Personel Sağlık Sigortasının Kayıtlara Alımı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Meralll
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Meralll

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Eki 2006
Mesajlar
183
İdari kadroda yer alan personellerimizden bazıları, yaşam ve sağlık sigortası yaptırdılar. Bunların ödeme makbuzlarını personel departmanına ilettiler.
Bununla ilgili nasıl bir prosedür işliyor acaba? Belli bir payını işçiye ödüyoruz, bu pay nedir ? Ödediğimiz vergiden kesinti yapılıyor diye biliyorum.
Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden tşkler...
 
merh

Eğer ücretli çalışıyorsanız ya da beyana tabi vergi mükellefi iseniz, Gelir Vergisi Kanunu'nun 63. ve 89. maddeleri gereğince ödediğiniz primleri vergi matrahınızdan indirebilirsiniz.Böylece, aylık ücretinizin %5'ine ve yıllık olarak asgari ücret tutarı kadar ödeyeceğiniz sigorta primleriniz, bulunduğunuz vergi dilimine göre, daha ilk günden size kazanç sağlayacaktır.
 
Cevabınız içi tşkler...
Uygulamayı şöyle yapıyoruz. Çalışanın ödediği sigorta primi diyelim ki
100 YTL. fakat, çalışanın o ayki işveren matrahının %5'ini teşkil eden tutar kadar muafiyet yazıyoruz.
Çalışanın maaşında cüzzi bir rakam artışı oluyor.

Bu uygulama doğru mu acaba ?
 
kimsenin bu konu hakkında bilgisi yokmu acaba ? Bana da bu sorunun yanıtı gerekiyor.
Meralll arkadaşımızın uygulaması doğru mu ?
 
brüt maaş 1000 ytl bunun maks yüzde 5ini düşebilirsin. ama altında öderse ödedği kısmını düşersin. senelik tolam asgari ücret yılık brüt top geçemez
 
Benim bildiğim kadarı ile Brüt Ücretin Hayat Sigortaları için %05'i, Bireysel Emeklilik için % 10 olması gerekir. Aylık asgari ücreti geçemez ve bu oranın Gelir Vergisi oranı kadar Özel Sigortalıya ödenir.

Biri bunu teyit etsin ya da düzeltsin lütfen.
 
oranlar doğru ama indirim oranı btür ücretin 5 veya 10 a göre yapılıp bu kesintiler tpşamı yıllık brüt ücret toplamını geçemez:

mesela kişinin büt ücret aylık 10000 ve bes olarak aylık 1000 ylt yatırırsa aylık 1000 ytl düşebilirsin ama oyıl içinde 531*12= kadaarlık kısmı düşebilirsin bu kişi için yaklaşık 7.aydan sonra birkesinti yapamıyacaksınız
 
Cevaplarınız için çok tşk ederim arkadaşlar...
iyi çalışmalar
 
MURO' Alıntı:
oranlar doğru ama indirim oranı btür ücretin 5 veya 10 a göre yapılıp bu kesintiler tpşamı yıllık brüt ücret toplamını geçemez:

mesela kişinin büt ücret aylık 10000 ve bes olarak aylık 1000 ylt yatırırsa aylık 1000 ytl düşebilirsin ama oyıl içinde 531*12= kadaarlık kısmı düşebilirsin bu kişi için yaklaşık 7.aydan sonra birkesinti yapamıyacaksınız

Sayın Muro, bu yazmış olduğunuz kısmı biraz daha açıklayabilirmisiniz?

Teşekkürler.
 
Konuyu bir örnekle açmak isterim ;

Aylık 150 Ytl bireysel emeklilik sigortası primi ödeyen bir sigortalı oldugunu varsayalım ve işyerinden 1000 Ytl Brüt ücret alsın...

Vergi Matrahı : 1000 * % 15 ( SSK işçi payı ) : 150 Ytl
: 1000 - 150 = 850

İndirim miktarı : 1000 * % 10 = 100 Ytl
: 850 - 100 = 750 Ytl
Vergi Matrahımız 750 Ytl olacaktır...

Dikkat etmemiz gereken hususlar ise indirim tutarının ödediğimiz bireysel emeklilik priminden fazla olamayacağı ve yıl içinde indirim tutarının yıllık brüt asgari ücret tutarını ( yani 531 * 12 = 6372 Ytl ) geçemeyeceğidir...

Herkese İyi çalışmalar...
 
Arkadaşlar, brüt ücret diyorsunuz ama , mesela personelin o ay aldığı yardımlar var, ikramiyesi var bu da gelir vergisine etki ediyor.
Örneğin hiç bir yardım vs. girmeden işlem yaptığımda brüt maaşını işçi matrahı - işveren matrahı üzerinde görüyorum yani rakamları aynı.
Fakat yardım ikramiye vs. girdiğim zaman işçi ve işveren matrahı artıyor. Bende % 5 lik dilimi işveren matrahı üzerindeki rakamdan alıyorum

Bu konuda ne düşünüyorsunuz acaba ? Uygulamam yanlış mı ?
Ayrıca gelir vergisinin ne kadarlık kısmı personele ödeniyor...

Brüt maaşı 1013,32 YTL
Aylık kesintisi 30 YTL

bana bu maaş üzerinden hesap yapabilirmisiniz? Ne kadarlık kısım maaşına ilave geliyor. Onu nasıl hesaplıyoruz.
 
sosyal yardımlarınız varsa damga vergisinin uygulandığı tutar üzerinden hesaplama yaparsınız
 
Arkadaşlar şöyle bir şey okudum ;

256 NOLU G.V.TEBLİĞİ

Katkı Payı ve Primlerin İndirim Konusu Yapılacağı Dönem
Katkı payı ve primlerin vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için, gelirin elde edildiği dönem ile ilişkili olması ve bu dönem sonuna kadar ödenmiş olması gerekmektedir.

Ölüm, kaza gibi risklere karşı yaptırılan şahıs sigortaları belirli bir dönemi kapsamakta ve bu dönem için hesaplanan prim peşin olarak veya taksitler halinde ödenebilmektedir.
Birikimli sigortalar ve bireysel emeklilik sisteminde ise prim veya katkı payları aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık dönemler itibariyle belirlenebilmekte ve ödenmektedir.
Aylık bazda yapılacak indirimde, primin peşin ödenmesi veya taksit dönemlerinin bir aydan daha uzun belirlenmesi halinde, prim tutarı ilgili olduğu aylar dikkate alınarak (ödenmiş olması şartıyla)
indirim konusu yapılacaktır.
Oransal sınırlar (ücretin %10’u veya %5’i gibi) çerçevesinde kalsa dahi daha sonraki aylara ilişkin peşin olarak ödenen tutarların ödendiği ayda indirim konusu yapılması mümkün değildir.


burdan anladığım, örneğin 800 YTL'lik sigorta poliçesi var, bu rakamı 12'ye bölüp, her ay o kadar rakam üzerinden vergi muafiyeti yapacağız. Tabi brüt ücretinin %5'i geçmediği sürece..
 
tşkler melisce. Bende bir kaç arkadaşıma danıştım ve uygulamanın senin dediğin şekilde yapılacağını söylediler.
Herkese iyi çalışmalar....
 
Üst