ÖZÜRLÜ DERECESİ

kalisper_a

Tanınmış Üye
Üyelik
20 Haz 2005
Mesajlar
1,497
Konum
DİYARBAKIR
BİR ÖZÜRLÜ ARKADAŞIMIZIN SSK SINI YAPACAZ FAKAT BUNUN İNDİRİMLERİ NEDİR PRİM ORANLARI NEDİR BİLGİSİ OLAN ARKADAŞ YARDIMCI OLURSA SEVİNİRİM
 
sayın kalisper a,

50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri için kanun maddesi linli,

http://www.alomaliye.com/bkk_2004_6976_ozurlu.htm

SAKATLIK İNDİRİM ORANLARI (2005)


I. Derece Sakatlar (Çalışma Gücünün Asgari % 80'ini Kaybedenler) 480 YTL

II. Derece Sakatlar (Çalışma Gücünün Asgari % 60'ını Kaybedenler) 240 YTL

III. Derece Sakatlar (Çalışma Gücünün Asgari % 40'ını Kaybedenler) 120 YTL


10 HAZİRAN 2003 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN 4857 SAYILI İŞ KANUNUNDA YER ALAN İDARİ PARA CEZALARI (YTL)

8-30-101 Özürlü ve Eski Hükümlü Çalıştırmamak 1.071,69 Çalıştırılmayan her özürlü ve eski hükümlü ve çalıştırılmayan her ay için


saygılarımla,
 
Merhaba;

Öncelikle özürlü çalışanınız Türkiye İş Kurumu'ndan onaylı Raporunu almanız gerekmektedir.Daha sonra normal işe giriş bildirgesini doldurup, sadece özürlü kısmını işaretleyip işe girişini yapmalısınız.Son olarakta işe giriş tarihini İş Kurumu'na bildirmelisiniz.İşte ayrıldığında da çıkış tarihini bildireceksiniz.

Buarada kişi eğer Vergi Dairesi'ne başvuruda bulunmuş ve Gelir Vergisi İndiriminden yüzdesel anlamda yararlanmak için yazı almış ise, bu kişinin her ay puantajına ait Gelir Vergisi İndirimini, İş Kurumundan aldığı raporda yazan yüzde bazında düşeceksiniz.

Kolay gelsin.[/b]
 
ŞUNUDA BELİRTEYİM ÖZÜRLÜ PERSONELİNİZE VERGİ İNDİRİM BELGESİ ALAMAZSANIZ ÖZÜRLÜ OLARAK EMEKLİ ETMİYORLAR. ONUN İÇİN BAŞTAN BU BELGEYİ ALMANIZDA FAYDA VAR . AMA EMEKLİ OLURKENDE ALABİLİRSİNİZ. AMA ERKEN ALMANIZ İŞÇİYE EK GELİR SAĞLAR.
 
Merhaba

Vergi Dairesinden alınan bu yazı sakat personelin her işe girişinde alması gereken bi belgemidir acaba?
Kurum aracılığı olmadan sakat bir kimseyi işe alanlar en geç bir ay içinde kuruma bildirmek zorundadır.İşten çıkışında da aynı şekilde on beş içerisinde bu olayın kuruma bildirilme yükümlülüğü vardır.Ancak bu işten çıkışta kuruma bildirilirken İAB formu kullanılarak mı bildirilmektedir?
Bu sakatlık indirim oranlarının kullanı mı ile bir örnek vermeniz mümkünmüdür?
Saygılarımla
 
Re: Merhaba

oarslan' Alıntı:
Vergi Dairesinden alınan bu yazı sakat personelin her işe girişinde alması gereken bi belgemidir acaba?
Kurum aracılığı olmadan sakat bir kimseyi işe alanlar en geç bir ay içinde kuruma bildirmek zorundadır.İşten çıkışında da aynı şekilde on beş içerisinde bu olayın kuruma bildirilme yükümlülüğü vardır.Ancak bu işten çıkışta kuruma bildirilirken İAB formu kullanılarak mı bildirilmektedir?
Bu sakatlık indirim oranlarının kullanı mı ile bir örnek vermeniz mümkünmüdür?
Saygılarımla

Günaydın,

Vergi Dairesinden alınmış olan Sakatlık İndirimi yazısı, her iş yerine ayrı ayrı değildir.(Aslında işyerlerine gönderilir)Bir kere almanız yeterli olacaktır.

Özürlü personelin işten çıkışı halinde, konuyu açıklayan bir dilekçe ile İş Kurumu'na bildirmeniz gerekir.İAB Formuyla alakası yoktur.İAB Formu İşsizlik Sigortasıyla alakalı bir formdur.

Sakatlık İndirimi Oranları

Kolay gelsin.
 
Merhaba,

1) SSK’nın, sakatlık indiriminden yararlanabilmeniz için,
çalıştırılması gereken özürlü sayısından fazla özürlü kişi çalıştırılırsa, fazla çalışan özürlülerin primlerinin yarısı devlet tarafından karşılanır.
E Bildirge de, Kanun No'yu Aşağıdaki gibi işaretlerseniz, bir indirim söz konusu olur.
04857 Sigortalı sakatlık, E.hükümlü-terör indirimi kanununa tabi ise

Not: Bu kanun tüm özürlüler için değildir. (Benim gibi bir hata yapıp hepsi için bu kanun noyu işaretlemeyin.) :lol:

2) Vergi açısından ise, özürlü kişinin sağlık kuruluna girerek özürlülük derecesini belirten bir yazıyı deftardarlığa getirmesi yada getirtmesi lazım. ( Bu iş çok zor bizde çalışan 5 özürlüden sadece 1 tanesi bu yazıyı alabildi.) Deftardarlık bu yazıyı kabul ederse işyerine kendisi posta ile gönderir. Bu yazıda da kişinin özürlülük derecesi yazar.
Aşağıdaki oranlara göre, bordrosuna işleyeceğiniz rakam vergi matrahından düşerek özürlü ikişiye ek bir ödeme yapmış olursunuz.

Birinci derece sakatlar için 480 YTL
İkinci derece sakatlar için 240 YTL
Üçüncü derece sakatlar için 120 YTL

Kolay gelsin.
 
GELİR VERGİSİ KANUNUNA GÖRE SAKATLIK İNDİRİMDEN YARARLANMAK
İSTEYENLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
Özürlü vatandaşlarımızla ilgili olarak, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 31 ve 89'uncu maddelerinde özürlü hizmet erbabı ve serbest meslek erbabı ile bunların bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişiler ve basit usulde vergilendirilen bazı esnaf ve sanatkarlara bu kanununda yer alan esaslara göre hesaplanan sakatlık indiriminden yararlanma hakkı verilmiş olup, bu hakkın kullanımına ilişkin olarak Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik çıkarılmış ve 222 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile gerekli açıklamalar yapılmıştır.

İlgili tebliğe göre sakatlık indiriminden yararlanmak isteyen şahısların bir dilekçe eki ile durumlarına uygun aşağıda belirtilen belgelerle birlikte; İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, Bağımsız Vergi Dairesi bulunan İlçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, Diğer İlçelerde Malmüdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.

İSTENEN BELGELER :

Özürlü Hizmet Erbabı İçin;

- Dilekçe (Dilekçe örneği aşağıda gösterilmiştir.)
- 2 adet fotoğraf(Sağlık Kurulu Raporunun aslı olanlardan fotoğraf istenmemektedir.Yönetmeliğe uygun rapor örneği aşağıda gösterilmiştir.)
- Çalıştığı yerden çalıştığına dair yazı,
- İşçi ise sigorta giriş bildirgesi veya son dört aylık sigorta prim bordrosu,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Sağlık Karnesi fotokopisi
Dilekçe



DEFTERDARLIK MAKAMINA





Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü :



…………………………………………………………………..’nda görev yapmaktayım. Bakmakla yükümlü bulunduğum………………………………………...rahatsızlığı/rahatsızlığım nedeniyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31’inci maddesi gereğince sakatlık indiriminden yararlanabilmem için gereğinin yapılmasını arz ederim. …../…../…….



Adı Soyadı
İmza

Tel : (Ev)
(İş)



EKLERİ:
1- ( ) 2 Adet Fotoğraf
2- ( ) Çalıştığı Yerden Çalıştığına Dair Yazı
3- ( ) İşçi ise Sigorta Giriş Bildirgesi veya Son Dört Aylık Bordro
4- ( ) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
5- ( ) Bakmakla Yükümlü Olduğunu Bildirir Yazı
6- ( ) Sağlık Karnesi Fotokopisi
7- ( ) ……………gün ve ………….sayılı ……………………………………Hastanesi’nden
alınan Sağlık Kurulu Raporu Aslı




http://www.ankdef.gov.tr/
 
Üst