakkı kaybetmemek için başvurularda yığılma yaşandığını aktardı. Çok sayıda bürokratın özellikle son bir aydır YMM sınavına hazırlık yaptığını aktaran bir yetkili, "Maliye'nin vergi incelemesi yapan personelinin yanı sıra banka murakıpları ve Sayıştay denetçilerine de bir seferlik hak tanındı. Kanunun tanıdığı bu haktan yararlanmak istiyorlar. Aksi takdirde YMM olmak için çok daha fazla ter dökmeleri gerekecek." dedi.

TEST SINAVIYLA BELEŞE YMM RUHSATINA GEL!...
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

YMM Sınavına dava açan arkadaşlara duyuru: Arkadaşlar, söylendiği gibiyse sizin açtığınız davalar yüzünden bu sınavı geçen 900 küsür kişi siz dahil YMM' lik hakkını kaybederse, bu 900 küsür kişinin emeği sizin yüzünüzden yanarsa, bu insanların vebali sizin üzerinizde kalır. Bu vebali taşımakta zor olur. Buna göre kararınızı verin.

B. S Anayasa Mahkemesi Özel YMM sınavını niye iptal etmiş? 26.07.2008 tarihi itibariyle işe girmiş olanlar veya yeterlik sınavını geçmiş olanların tekrar sınava girmesine gerek yoktu diye iptal ettiyse kazanılmış haklardan dolayı YMM'liği alırız. Kararın gerekçesini öğrenmeye çalışmak belki de yapılacak en mantıklı iş.

B. S, 14.05.2011 tarihi itibariyle Maliye Bakanlığı Baş Hesap Uzmanlığı görevimden ayrıldım, C Holding'te çalışmaya başladım. YMM mührünü uzun bir süre belki de hiç kullanmayacak biri olarak hakkımızın teslim edilmesi gerektiğine olan inancımı devam ediyor. Bütün arkadaşlara çalışmalarında başarılar dilerim

facebook vergi inceleme elemanları sayfasından alıntı..

YENİ DAVALAR YOLDA!
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

3568 sayılı Kanun'un geçici 9. maddesi haksız bir kanun maddesi olduğu için iptal edilmedi. iyi düzenlenmediği için iptal edildi. Serbest Muhasebeciler'de özel ve uyduruk bir sınavla Mali Müşavir yapılıyor. Bu insanların hiçbir hakkı yoktu.

Özel YMM sınavı ise Kanunları icabınca YMM olma hakları olduğu halde TÜRMOB'un baskıları sonucu Hukuki güvenlik ilkesi ihlal edilerek yapılan bir yasa değişikliğinin ayıbını örtmek için 3568 sayılı kanuna konulan bir maddeydi. Özel YMM sınavına giren insanların aslında YMM olmak için hiçbir sınava girmesi gerekmiyordu. Sadece atılan bir kazık sonucu bu sınava girmek zorunda bırakıldılar.

İşin özeti budur. Bu sınava girenler gayet dürüst ve şerefli insanlardır. Atılan bu kazığı çıkarmanın bir yolu olmadığı için mecburen bu sınava girmek zorunda bırakılmışlardır.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Forum Kuralları gereği büyük harfla mesaj yazdığınız için mesajınız silinmiştir. Küçük harflerle tekrar yazabilirsiniz.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Buradaki konuyu daha iyi anlamak için Hukukta kendine yer edinmiş olan Kazanılmış Haklar, Haklı Beklentiler, Hukuki İstikrar ve Hukuk güvenliği ilkelerine bu forumu açan arkadaşın çalışmasını, iyice öğrenmesini dilerim.

Bu kurallara göre "oyun başladıktan sonra oyunun kuralları değiştirilemez." Bu Özel YMM sınavına giren arkadaşların böyle bir sınava hiç girmemesi gerekiyordu. Zaten kendi mesleklerindeki yeterlilik sınavlarını geçerek YMM sınavını geçmişlerdi. Ancak baskılar sonucu Mecliste yanlış ve haksız kanun çıkartıldığı için bu insanların haklarını geri verelim diye bu sınav getirildi.

Bu konunun özeti böyledir. Bilmediğiniz yere ve yalan yanlış haberlerle böyle bir forum açmanız sizi haklı kılmaz. Sadece bilgisiz olduğunuzu gösterir.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Mehmet Deliveren ' Alıntı:
Zaten kendi mesleklerindeki yeterlilik sınavlarını geçerek YMM sınavını geçmişlerdi.

sizinde söylediğiniz gibi, inceleme elemanları farklı bir meslek grubu dur ve kendi meslek sınavlarını geçmişlerdir.

bu insanlara sınav koşulu getirmek yerinde hatta geç bile kalmış bir uygulamadır. Gib in özel ymm sınavına ise baştan aşağıya karşıyım. Bu insanlar ymm niteliklerini taşıyorsa niye ayrı bir sınavla bu ünvanı alacaklar ki. Bu insanlar normal ymm sınavlarına girse idi o bin kişiden kaçı ünvan alabilirdi yorumu size bırakıyorum.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Sayın Mehmet Bey,

Burada işinize geldiği gibi yazıp sonrada bışkalarının bilgisine falan sataşmayın, Herkes bir görüş bildiriyor. Bu kişiler bu örgütün üyeleri. Eğer TÜRMOB olmadan YMM lik veriliyorsa Maliye Bakanlığı kendisi versin. Maliye Bakanlığının yaptığı sınavlar neden YMM olmak için yeterli olsunmuş. Adaleti sizmi tayin ediyorsunuz. Zaten haklırı varmışta haksızlık yapılmış falan.21 yıl önceki durumdan bugüne atıf yapılamaz.
İlk başlarda SBS sınavıda yokto staj da neler değişti neler herkes uydu bu kurallara Yeni özel SMMM sınavınıda Maliye Bakanlığının direktifleri doğrultusunda çıkarmadılarmı zaten TÜRMOB sizin emrinizdemi? haksızlık şurada; Bizim yasayla kurulmuş örgütümüze MB sürekli emri vaki yapıyor. Yeni bakan gelince ortalık özel sınavdan geçilmez oldu. Zaten merak etmeyin ortada YMM enflasyonu olacak artık şirketler bünyelerinde smmm çalıştırır gibi yaklaşık bir ücretle YMM çalıştırıyorlar. Bugünkü haberlerde okuyorum Sırbistan bile AB ye girdi kurulalı kaç yıl oluyor. Bizim bir asır olacak Çumhuriyetimiz kurulalı hala uyum sürecindeyiz. Onada böyle uyuyoruz. Yakında özel sürücü belgesi sınavı, özel uzman doktor sınavı hatta bir ara dr. olmayanlara prof ünvanı bile verilmiş eski hükümetler zamanında diye duydum. Yahu her hakkı olduğunu iddia edene hakmı verecek TÜRMOB. Saygılarımla
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Bana göre de TÜRMOB tamamen bağımsız ayrı bir oda olsun. kendi standartlarını kendi belirlesin. bu konuda kimsenin aksini söylediği yok.

Ama hukuk devletinde sizin hissiyatınız farklı, hukuka göre kazanılmış haklar farklıdır. ilgili kanun yürürlükte iken gerekli sınavı geçmiş kişiye sonra senin sınavını saymıyorum, tekrar sınava gir demek hukuksuzluktur. bunu siz kabul etseniz de etmeseniz de böyledir.

TÜRMOB önce Tesmer'deki temel eğitimi kaldırmalı bence. İnsanlara belge vermek için zorla staja tabi tutmak, tutarken de paralarını almak gibi bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. dünyadaki uygulamada kurumlar sınav yapar, siz sınava istediğiniz gibi hazırlanırsınız. Sınavı geçtikten sonra da ruhsat alınca ruhsatın devamı için odaların açtığı sürekli geliştirme eğitimlerine katılırsınız. yani güncelleme eğitimlerine.

TÜRMOB'da bu standartların hangisi var. Kendilerine gelir kaynağı olsun diye TESMER diye bir şey uydurdular, orda herkesi staja tabi tutup para basıyorlar. Yanlışları tüm yönleriyle görün önce. Kendi işinize geldiği gibi değil.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Ayrıca şu an YMM'lik (bunların arasında zamanında hiç sınava girmeden belge alan inceleme elemanıydı, banka müfettişiydi binlerce insan var) onları da şu an yapılan YMM'lik sınavına sokalım. iddia ediyorum, onların %5'i bu sınavı geçemez.

Bizdeki problem güncelleme eğitimleri ve sınavları yapılmadığı için mühür başkasının işi yapan başkası durumudur. Olay serbest meslek kazancı olmaktan çıkmış ticari kazanca dönmüş durumda.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

YMM olmaya hevesli ne kadar da mutat zevat var!
Bir ymm odası başkanı Kendi üyelerine;Yeni özel ymm'ler Haksız rekabet yaparlar diye endişe etmeyin .Yeni özel ymm'lerin çoğu ruhsatı kullanamazlar, dediğine göre aslında sorun yok.(!)
Zaten ymm oda başkanının söylemesine' de gerek yok. Kendi forumlarında bu ruhsatı alsam da 'uzun süre kullanamam' diye yazıyorlar.YMM'lik mesleği açısından gerekli 'yeterlilikte ve donanımda 'olmadıkları kendi beyanlarıyla sarih şekilde meydanda.. Forumlarda okuyoruz!
ASLINDA sorun RUHSATIN kullanıp kullanamaması da değil !DÜNYA' DA birtek benzer örneği 'KENYA ' da olan bu mesleğe ne kadar 'da bel bağlandığıdır.(!)
Test sınavıyla ymm olanlar piyasada smmm 'lerin gözünde özel smmm sınavında ruhsat alanlar gibi değerlendirecektir.

vergi denetimi için ymm olmayı düşünenlere denizin bittiğini söyleyebilirim.Vergi denetimi yaparak müşteri gözünde ki saygınlığınızı da yitirmek üzeresiniz.

vergi denetimi yanında bağımsız denetimi de aynı anda yaparak ek ücret talep etmeyen ymm'ler olursa durum meslek açısından daha da vahim duruma ulaşacak (!)
bağımsız denetim alanında ki gelişmeleri (yurtdışı kaynaklardan da)iyi takip etmenizi tavsiye ederim.

Uyum yasalarıyla YMM'lik mülga edilirse tüm sorunlar ortadan kalkar.

Mesleğin gerçek sahibi bu işin nosyonunu almış olan 'muhasebe ve denetim uzmanları' olarak yola devam edilir.
Vergi inceleme elemanı kamuda ki görevine devam eder. Dünya da örneği olmayan sadece rant dağıtmaya yarayan bir mesleğe bundan sonra ortadan kalkar.

mağdurumda mağdurum ymm 'lik kalkmasın diyenler%5 başarı oranında altına düşecek olan ymm sınavlarında kendilerini göstersinler . Er meydanına çıksınlar( test sınavında ymm ruhsatı almaya benzemez!)


Bundan sonra sınavsız ymm ruhsatı aldığının ertesi kamudan İSTİFA EDEN vergi inceleme elemanlarına rastlamayacağız. Sizce de güzel bir gelişme değil mi? :)
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

stajyerzade; sen ymm liğemi karşısın inceleme elemanlarının ymm olmasınamı tam anlamadım?
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Bu stajyerzade'nin staj yapmaktan başı döndüğü için neye karşı olduğunu da bilmiyor galiba. Özel YMM sınavını geçenler zaten daha önce yeterlilik sınavını kanunlara göre geçip, kanunen YMM sınavını geçmiş kişiler. hukuksuzluğun normal olduğu Türkiye'de tekrar zorla sınava tabi tutulan kişiler.

Onun için bu kişiler YMM'liği zaten kolayca yaparlar. Devamlı sınava girmek gerekiyorsa üniversiteye giren öğrencilerde her yıl tekrar tekrar ÖSYM'nin sınavlarını geçsinler.

Bu konu saçma olduğu için ve suçlamayı yapanın beyanları da saçma olduğu için ne yazsak cevap veremeyiz.

Biraz Hukuk dersi öğrenmeye çalışsın. Böyle saçma sapan forum konusu açıp insanları boş yere suçlamasın.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Akıl tutulması buna denir işte(!)
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

serbest muhasebeciler mali müşavir olduktan sonra bu yapılanlar bana çok şaşırtıcı gelmiyor..!!!
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Mehmet Deliveren ' Alıntı:
Bu stajyerzade'nin staj yapmaktan başı döndüğü için neye karşı olduğunu da bilmiyor galiba. Özel YMM sınavını geçenler zaten daha önce yeterlilik sınavını kanunlara göre geçip, kanunen YMM sınavını geçmiş kişiler. hukuksuzluğun normal olduğu Türkiye'de tekrar zorla sınava tabi tutulan kişiler.

...


Bu iddia'ya göre kanuni YMM olmuş olan kamu mensupları ayrıca geçici 9.madde gereği yeniden mi sınav olmuşlar?
YMM özel olmak için mi sınava giröiş ve başarı oranı %90 ın üzerinde imiş
-İspat ,iddia makamınındır.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

Anayasa Mahkemesi kararı sonrası sınavı kazananların özellikle 10 yılını doldurmadan sınava girip kazananların YMM lik sınavları geçersiz hale gelmiştir. Türmob bu kişilere YMM lik belgesini kilgili kanun iptal edildiği için veremeyecektir. Bunların geçmişe yönelik 10 yılı doldurma imkanları olmadığı için bunların YMM lik için hiçbir hak iddaları kalmamıştır. Çünkü anayasa Mahkemesi bu kısmı da iptal etmiştir. 10 Yılını dolduranların kaderleri ise Danıştay da verilecek karara kalmıştır. Danıştayın yerleşik kararlarında da Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği kanunun uyğulama işlemlerinin (sınav ve benzeri) iptali şeklindedir.

deliveren bir bardak soğuk su istermisin?

olmayan hak hukuk gak guguk(!)
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

10 numara karar olmuş ,böyle kararları duydukça mesleği yapma isteğim artıyo.
 
Ynt: Özel Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının İptali İçin Dava Açın!

aokten ' Alıntı:
10 numara karar olmuş ,böyle kararları duydukça mesleği yapma isteğim artıyo.
stajyerzade ' Alıntı:
Anayasa Mahkemesi kararı sonrası sınavı kazananların özellikle 10 yılını doldurmadan sınava girip kazananların YMM lik sınavları geçersiz hale gelmiştir. Türmob bu kişilere YMM lik belgesini kilgili kanun iptal edildiği için veremeyecektir. Bunların geçmişe yönelik 10 yılı doldurma imkanları olmadığı için bunların YMM lik için hiçbir hak iddaları kalmamıştır. Çünkü anayasa Mahkemesi bu kısmı da iptal etmiştir. 10 Yılını dolduranların kaderleri ise Danıştay da verilecek karara kalmıştır. Danıştayın yerleşik kararlarında da Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği kanunun uyğulama işlemlerinin (sınav ve benzeri) iptali şeklindedir.

deliveren bir bardak soğuk su istermisin?

olmayan hak hukuk gak guguk(!)

Olumlu ve geliştirici her kararı yorumu yüreğimizde taşıyacağız.Bu önemli.
Zaman,herşeyin değişmesi ve geliştirilmesi üzerine kuruluyor.
Bu konuda duyarlı davranmak,tüm meslekdaşlarımızın sorumluluğundadır.Mümkün olduğunca forumlarda yazılar yazın.
Dün,kobi'lere verilecek desteği açıkladılar.
Bağımsız denetim için geri ödemesiz yıllık 10.000.-tl vereceklerini
Bunun yaygınlaşmasını ve muhasebe müşavirlik ofislerine de benzer desteklerin sağlanmasını sağlamalıyız.
Bu meslek,mükellef,maliye,sosyal güvenlik, vesayetinden çıkarılmalıdır.
Tüm vesayetlerden çıkarılmalıdır.
Olmaz ise olmaz konuma çıkmış olan mesleğimizin,ergonometrik ortamlarda,yüksek teknolojinin kullanıldığı,alt yapısının devlet tarafından kurulduğu ve desteklendiği bir sistem oluşturulmalı,teşvik edilmelidir.
Bir ülkenin en büyük kabusu ekonomi, ve hukuk ise,bu sistem zaman geçirilmeden tesis edilmelidir.
Ulusal hesap planı,uluslararası hesap planı ile herşekilde örtüşebilecek,kullanımı ve ifadesi yalın ve anlaşılır olabilecek şekilde olmalıdır.
Muhasebede uzmanlaşma devreye sokulmalı ve işkollarının muhasebeleri ayrımlaştırılarak,hem uzmanlık yolunun açılması hemde yeni ofislerin açılarak stajlerin umutları genişletilmelidir.
Sosyal güvenlik eskisi gibi olmadığından ve derin bir uygulama ve tekniğe sahip olduğundan,bu tip ofislerin açılabilmesi sağlanmalıdır.
Ticari muhasebe ve mali müşavirliğin bilgisayar teknolojisi kullanılarak devlet tarafından dağıtılması konusu gündeme taşınmalıdır.
Muhasebe kayıt ve işlem ücretlerinin kayıt yada sayfa hesabı ile belirlenmesine ilişkin gündemler üretilmelidir.
İşte bunlar gerçekten hayata geçtiğinde;
-Stajerler,staj yapılan yer için haksız rekabet yaratmayacağından,Yarın mükellefimi alır gider korkusu da oluşmayacaktır.
-Ruhsat aldım ama şimdi ne yapacağım korkusu da oluşmayacaktır.Teknolojik destek ve alt yapı devlet tarafından deruhte edilecektir.
-Kimse kimsenin mükellefine göz dikmeyecektir.Zira defterler devlet tarafından mesleki sorumluluk yüklenerek dağıtılacaktır.
-Kaça muhasebe tutarım rakiplerim kaça tutuyor korkusu da ortadan kalkacaktır.Zira yevmiye yada sahife üzerinden yapılacak ücretlendirme bütün sıkıntıları çözecektir.İki üç işlemli bir şirket ile 500 evraklı şirketin arasındaki fiat farkı da kalkacaktır.
Elbette yıllarca sıkıntısını çektiğimiz mesleki sorunların bir demetini sunuyorum ki eklenecek olanları çıkarılacak olanları,değiştirilecek olanları yazalım bilelim,tartışalım.
Sevgilerimle,
 
Üst