Pazar Mesaisi

bilge.deniz

Katkı Sunan Üye
Pazar günü çalışması hafta içi fazla mesaisi gibi yüzde elli artırılmış olarak mı verilmeli yoksa yüzde yüz mü resmi tatiller gibi?
İş kanununun fazla çalışmaya ilişkin maddelerini okudum ve benim anladığım, pazar günü mesaisi ile hafta içi fazla mesainin farkı yok. Farklı olanlar resmi tatiller.
Fakat bazı şirketler pazarları da resmi tatildeki gibi değerlendirip yüzde yüz zamlı ücret veriyorlar.

Ynt: Pazar mesaisi

Haftalık çalışma saatini tamamladığı için hak edilen hafta tatilinde hiç kimse çalışmaya zorlanamaz. Yani iş kanununa göre ya tatil günü çalıştırılmamalı veya zorlayıcı bir sebepten çalıştırıldı ise daha sonraki bir gün izin kullandırılarak telafi edilmeli.

Ynt: Pazar mesaisi

bilge.deniz ' Alıntı:
Pazar günü çalışması hafta içi fazla mesaisi gibi yüzde elli artırılmış olarak mı verilmeli yoksa yüzde yüz mü resmi tatiller gibi?
İş kanununun fazla çalışmaya ilişkin maddelerini okudum ve benim anladığım, pazar günü mesaisi ile hafta içi fazla mesainin farkı yok. Farklı olanlar resmi tatiller.
Fakat bazı şirketler pazarları da resmi tatildeki gibi değerlendirip yüzde yüz zamlı ücret veriyorlar.

Kanunen resmi tatiller çalışılmış sayılan günlerdir.Yani çalışılmamasına rağmen çalışılmış gibi ücretten bir kesinti yapılmaz.Tatil günlerinde çalışılması durumunda ödenmesi gereken ücret 1 günlük normal çalışma ücreti olması gerekir kanunen.Yani öreneğin günde 8 saat çalışıp,saat ücreti 1 ytl olan bir çalışan,normal çalışma günlerinde yaptığı her bir saat fazla çalışma için 1,5 YTL alması gerekirken,tatil günlerinde yapılan çalışma için her bir saat fazla çalışmaya 1 YTL fazla çalışma ücretine hak kazanır.Hafta içi 8 saatlik fazla çalışma için 8x 1,5=12YTL alırken, tatil günü 8 saatlik çalışma karşılığında 8x1 =8 YTL fazla çalışma ücreti alır.

- Ücret şekillerine göre tatil ücreti
MADDE 49. - İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.

Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.

Ynt: Pazar Mesaisi

Aylık net ücreti 900 tl olan bir çalışan , her hafta 45 saati doldurmuş ve bir pazar günü gelip 8 saat mesai yapmıştır.Buna göre kişinin eline geçecek toplam ücreti hesaplar mısınız?Varsayımlar: İşyerinde günde 7,5 saatten 6 gün çalışılmaktadır.Pazar günleri hafta tatili olarak kabul edilmektedir.
saygılar.

Her hafta 45 saatini doldurduğuna göre normal maaşını alacak. 900 TL

((900/225)* 2) * 8 saat = 64 TL Pazar mesaisi

900+64 = 964 TL

Sayın bilge.deniz.

cevabınız için teşekkür ediyorum.

900/30/7,5=4 tl saat ücreti

ilgili haftada 45 saati doldurduğundan dolayı %50'li zamlı olacak şekilde hesaplama yaparsak:

4*1,5=6 tl saat ücretinden 8 saat çalışırsa =48 TL

Dolayısıyla 900+48=948 TL olması gerekmiyor mu?

eğer ilgili haftada 40 saati doldurmuş olsaydı ve pazar günü 8 saat mesai yapmış olsaydı;

4*1,25=5 tl saat ücretinden 45 saate kadar 5*5=25 tl
4*1,5=6 tl saat ücretinden 45 saat üstü için 6*3=18 tl
dolayısyla toplamda 900+25+18=943 tl alması gerekmez mi.

İş kanununa göre pazar günleri de 1'e 1,5 verilmesi gerekiyor fakat birçok firma, resmi tatilde olduğu gibi 1'e 2 uyguluyor. Ben de hesaplamayı buna göre yapmıştım.

((900/225)*1,5)*8 saat = 48 TL oluyor dediğiniz gibi.

yani şöyle diyebiliriz. haftada 45 saati dolduran işçi için hafta tatili olan günde gelip x saat çalışması ile haftaiçi akşam x saat çalışması arasında ücret farklılığı yoktur.

Örnek: İş yerinde sabah 09:00 akşam 18:00 çalışılmaktadır. Personelin normal bir saate isabet eden ücreti 10 YTL?dir.

a) Hafta içi her akşam bir saat fazla mesai yapmıştır.

Bu durumda her bir saat fazla çalışma için 10 + 10 *0.25 = 12,5 YTL

Öyleyse bu hafta fazla çalışmaları için bu personele ödenecek fazla sürelerle çalışma ücreti 12,5 * 5 gün = 62,5 YTL?dir.

b) Personel cumartesi gelmiş ve 9 saat mesai yapmıştır.

45 saate kadar geçen süre 5 saat. Bu sürenin ücreti 10*0,25 = 2,5 YTL * 5 saat = 12,5 YTL (Fazla sürelerle çalışma ücreti)

45 saati aşan kısım 4 saat için de 10*0,50 = 5 YTL * 4 saat = 20 YTL (Fazla çalışma ücreti)

Normal hak ettiği bir saatlik ücret 10 YTL * 8 saat = 80 YTL (Normal mesai ücreti) (Bu ücreti o gün işe gelmese de alacaktı zaten.)

Toplam alacağı ücret: 80 + 20 + 12,5 = 112,5 YTL?dir. ( 32,5 YTL kısmı fazla mesai karşılığı)

(10*8) + (10*0,25*5) + (10*0,50*4) )
14/06/2007 tarihli muhasebe tr yazarlarından sayın Güray bey'in fazla mesai ücretinin hesaplanmasına yönelik örnekler adlı makalesinde bu hesaplama yer almaktadır.B şıkkının cevabının 122,5 olması gerekmez mi?