Peşin Ödenen Kiranın Stopajı Hakkında

cemoja

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Nis 2007
Mesajlar
116
Konum
istanbul
merhaba.bir mükellefim tuttuğu dükkana 10 yıllık kirayı peşin olarak verip bunuda muhtasar beyanında göstermiş ve vergi dairesine ciddi bir muhtasar borcu doğmuştur.şimdi arkadaşlar bu mükellefim 2 yıl sonra dükkanını kapatarak mükellefiyetine son vermiştir.devlete olan muhtasar borcuna herhangi bir mahsup yada borç düümü yapma hakkı varmıdır.yada ne yapmak gerekir.yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler.
 
Ynt: Peşin Ödenen Kiranın Stopajı Hakkında

Soruyu okuyunca bu adam deli midir diye sormamak mümkün değil :) Önce borcunu ödeyecek saonra daireye gidip kalan 8 yıllık stopaj ödemesini geri alıp alamayacağını konuşacak.Buradan cevap almanız çok zor,bu kararı ve uygulama yöntemini daire karar verecek.Saygılar.
 
Ynt: Peşin Ödenen Kiranın Stopajı Hakkında

Piyasada bu şekilde uygulama çok.. özellikle kiranın yüksek ve araya adam koyularak tutulan yerlerde 5 yıllık kiralar bi o kadar hava paraları uçuşuyor..
 
Ynt: Peşin Ödenen Kiranın Stopajı Hakkında

Muhtasarla ödediği vergi kendi vergisi değil işyeri sahibinin vergisidir
Siz 10 yıllık ödediyseniz işyeri sahibininde 10 yıllık aldığı tutarı beyan etmiş olması gerekir di
önce işyeri sahibi gelir vergisi beyannamesini düzeltmesi gerekir düşüncesindeyim çünkü işyeri sahibi 10 yıllık kirayı beyan etmişse siz indirim isteyemezsiniz çünkü siz ondan kesmişsiniz stopajı
işyeri sahibi gelir vergisini düzelttikten sonra sizde muhtasarı düzeltebilirsiniz düşüncesindeyim
fakat vergi indirimi olacağından büyük ihtimalle inceleme olabilir ki konuda haklı olduğunuzdan sorun çıkmaz


Kiralanan yer alınırsa stopajın akıbeti ne olur

Kiralık olarak faaliyet gösterdiği yeri satın alan şirket eğer yıllık stopajını ödediyse düzeltme talebiyle vergi dairesine başvurarak ödediği miktarı geri alabilir.

SORU: 2008 yılında kiracı olarak kullanmaya başladığımız binanın kirasını yıllık peşin olarak ödüyoruz. Kira sözleşmesinde bu konu ayrıca belirtilmiştir. 2010 yılı başında da kirayı peşin olarak mal sahibine ödedik. Bu nedenle kira ödemesi sırasında yapmış bulunduğumuz Gelir Vergisi tevkifatını şubat ayı muhtasar beyannamesi ile beyan ederek ödedik. Ancak söz konusu binayı mal sahibi ile anlaşarak satın almaya karar verdik. Eğer koşullar değişmez ise 31.5.2010 tarihi itibariyle kiracılık durumumuz sona erecek ve bu tarih itibariyle tapuda söz konusu bina adımıza tescil edilecektir.

Burada karşılaştığımız bir konu, söz konusu binanın adımıza tescilinden itibaren, geriye kalan ve mal sahibine ödemiş bulunduğumuz kira bedelini gayrimenkulün satış bedelinden mahsubu ile ilgilidir. Önemli olan bizim fazladan yatırmış olduğumuz stopajı kim daha kolay geri alabilir?

Eğer stopajı biz geri alabilirsek, mahsuplaşma daha kolay olacak. Bu mümkün müdür?

YANIT: Bilindiği üzere Gelir Vergisi Yasası'nın 121'inci maddesi uyarınca ?Yıllık beyannamede gösterilen gelire dahil kazanç ve iratlardan' bu yasaya göre kesilmiş bulunan vergiler beyanname üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi'nden mahsup edilmektedir.

Aynı yasal düzenleme gereği olarak "Mahsubu yapılan miktar Gelir Vergisi'nden fazla olduğu takdirse aradaki fark" vergi dairesi tarafından mükellefe bildirilir ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde başvurusu halinde kendisine ret ve iade olunur.

Diğer yandan konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 252 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin ?Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade' başlıklı 3.2 bölümünde yapılan açıklamaya göre de "Fazla veya yersiz olarak vergi tahakkuk ettirilmesine neden olan vergi hatasının düzeltilmesi halinde, vergi hatası nedeniyle fazla olarak tahakkuk ettirilmiş verginin ödenmiş olması şartıyla verginin mükellefe iadesi gerekmektedir."

Ayrıca yine aynı tebliğde belirtildiği üzere "vergi borçlarına mahsup talebi halinde bu talebin bir dilekçe ile vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Düzeltme işlemi ile iade işleminin aynı vergi dairesi tarafından gerçekleştirilmesi durumunda iade işlemi için dilekçe dışında ayrıca bir belge ibrazına gerek yoktur. Vergi dairelerinin farklı olması halinde hata nedeniyle fazladan tahakkuk etmiş olan verginin ödendiğini gösteren belgenin ibrazı gereklidir.

Mahsubu talep edilen vergi borçları için, mükellefin vergi hatasının düzeltilmesini ilgili vergi dairesine dilekçe ile haber verdiği tarih itibariyle mahsup işlemi yapılmış sayılır ve mahsubu talep edilen vergi borçları için bu tarihten itibaren gecikme zammı hesaplanmaz."

Vergi Usul Yasası'nın 8'inci maddesinin birinci fıkrasında mükellefin ve vergi sorumlusunun tanımı yapılmıştır. Aynı yasanın 11'inci maddesinde ise vergi kesenlerin sorumlulukları düzenlenmiştir.

Vergi Usul Yasası'nın Vergilendirme ilgili birinci kitabının altıncı kısmının üçüncü bölümünde vergi hataları ile ilgili düzenlemeler yapılmış, bu düzenlemeler içerisinde 118'inci madde de "Açık olarak vergi mevzuuna girmeyen veya vergiden müstesna bulunan gelir, servet, madde, kıymet, evrak ve işlemler üzerinden vergi istenmesi ve alınması" mevzuatta hata olarak tanımlanmıştır.

Yasanın 122'nci maddesinde de vergilendirilmelerinde hata yapılan mükelleflerin bu hataların düzeltilmesi için yazılı istemde bulunabilecekleri belirtilmiştir. Bu bağlamda da vergi sorumluları da hata nedeniyle düzeltme isteminde bulunabilmektedirler.

Burada sizin 31.5.2010 tarihinden itibaren yapmış olduğunuz stopajın mevzu sona erdiğinden, düzeltme talebinde bulunmanız halinde bu isteminizin daha çabuk sonuçlanması mümkün olacaktır. (V. Seviğ)

Veysi Seviğ/Bumin Doğrusöz
 
Üst