Parçalı Yıllık İzin Kullanılması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan batlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

batlı

Katkı Sunan Üye
bildiğiniz üzere yılık izin en fazla 3 e bölünebiliyor. ama bizim firmamızda 4 - 5 parçada da kullandırılabiliyor. firmamız haftanın 5 günü çalışan bir firma. bu durumda cumartesi günlerinin işçi lehine yenmemesi için ne yapabiliriz. ben şöyle bir yol buldum, daha farklı düşünen var mı?

örneğin bir personelimiz 14 iş günü hakkı var. bunun için eğer işçi sürekli izin kullanmış olsa idi. 5+5+2(pztsi+salı)= 12 gün işe gelmesi gereken günde gelmemiş olacaktı. bu personelimiz 3+2+5+2 şeklinde izin kullandırmasına müsaade etme yolunu buldum. bu durumda toplamda 12 gün olmuş oluyor +2 günde cumartesi günlerini ilave ediyorum. eğer böyle düşünmeseydim 3+2+5+2+(2) şeklinde kullandırsa idim bu kişi dolu dolu 14 gün kullanmayıp cumartesi günlerini lehine çevirecekti.

Ynt: parçalı yıllık izin kullanılması

Yasal olarak bir kısmı 10 günden aşağı olamayacağı için uygulamanız yasaya uygun değil.

10 günden aşağı olamaz ibaresi pratikte uygulanmıyor. genelde izinler 1+1 hafta kullanılıyor. ve pratikte benim dediğim şekilde uygulyan firmalar da var. benim sorum eğer pratikte bunu nasıl yapabiliriz. yazışma kısımlarını yasaya uygun düzenleriz..

Kanunen olmayan bir uygulamayı ya resmiyette kanuna uygun halde göstereceksiniz yada istediğiniz gibi davranırsınız. İstediğiniz gibi davrandığınızda ve işçi izin kullanmadım şikayeti üzerine haksız gözükmeniz ve izin parası ödemeniz olasılığı daha yüksektir.

Ynt: Parçalı Yıllık İzin Kullanılması

batlı ' Alıntı:
bildiğiniz üzere yılık izin en fazla 3 e bölünebiliyor. ama bizim firmamızda 4 - 5 parçada da kullandırılabiliyor. firmamız haftanın 5 günü çalışan bir firma. bu durumda cumartesi günlerinin işçi lehine yenmemesi için ne yapabiliriz. ben şöyle bir yol buldum, daha farklı düşünen var mı?

örneğin bir personelimiz 14 iş günü hakkı var. bunun için eğer işçi sürekli izin kullanmış olsa idi. 5+5+2(pztsi+salı)= 12 gün işe gelmesi gereken günde gelmemiş olacaktı. bu personelimiz 3+2+5+2 şeklinde izin kullandırmasına müsaade etme yolunu buldum. bu durumda toplamda 12 gün olmuş oluyor +2 günde cumartesi günlerini ilave ediyorum. eğer böyle düşünmeseydim 3+2+5+2+(2) şeklinde kullandırsa idim bu kişi dolu dolu 14 gün kullanmayıp cumartesi günlerini lehine çevirecekti.

Merhaba;

Örneğinizde ((3+2+5+2)+2) izin kullanma günlerini de belirtseydin, 14 günü tam olarak nasıl kullandırıyon diye belki fikirlerimiz olurdu. Veya işçi cumartesi günlerini nasıl olurda lehine veya aleyhine çeviriyor diye yorumlar yapabilirdik.

Sizin şu izin kullanma metotunda çalışan bir başka şehire gidemeyeceği kesin. Kaldı ki bahsettiğin (kullanılan izin süreleri) sürelerde ücretsiz izin (çalışmada sayılan haller) hakkında bile var. Mesela, evlilikler, 1. derecede yakınlarının ölümü vs. Hal böyle iken, veya böyle bir durum varken enaz 2 hafta olan yıllık izin nasıl olurda 4-5 parçaya bölünerek, dolayısıyla bu bölünmelerde minumum 2 günlük süre kulandırabilirsiniz. Bu neticede işgörenden nasıl olurda verim alabilirsiniz. Veya iyi bir performans nasıl beklersiniz. Sanırım işgörenlerin işi makinaya dayalı, sizde performansı makinalardan bekliyorsunuz.

Kolaygelsin

batlı ' Alıntı:
10 günden aşağı olamaz ibaresi pratikte uygulanmıyor. genelde izinler 1+1 hafta kullanılıyor. ve pratikte benim dediğim şekilde uygulyan firmalar da var. benim sorum eğer pratikte bunu nasıl yapabiliriz. yazışma kısımlarını yasaya uygun düzenleriz..

Merhaba;

10 günlük süre neden pratikte uygulanmıyor veya uygulanamıyor? Bunun mantığı veya mantalitesi var mı? Örneklerle gösterebilir misiniz.? Burada işçinin veya işverenin, avantajı ve dezavantajı neler oluyor? Sizden örnek göstermenizi istirham ediyorum.
Sonuçta karar vericiler, bir şeye karar verirken sadece kağıt üzerinde kalmamasına özen göstererek pratikte uygulanması için fikirlerini beyan ederler.

4857 sayılı Kanunun 56. maddesinde yıllık izinlerin en fazla üç bölümde, bu seçeneği kullanırken de işçinin onayının alınması gerekir. Ancak bu uygulama (bölünme) yapılırken de on günden aşağı olmaması gerekliğini vurgulamıştır. Burada dikkat edilecek bir konu maddenin göreceli buyurucu (nispi emredici) niteliğidir.

Yıllık izin süreleri işçi lehine iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmeleri ile uzatılabilir. Maddenin düzenlediği asgari koşullar işçi aleyhine değiştirilemez. Örneğin: yıllık ücretli izin süresi dört bölüme ayrılamaz. Ayrılırsa izin kullanılmamış sayılır. Sözleşmenin son bulmasında tamamı alacak davasına konu olur.

Kolaygelsin

Ynt: Parçalı Yıllık İzin Kullanılması

işçi iznini 7+7 kullanacaksa ve bu işçinin lehine bir durum ise ve işverende bu duruma razı ise hiç bir problem olmaz kanaatindeyim bununla ilgili zamanında yargıtay kararı okumuştum ama şimdi bulamadım.