Personel İşten Çıkış

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan UNHUR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bir yakınımın kardeşi 2 yıldır bir kafede çalışıyor sgk sı yatıyor fakat aldığı ücret asgari ücretin altında günlük 12-13 saat çalışmakta hafta tatili bayram izini kullanmamakta kullansa dahi ücretini kesmekte personelden habersiz 1-2 defa giriş çıkış yapmışlar personel maaş bodrolarını ve işe giriş çıkışını imzalamamış personel özlük dosyası mevcut değil işveren keyfine göre işten çıkarmış küçük gariban çoçuğun hakkını nasıl almam gerekiyor...

Denilenler doğru ise işveren yönü sorunlu,işcinin ise hemen dava açmak yerine önce şikayet hakkını kullanması,inceleme sonucuna göre hareket edilmesi,ayrıca bu inceleme esnasında işyerinin, 4857 sayılı iş kanunu M-4/ı bendi kapsamında olup/olmadığıda anlaşılır.
Bu arada işveren "keyfine göre iş den çıkarmış"olması karşısında,(muhtemelen yazılı bildirim yapılmamıştır!..)sonradan işci işe gelmedi diyerek devamsızlık nedeniyle fesih yoluna gidebilir,bu nedenle noter den yasal haklarının, örneğin 3 gün içinde ödenmesini talep etsin,ödenmemesi halinde yasal yollara başvuracağını ihtaren bildirmesinde yarar var.

personel ben maşımı tam olarka hiç birini almadım derse işveren bunu ispatlamakda bodrolara imza atmamış personel ayrıca günlük 4 saat fazla çalışma ücreti ödenmemiş zaten günlük 15 tl ye çalışıyor eleman 12-13 saat ihtiyacı olduğundan ben bütün maaş ve mesai izin parasını almasını istiyeceğim işverene bir ders olsunki gariban ihtiyac sahiplerini kullanmasın