Personel Maaşları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan erk_su
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Herkeze Merhaba
kafama takılan ve bir türlü çözemediğim bir durum var.ocak maaşlarını bankaya yatırcağız.
hiç benzin istasyonu olan mükellefiniz var mı.biliyorsunuz bir çok istasyonda mmaşlar ya düşer ya artar.yani açığı çıkarsa maaşından kesilir fazlası çıkarsa eklenir.
fakat iş kanunlarına göre kesinti yasal olmuyor.( ya da bunla ilgili bildiğiniz bir kanun maddesi var mı)
yani ben her ay işçiin maaşını değişik göstersem ? bu şekilde maaş politikası uygulayan mükellefleriniz varsa yardımcı olur musunuz? yani ssk matrahına yansıtılıyor mu?
ve ayrıca maaşların bankaya ödenmesi hususunda avansların bankaya yatma zorunluluğundan net olarak bahsedilmiyor.sizce avans elden verilebilir mi.bu konuda sanırım bir açık kapı bırakılmış.

Ynt: personel maaşları

18 Kasım 2008 tarihinde 27058 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan Ücret,primikramiye ve bu niteliktesi her türlü istihkakın bankalar aracılığıyla ödenmesine dair yönetmeliğin 10. maddesinde işçiye o ay içinde yapılacak her türlü ödemenin kanuni kesintileri düşüldükten sonra kalan net tutarın bankalar aracılığıyla ödenmesi yükümlülüğü getirilmiştir.
Sayın Arkadaşım, ben hükümden şunu anlıyorum. " Her türlü" ibaresi işçiye ödenecek avansı da kapsamaktadır. Çünkü avansta da binde 6 damga vergisi vardır. Banka aracılığıyla ödenmesi ve açıklamasına " x işçiye avans olarak ödenen" ibaresinin yaszılması gereklidir, yani kanuni kesintiye tabi olan her türlü ödeme banka aracılıyla yapılacaktır.
Açık dolayısıyla işçinin net maaşından azalma olması halinde bir sonraki ay net ödenecek ücretten kesilebilir veya fazla olması halinde ilave edilebilir.
Saygılarımla

merhaba,

çalışanlarınızın maaşları süreki değişiyorsa sabit bir ücret belirleyip sabit ücretin üzerindekileri prim olarak gösterebilirsiniz.
örnek olarak

ocak ayı
asgari ücret net 480
değişen (prim) 150
toplam 630 gösterilmesi gereken

şubat ayı
asgari ücret net 480
değişen (prim) 100
toplam 580 gösterilmesi gereken

Burada değişen ücret midir yoksa yapılan kesinti miktarımıdır?
Kesintiyi yapmadan yatırır, sonrasında makbuz karşılığında kesinti miktarını çalışandan alırsınız.

Ynt: Personel Maaşları

Sayın Keremcem
öncelikle teşekkür ederim geç oldu ama.
bunlar ücrette değişiklik değil
günlük kasa açığı gibi bişiy
pompacı 8 saatlik satışı sonucu kaçırdığı paralar vs.
biz de bunnu maaşından kesiyoy-ruz ama iş kanunnunda maaş kesintisi ile ilgili açık madde yakalayamadım

Avans bir istihkak değildir. ileride hak edilecek olan maaşa karşılık mahsup edilecek olan bir ödemedir. Yönetmelikteki istihkak kelimesinden avansların devre dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır
Dolayısı ile avansların bankadan ödenmemesinde bir sorun olmasa gerek .

keremcem ' Alıntı:
İlgili genelgede her türlü ödeme diyor.

MADDE ? (1) Bu Yönetmeliğin amacı; işçinin, gazetecinin ve gemi adamının; ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakının bankalar aracılığıyla ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir

Avans: Öndelik

Bir işin yapılmasıyla kazanılacak ücretten alınan ön ödeme değilmidir?
Alınan bu avans , ücretin bir parçası değilmidir?
Avansla ilgili iş hukuku ile ilgili kanunlarda herhangi bir tanımlama yapılmışmıdır?

günaydın

sayın keremcem'e katılıyorum avans maaşın ön ödemesi olarak geçiyor bu yüzden bankadan ödenmesi gerekir.

şimdi ben bir hipermarkette çalışıyorum ay içinde ve maaşı alana kadar işçi alışveriş yapıyor diyelim ki maaşını 20 de aldı 19 kadar ne kadar alışverişi varsa faturaldırılıyor ve işçinin maaşından kesiliyor tabiki maaş bankada eksik görünüyor bunu yasal bir sorumluluğu varmı yani mayıs maaşını haziranın 20 de alan bir işçi 20sine kadar olan alışverişleride kesiliyor ne yapmalıyız

18 Kasım 2008 tarihinde 27058 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan Ücret,primikramiye ve bu niteliktesi her türlü istihkakın bankalar aracılığıyla ödenmesine dair yönetmeliğin 10. maddesinde işçiye o ay içinde yapılacak her türlü ödemenin kanuni kesintileri düşüldükten sonra kalan net tutarın bankalar aracılığıyla ödenmesi yükümlülüğü getirilmiştir.
Sayın Arkadaşım, ben hükümden şunu anlıyorum. " Her türlü" ibaresi işçiye ödenecek avansı da kapsamaktadır. Çünkü avansta da binde 6 damga vergisi vardır. Banka aracılığıyla ödenmesi ve açıklamasına " x işçiye avans olarak ödenen" ibaresinin yaszılması gereklidir, yani kanuni kesintiye tabi olan her türlü ödeme banka aracılıyla yapılacaktır.
Açık dolayısıyla işçinin net maaşından azalma olması halinde bir sonraki ay net ödenecek ücretten kesilebilir veya fazla olması halinde ilave edilebilir.
Saygılarımla
[/quote]