fonradar

petrol ve tekel maddesi satışlarının gün sonu tolu çıkışı hk

Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
1
petrol ve tekel maddesi satışlarının gün sonu tolu çıkışı hk ban bilgi verirsenin sevinirim.teşekkürler..ilgili yasa maddesi hk.yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler.
 
Re: petrol ve tekel maddesi satışlarının gün sonu tolu çıkış

arkadaşım forumları güselce gezseidim sorunun cevabını bulurdun. Ama ben sana yinde yardımcı olayım. V.U.K.'213 sayılı tebliğine istinaden tekel ve petroller için bir ayrıcalık yapılmış ve hasılatlarını aylık olarak yani geçici vergi dönemlerinde kesebilirler. VEya sen bunu günlükte yapabilirsin. Pompaların sayaç numaraları vardır. 24 saatlik kısım içerisinde mesela günün belli bir saatinden başlayarak 24 saatlik kısımlrda aradaki farkı alarak fatura etmende bir sakınca yoktur. Tekel maddesi içinse adet hesabı yaparak satışlara fatura düzenleyebilrsin. Aslında petrol istasyonların da fatura düzenlemene gerek de yoktur. İlk ve son sayaç numaralarını bilgisayara yevmiye kaydına girerek TOTAL FARKI diye belirtebilrsin bir sakıncası yoktur. BEn sana msn adresimi vereyim ordan sorduğun bütün soruları yanıtlarım ben senin.

msn adresim : [email protected]
 
Sayın ekremtemmuzun sorusuna cevaptır.

Toplu fatura kesme imkanı sadece tekel maddeleri için tanınmıştır. Petrol istasyonları için böyle bir uygulamaya imkan yoktur.

Konuyu düzenleyen VUK’nun 206 Seri No.lu Tebliğinin ilgili bölümü aşağıdadır

E - BAZI TEKEL MADDELERİNİN SATIŞLARININ BELGELENDİRİLMESİNDE TOPLU FATURA DÜZENLENEBİLECEKTİR
143 sıra sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile muamele miktarı fazla veya satış süratleri yüksek bazı emtia türlerinde, perakende satış fişi kullanılmasındaki güçlükler nazara alınarak; tütün, sigara, kibrit, pul, milli piyango bileti, alkollü içki ve alkolsüz meşrubatın perakende satışını yapanlar ile gazete ve ekmek bayilerinin mubayaa ettikleri bu tür emtiayı mubayaa gününde elde mevcut vesikalarına dayanarak mubayaa bedeli üzerinden giriş, aynı miktar emtiayı aynı tarihte, Vergi Usul Kanununun 232. maddesinin son fıkrası gereğince düzenleyecekleri faturalara dayanarak satış bedeli üzerinden çıkış kaydetmeleri uygun görülmüştür. Daha sonra çıkarılan 173 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bu imkandan sadece tütün, sigara, kibrit, pul, milli piyango bileti, gazete, çay ve kahve satışı yapan mükelleflerin yararlanabileceği belirtilmişti. Ancak, 3100 sayılı Kanuna göre, ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunan mükelleflerin bu imkandan yararlanamayacakları ve yukarıda sözü edilen emtia ve hizmet satışlarını ödeme kaydedici cihaz satış fişi ile belgelendirmelerinin gerekeceği açıklanmıştı. Toplu fatura düzenlenmesi konusunda bu Genel Tebliğ ile yapılan düzenlemeler aşağıda açıklanmıştır.
1 - 1.1.1991 tarihinden itibaren Tekel İdarelerinden aldıkları tütün, kibrit ve sigaranın perakende satışını yapan mükellefler, mubayaa ettikleri bu tür emtiayı mubayaa gününde elde mevcut vesikalarına dayanarak mubayaa bedeli üzerinden giriş, aynı miktar emtiayı aynı tarihte, Vergi Usul Kanununun 232. maddesinin son fıkrası gereğince düzenleyecekleri faturalara dayanarak satış bedeli üzerinden çıkış kaydedebileceklerdir.
2 - Tütün, kibrit ve sigara ile birlikte diğer emtia satışının da yapılması halinde, tütün, kibrit ve sigaranın Tekel İdaresinden alınması şartıyla, münhasıran, tütün, kibrit ve sigara için toplu fatura düzenlenmesi mümkün olup, diğer tür emtianın her bir satışı için perakende satış vesikası (perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz satış fişi) veya fatura düzenlenecektir.
3 - 173 sıra numarası Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin C kısmının 9. maddesinin son fıkrasında yer alan, 3100 sayılı Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunan mükelleflerin, tütün, kibrit ve sigara satışları için "toplu fatura" düzenleme imkanından yararlanamayacaklarına ilişkin açıklama 1.1.1991 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.
 
peki petrol istasyonlarının total çıkışı diye çıkmış oldukarı o zaman yasal olmuyor sizin yazdıklarınıza göre. Fakat petrol istasyonları da aynı kapsam içerisinde yer almaktadır. Ben o kadar denetlemeye petrol istasyonu verdim hiç birisinde de sen neden total faturasını göyle kestin diye birşey duymadım.
 
Sayın Konyalıya cevaptır:

167 Seri No.lu VUK. Genel tebliğinin son paragrafında:

“Öte yandan, akaryakıt bayilerinin, pompalardan yaptıkları yüz bin liranın altındaki akaryakıt satışlarında (isteyenlere fatura veya perakende satış fişi verme mecburiyeti saklı kalmak şartıyla) günlük toplam hasılatı pompa totalizatörlerinden tespit etmeleri ve her günkü toplam satış için totalizatör rakamlarını da yazmak şartıyla defter kayıtlarında göstermeleri uygun görülmüştür.”

Denilmektedir.

Ancak, 58 No.lu Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları hakkındaki Kanunla İlgili Genel Tebliği ile bu uygulama kaldırılmıştır.
 
Üst