fonradar

Perakende Satış Sırasında Fatura Düzenlerken Ökc Kullanım Zorunluluğu

Üyelik
28 Haz 2005
Mesajlar
6
Merhaba.

Öncelikle çok güzel bir paylaşım olduğunu belirtmek ve emeği geçen ve bilgilendiren herkese teşekkür etmek isterim.

Benim sorum perakende satış yaparken PC ile fatura düzenleyen işletmeler hakkında.

Eskiden perakende satış yapan birçok tekstil mağazası satış işlemini PC'ye bağlı bir yazıcı ile fatura vererek gerçekleştirmekteydi. Bu işletmeler perakende satış yaptıkları için, kullanmasalar da 1 adet ÖKC (ödeme Kaydedici cihaz- yani yazar kasa) bulundurmak ve her akşam formalite gereği Z raporu almaktaydılar.

Ancak yeni nesil yazar kasalara baktığımızda: fatura vermek gerektiği zaman yazar kasa üzerine verilecek faturanın seri-sıra numarasının girileceği ve fatura rakamının girileceği bir alan olduğunu görmekteyiz.

Yani mağazadan 1 adet gömlek almanız durumunda size PC ile fatura düzenleyen işletmenin ikinci bir işlem olarak bu fatura seri-sıra numarasını ve rakamını sabit ÖKC-Yazar kasası üzerinde belirterek ve rakamını da yazarak bir işlem mi yapması gerekmekte? Burayı tam netleştiremedik.

Bu yapılması gerekli bir işlem midir? yoksa bu keyfi bir durum mudur?

Bilgi rica edeceğim.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Parakende 800 tl nin altında olan satışlar ökc veya müşteri isterse fatura ile yapılır 800 tl den fzla tutan satışlar tamamen faturalı satış olarak düzenlenmelidir.Satış 1 defa olur 2 nciye başka belge düzenlenmez mükerrer olur.Bunun istisnası sadece ökc fişi ile yakıt alanlar ay sonunda işletmeye fişleri verir fatura ile değiştirirler istasyon muhasebe servsi ökc satışları faturadaki bilgilerle değiştirir.Büyük mağazalarda kullanılar ökc cihazlar beceriklidir kağıt değiştirip fatura üretirler otokopili kağıt olduğu için el ile alıcının bilgilerini girerler bu yeterli olur.Umarım anlaşılmıştır.İyi çalışmalar.
 
1. Satış yok ise Gün sonu Z Rp almak zorunlu değildir, alınmayabilir.
2. Yeni nesil ökc ile pos birleştiğinden eğer k kartı geçiriliyorsa ya fiş kesilecek yada fatura bilgileri girilmek zorunda.
 
Sayın Hasan Er ve merkür2

Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. Ancak sorumu biraz daha açarak sizden ve bilgisi olanlardan cevap rica edeceğim.

Çalıştığım firma perakende tekstil ürünleri satan bir dükkan. Bu işletmede satışlarımızı belgelendirmek için 1 adet PC ve buna bağlı fatura yazıcısı kullanmaktayız. Böylece 1 çorap da olsa 1 takım elbise de olsa her satışın sonunda müşterimize fatura (irsaliyeli fatura) kesmekteyiz. Bu arada yıllardır işletmemizin cep deposunda basit bir yazar kasa bulunmakta. Bu cihazı hiç kullanılmamakta ve bu nedenle Z raporu almamaktayız. Buraya kadar normal olarak kullandığımız süreç

Ancak bu günlerde yeni tebliğe uygun bir sabit yazar kasa arayışı içerisindeyiz. Ancak bu yazar kasaların kullanım kılavuzlarına baktığımızda
Fiş limiti aşımlarında ya da
isteğe göre Fatura
düzenlemeleri sonrasında
fatura bilgilerinin yazarkasaya
girilmesi gerekmektedir.
Aşağıdaki işlem adımları takip
edilerek ve Fatura No bilgisi
girilerek işlem yapılabilir.


şeklinde bir açıklama görmekteyim.
(Bu bilgi "http://ikasa.ingenico.com.tr/Files/Setting/0db0bc6e-d1de-48dd-a9fa-c48854f0cf89.PDF" adresindeki 45. sayfada yer alan "11.12 FATURA NUMARASI GİREREK İŞLEM" konu başlığı altında yazmaktadır. Arzu ederseniz bu linke siz de bir göz atabilirsiniz )

Aslına bakarsanız biz satış işlemi sırasında eskiden olduğu gibi yazar kasa kullanmak istemiyoruz ve yine PC sistemimize bağlı fatura yazıcısı ile müşterimize "satış faturası" vermek istemekteyiz. Ancak yukarıdaki açıklamaya göre biz satış sonunda PC sistemimize bağlı fatura yazıcımız ile müşterimize fatura düzenledikten sonra bu fatura bilgilerini ayrıca yazarkasaya da girmemiz mi gerekecek? yeni uygulamalarda bu şekilde bir zorunluluk mu bulunmakta?

Bu konuda bilgisi olanlardan bilgi rica edeceğim.

Saygılarımla

Aydın.
 
1 gelir bir defa elde edilir 1 mal 1 defa satılır 1 mala 1 defa belge düzenlenir .Birleşik cihaza başka bilgi girilmezse barkodunu okuduğu ürünü satar nakit satış değilse pos görevi olarakta tahsil eder.Tanımlamaya göre fatura nosu girilince kasadan ürün satışı yapmaz isteniyorsa nakit satış değilse sadece pos olarak görev yapar. İyi çalışmalar.
 
Yeni nesil ökc sadece k kartı ile satış yapıldığında fatura bilgisinin (fiş kesilmeyeceği için) girilmesi zorunludur. Nakit işlemlerde ökc işiniz olmayacak.
Not; ökc kullanmadığınıza göre yeni nesil ökc alımı için acele etmeyin. şimdilik 31/12/2015 kadar süreniz var. Bu süre uzayabilirde.
 
Yeni nesil ökc sadece k kartı ile satış yapıldığında fatura bilgisinin (fiş kesilmeyeceği için) girilmesi zorunludur. Nakit işlemlerde ökc işiniz olmayacak.
Not; ökc kullanmadığınıza göre yeni nesil ökc alımı için acele etmeyin. şimdilik 31/12/2015 kadar süreniz var. Bu süre uzayabilirde.

Sn "merkür2" size ve uzman diğer arkadaşlara bir soru daha sormak istiyorum.

Yanlış anlamadıysam satış sonunda müşterim ödemeyi Kredi Kartı ile yaparsa PC ile kestiğim fatura bilgisini ÖKC ye girmem gerektiğini belirtmişsiniz.

Emin olmak için sormak istiyorum;
1- Satış sonrasında ödemenin K.Kartı ile yapılması durumunda kullandığım fatura kesme programım "e-fatura" entegrasyonuna sahip olsa bile yine de bu fatura bilgisini ÖKC'ye girmem gerekecek mi?
2- Bir de şunu öğrenmek isterim. Bu satış örneğinde her K.Kartı ile yapılan satışta ÖKC kullanımı satış sürecini uzatacağı için Fatura kesme aşamasında kullanabileceğim farklı bir yöntem mevcut mudur? Yani fatura kesme programım hangi özelliklere sahip olması gerekli ki bu işlemi (ÖKC ve bunun gibi) başka bir cihaz kullanmadan bilgisayar ve fatura yazıcısı ikilisi ile hızlı bir şekilde tamamlaya bileyim?

Özellikle sizden ve aynı zamanda bilgisi olan diğer arkadaşlardan bilgi rica edeceğim.

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.

Aydın
 
1. sorunuz için evet. Çünkü yeni nesil olarak adlandırılan ökc pos özelliğini kullandığınızda cihaz ya fiş kesmenizi yada ft bilgilerini girmenizi isteyecektir.
2. Soru için sanırım büyük marketlerin kullandığı cinsten bilgisayar destekli ökc (pos fiş fatura tek cihazdan yapılabilen)kullanmanız gerekli.
 
Aranıza yeni katıldım emeği gaçan herkese teşekkür ederim çok güzel bir paylaşım yeri olmuş uzun zamandırda takip ediyorum
Aydın bey yeni nesil yazarkasalarda dediğiniz gibi fatura bilgilerini girsiğiniz bir bölüm var burası ne işe yarıyor diyorsanız bir ürün sattınız kredi kartı geçtiniz fiş kesme limitleri içindeyse fiş alır müşteriye verirsiniz ancak fiş kesme limitini aşıyorsa fatura kesersiniz fatura bilgilerini yeni nesil yazarkasada ilgili bölüme girarseniz size fiş vermez sadece fatura bilgilerinin yer aldığı slip verir böyle yapmazsanız fiş keser birde fatura keserek mükerrer bir durum oluşur ilk başta bizde zorlandık mükellef ben bu yeni nesil yüzünden hem fiş kesiyorum hem fatura şikayetçi idi hatta bazıları fatura kestiklerine sabit posdan geçmeye başladı tabi bu durumu z raporunda göremez olduk teknik servisi aradık öğrendik hangi makibeyi kullanıyorsanız durumu kullanma klavuzundan çözemezseniz teknik servisi arayın yardımcı olurlar
 

Benzer konular

Üst