fonradar

Özürlü İstihdamı

Tuareq

Katkı Sunan Üye
Üyelik
10 Haz 2005
Mesajlar
158
Sayın arkadaşlar,
Son olarak 8 tane özürlü birden işe aldık. Lakin İŞKUR'da ki şef, özürlüleri gece çalıştıramayacağımızı söyledi. Bu şekilde bir yönetmelik var mı? Yaptığım araştırmalar neticesinde tam net bir sonuca ulaşamadım. Ama şef bu konuda ısrarlı, gerekli kanun metnini size göndereceğim diyor. Lakin ben yine de sizlerin de görüşlerinizi rica ediyorum.

Saygılarımla..
 
Ynt: Özürlü İstihdamı

Merhaba,

- Özürlüler vardiyalı çalışacağı için, o bölümde işini ifa ederken zorlanacak veya yapamayacak bir durum söz konusu mu?
- Özürlülerin içerisinde, gece çalışamaz raporu var mı?
- Özürlülerin rapordaki oranı kaç?
 
Ynt: Özürlü İstihdamı

İşin bir zorluğu yok. Rapor oranları da her birinde farklılık gösteriyor. Ama ben özürlü arkadaşların pek fazla zorlanmasını istemiyorum. İşin üretim tarafı da tam tersini düşünüyor olması yüksek ihtimal.. Bu yüzden kanun maddesi ile destek istiyorum. Eğer böyle bir zorunluluk yoksa, sanırım sadece raporunda gece çalışamaz ibarelerine dikkat etmemiz gerekecek. Kafama takılan en büyük kısım ise İŞKUR'un neden böyle bir iddia da bulunması? :(
 
Ynt: Özürlü İstihdamı

Merhaba,

1982 Anayasa?sının özellikle 50'nci maddesi engellilere ilişkin olduğu görülmektedir:

Madde 50 ? Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz.

Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.


Özürlülere yönelik temel düzenlemelerden biri de, 5378 sayılı Özürlüler Kanunu olup, bu kanun 7.7.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunun amacı; özürlülüğün önlenmesi, özürlülerin sağlık, eğitim, iyileştirme, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümü ile her bakımdan gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılımlarını sağlamak ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemeleri yapmaktır (md.1).

5378 sayılı özürlüler Kanunu?nun 14. maddesinde engellilerin istihdamına ilişkin aşağıdaki hükme yer verilmektedir:

MADDE 14.- İşe alımda; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar olan safhaların hiçbirinde özürlülerin aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz.

Çalışan özürlülerin aleyhinde sonuç doğuracak şekilde, özrüyle ilgili olarak diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.

Çalışan veya iş başvurusunda bulunan özürlülerin karşılaşabileceği engel ve güçlükleri azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yönelik istihdam süreçlerindeki önlemlerin alınması ve işyerinde fiziksel düzenlemelerin bu konuda görev, yetki ve sorumluluğu bulunan kurum ve kuruluşlar ile işyerleri tarafından yapılması zorunludur. Özürlülük durumları sebebiyle işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan özürlülerin istihdamı, öncelikle korumalı işyerleri aracılığıyla sağlanır.

Korumalı işyerleriyle ilgili usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Özürlüler İdaresi Başkanlığınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.



İşkur'un tespit ettiği nokta'yı tam olarak bende algılayamadım. Ama oradaki (İşkur) netice elinize ulaşınca, lütfen burada paylaşırsanız memnun olurum.
 
Ynt: Özürlü İstihdamı

Teşekkürler, emek verdiniz araştırmak için. Ama buradaki yazılardan tam bir sonuç çıkmıyor ne yazık ki. İŞKUR olayı netleştirirse buradan paylaşacağım. Yarın hallederim sanırım.
Saygılar.
 
Ynt: Özürlü İstihdamı

Merhaba,

Burada yazılanlardan net bir netice elde edemeyip, edindiğiniz bilgi ve yorumlar sizi diğer tarafta, muhattap olduğunuz kişi ve kurumlar karşısında bütün bütün bilgisiz ve araştırmasız çıkarmayacağı kesin. Yani onun vereceği veya verebileceği bilgiler doğrultusunda, boynunuzun büküp mağdur bir şekilde kabul etmeyip, gerektiğinde buradan elde ettiğiniz ve edeceğiniz bilgiler doğrultusunda doğru kararlara ulaşabilirsiniz.

İşkur'un netice de, neye dayanarak böyle bir iddia ortaya attığını tam olarak bilemediğimizden cevaplarda net gelmeyebilir. Veya işletmedeki durumuda bilmediğimizden de kaynaklanabilir. Herşey siz ve işkur arasında gerçekleşen bir durum.
 
Ynt: Özürlü İstihdamı

Selamlar,

İŞKUR ile konuştum. Böyle bir dayanakları ne yazık ki yok. O anda neden öyle dedik noktasında kendileri de kararsız kaldı. Sonuç olarak işyeri hekimimize topu attık.

Buradan çıkacan genel sonuç ise; ne yazık ki özürlüler için böyle bir seçenek olmadığı yönünde. Eğer ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz ise, gece çalıştırılmayabilir. Ama gece çalıştırmak isteyen kişi de işin ağır olmadığını iddia ederek bu maddeyi de çürütebilir.

Saygılarımla..
 
Ynt: Özürlü İstihdamı

Merhaba,

Devlet dairesinde bazen olur ki, bir memur yanındaki, sağındaki, solundaki memurla iletişimsiz olabiliyor. Siz bu konuyu ilk konuştuğunuz kişiyle irtibata geçtiyseniz doğru. Ama bizzat asıl memurla değil, bir başkasınla geçtiyseniz, ilerleyen günlerde bu konu yine gündeme gelebilir. Asıl memur ortaya çıkarsa.

Diğer bir husus, zaten özürlüler kanunu'nun 14'ncü maddesinde de açık bir ifadeyle belirtilmiş.

Son olarak, bu konuda düşündüğümüzden aksine bir durum ile gelişen olaylardan bizleri haberdar edip bilgilendirirseniz, çok memnun oluruz.
 
Üst