Personel İşleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nesv
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,
Ben çalıştığım şirkette 2 hafta sonra görev değişikliği ile Personel işleri bölümünde çalışacağım.
Ama bu konu hakkında bilgi edinebileceğim kimse yok. İnternetten, iş kanunundan, ssk kanunundan neler yapıldığı ile ilgili bilgi almaya çalışıyorum. ama pratiğe döktüğümde ne kadar başarılı olacağım bilmiyorum. Şimdi elde edebildiğim bilgileri aşağıya aktarıyorum. mutluka eksiklerim yanlışlarım vardır, siz tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var. bilgilendiriseniz çok sevinirim.

İşe giriş işlemleri

1- Personelden işe başlamadan önce aşağıdaki evraklar istenir. Bu evraklarla Özlük Dosyası oluşturulur.

-İşçi kimlik bilgileri, Nüfus Cüzdanı Sureti,
-İşçi kimlik bilgileri, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,
-İkametgâh İlmühaberi,
-Mezun olduğu okul diploma fotokopisi
-Referansları ve CV' si
-Sağlık Raporu,
-Adli sicil kaydı,
-2 adet vesikalık fotoğraf
-sigorta kartı fotokopisi
-vergi numarası
-kan gurubu kartı
-Evli personelin evlilik cüzdanı fotokopisi (eşin ve çocukların nüfus cüzdan fotokopisi)
-Askerlik yapan personelin terhis belgesi fotokopisi veya askerlik durumu ile ilgili belgeler
-Varsa daha önceki işyerinden alınan bonservis
-İş başvuru formu

2- İlk kez sigortalı oluyorsa ?Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi? düzenlenip imzalatılır. Evrak SSK?ya gönderilir. Daha önceden sigortalı olmuş ise bu işlem internet üzerinden gerçekleştirilir.

3- Sigortalı Bildirim Belgesi Düzenleme: Bu belgeyi işveren değil sigortalı düzenler. Sigortalı çalışmaya başladığını, çalışmaya başladığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde örneği Ek-7'de bulunan "Sigortalı Bildirim Belgesi" ile ilgili üniteye bildirir.

4- Sigorta Sicil Kartı : İşverenlerce ilk defa bildirilen her sigortalıya Kurumca ?İl Kodu?, ?Ünite Kodu?,?Tescil Yılı? ve ?Sıra Numarası?nı ihtiva eden 13 haneli bir sigorta sicil numarası verilir.

5- Hizmet Akdi Düzenlenir.
6- Banka formu doldurulur, form bankaya gönderilir.

İşten çıkış işlemleri

1. Kıdem ve İhbar tazminatları hesaplanır.
2. işveren tarafından işten çıkartılıyorsa işten ayrılma bildirimi düzenlenerek 15 gün içerisinde bağlı bulunulan işkur'a verilmesi gerek. 3 nusha düzenlenir biri çıkan personele ,2.si işveren,3.sü de İşkura (işten ayrılma bildirgesi)
3. çıktıgı gun ıtıbarıyle takıp eden ayın 15cı gunune kadar çalışma ve sosyal guv. bak. Bildirilir

RESMİ KURUMLARA VERİLECEK BELGELER;
? Her ayın 15?inde Aylık İşgücü Çizelgesi İŞKUR?a verilir.(çalışan sayısı 50?yi aşarsa)
? İşçi Çıkışı ile ilgili 15 gün içinde İŞKUR?a İşten Ayrılma Bildirgesi verilir. Bu bildirge sadece işveren tarafında çıkartılırsa mı düzenleniyor. İstifa halinde düzenlenmiyormu. İstifa halinde hiçbiryere bildirim yapılmıyormu?
? Her Ayın sonuna kadar SSK?ya E-bildirge verilir.
? Her ayın sonuna kadar Eksik gün bildiri formu EK-8 Ekine ilgili evrakların fotokopileri konur ve ön yazı ile SSK?ya verilir.
? İşçi alımlarında ?Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi? Ssk?ya gönderilir.
? Bölge Çalışma Müdürlüğüne ?? Herhangibi bir evrak veriliyor mu?

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.

Ynt: Personel İşleri

2.madde hatalı ilkte olsa tekrar girişte olsa internetten
3.madde işçi çalıştığını sgk ya isterse bildirir zorunlu değil girişlerin yapılıp yapılmadığını işçi kendi söyler ama zorunluluk yok ve işyeri ile alakası yoktur
4.madde t.c. nolar sigorta numarasıdır sigorta numarası uygulaması kalktı ve kartta verilmiyor
Çıkış
2.madde işkura bildirim kalktı sadece ayrılan personel 10 gün içinde sgk dan internetten çıkış verilir
3.madde çalışma bakanlığına bildirim kalktı

RESMİ KURUMLARA VERİLECEK BELGELER;
? Her ayın 15?inde Aylık İşgücü Çizelgesi İŞKUR?a verilir.(çalışan sayısı 50?yi aşarsa) *hayır 1 işçide olsa sonraki ayın 30 una kadar
? İşçi Çıkışı ile ilgili 15 gün içinde İŞKUR?a İşten Ayrılma Bildirgesi verilir. Bu bildirge sadece işveren tarafında çıkartılırsa mı düzenleniyor. İstifa halinde düzenlenmiyormu. İstifa halinde hiçbiryere bildirim yapılmıyormu?* işkura bildirim kalktı
? Her Ayın sonuna kadar SSK?ya E-bildirge verilir.*takip eden ayın 23 üne kadar verilir
? Her ayın sonuna kadar Eksik gün bildiri formu EK-8 Ekine ilgili evrakların fotokopileri konur ve ön yazı ile SSK?ya verilir.*eksik günde takip eden ayın 23 üne kadar verilir
? İşçi alımlarında ?Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi? Ssk?ya gönderilir.
? Bölge Çalışma Müdürlüğüne ?? Herhangibi bir evrak veriliyor mu?*hayır kalktı

Buradan anlatılarak olmaz. Bilen birinden yüz yüze eğitim almalısınız. Cezalar ağır sonra başınızı yakarsınız.

Sayın APAÇİ verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli, çok teşekkür ederim zaman ayırdığınız için.
aslına bakarsanız ben bu işi devralacağım ama sadece 2 gün gibi bir süre için görevi bırakan arkadaşım bişeyler aktarmaya çalışacak. ama bunun için çok hevesli olduğunu söyleyemem. okuyup araştırıyorum ama not aldığım zçok şey güncel bilgiler değilmiş... bu yazdıklarınız dışında yapılan birşey varmı? hiç değilse ne yapıldığını bilirsem görevi devralacağım kişiye sorularımı bunlar üzerinden yöneltirim..

merhaba

bence ilk olarak e-bildirge ve iş kur şifrelerinizi teslim aldıktan sonra şifre değiştirme işlemi yapın.