Piliç Etinde KDV Tevkifatı var mıdır??

MEMET ORHAN

Katkı Sunan Üye
107 nolu KDV Tebliğine göre Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinin (sakatat ve bağırsak dâhil) 1/2 oranında tevkifat uygulanmaktadır.Piliç eti Küçükbaş hayvanların etleri kapsamında düşünebilirmiyiz? Yani Piliç Etinde tevkifat varmıdır.?

Ynt: Piliç Etinde KDV Tevkifatı varmıdır??

Merhaba Orhan Bey

bahsettiğiniz tebliğ 108 nolu KDV genel tebliği

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca çıkarılan 108 seri nolu katma değer vergisi genel tebliğinde borsamız mensuplarını ilgilendiren hususlara ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir.

1- Pamuk, tiftik , yün, ve yapağı ile Ham post ve Deri teslimlerinde KDV tevkifat oranının %90 olarak uygulanması kararlaştırılmıştır.

Buna göre satıcılar kestikleri faturalarda Hesaplanan KDV?nin %10 ununu müşteriden tahsil edip beyannamelerine dahil edeceklerdir.

Müşteriler ise aldıkları faturada yer alan KDV?nin %90?ını Sorumlu sıfatıyla 2 nolu Katma Değer Vergisi beyannamesi ile Vergi Dairesine yatıracaklardır.

2-Büyük ve küçükbaş hayvan etlerinin tesliminde KDV Tevkifatı uygulaması

27.02.2008 tarihinden itibaren büyük ve küçükbaş hayvan eti teslimlerinde ½ oranında KDV tevkifatı uygulaması getirilmiştir.

Satıcılar bu etlerle ilgili olarak kesecekleri faturalarda yer alan KDV?nin yarısını müşteriden tahsil edip beyan edeceklerdir.

Müşteriler de Alış faturalarında yer alan KDV?nin ½ sini 2 nolu KDV beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla vergi dairesine yatıracaktır.
Gerek 1?inci madde de gerekse 2?inci madde deki teslimler için kesilen faturaların KDV DAHİL toplamı 600.-YTL?den az ise bu faturalara tevkifat uygulanmayacaktır.

Örneğin toptancıdan et alan bir kasap aldığı eti bu kez lokantacıya sattığında lokantacıya kestiği faturadan dolayı ½ tevkifat yapacaktır. Lokantacıda faturada yer alan KDV?nin ½ sini et aldığı kasaba ödeyecek geriye kalan ½ KDV ?yi ise sorumlu sıfatıyla 2 nolu beyanname ile vergi dairesine yatıracaktır.

Piliçeti büyükbaş ve küçükbaş et kapsamına girmediğinden dolayı bu tebliğ kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

Veysel Bey İlginize ve verdiğiniz bilgiye teşekkür ederim.
Ben de sizinle aynı görüşte olmama rağmen, acaba Gelir İdaresinin bu konuda açık somut farklı bir görüşü varmıdır, diye araştırıyorum. yoksa normalinde tavuk ve piliç büyükbaş ve küçük baş haycan sınıfına dahil olmaması gerekir. çünkü bunlar kümes hayvanıdır. ama bazen fiili uygulamalar bahs ettiğimiz değerlendirmelerin dışında uygulanabilmektedir. Eski bir uygulayıcı olarak bunlara çok şahit oldum.
saygılarımla....

sn orhan,

farklı bir görüş olacağını zannetmiyorum.

tebliğ ve kanunlara gözattım. küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvanları olarak geçiyor mevzuatta. eğer küçükbaş hayvanlarla ilgili bir mevzuat olduğunda yanında mutlaka kümes hayvanları "dahil" ya da "hariç" ibaresi geçiyor.

örneğin;
gvk 131 tebliğ - "...1. Hasılata büyük ve küçükbaş hayvanlar (kümes hayvanları dahil)..."
gvk 74 tebliğ - "...Küçükbaş hayvanlarda (Bir yaşındaki küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları hariç)..."
gvk 70 tebliğ - "...Küçükbaş hâyvan sayısı 250 adedi, (Bir yaşındaki küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları hariç)..."
vuk 143 tebliğ - "...götürü gider emsali büyük ve küçükbaş hayvanlar (Kümes hayvanları dahil)..."
kdv 14 tebliğ - "...gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden kesilmiş büyük ve küçükbaş hayvan eti ve kümes hayvanlarının etlerini satın alan kasaplar bu usulden yararlanabileceklerdir. ..."
gvk madde 12 - "...24'üncü grup: Küçükbaş hayvan sayısı 250 (315) adet (Bir yaşından küçük, küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları hariç); ..."

sn yaşar'ın da belirttiği gibi 108 nolu tebliğ içerisinde küçükbaş hayvanlarla ilgili bentte kümes hayvanlarının dahil olduğuna ilişkin bir ibarenin olmaması nedeni ile tevkifat uygulaması tebliğ konusu içerisinde yer almaz.

saygılarımla

Sayın Şengün Bey
araştırmalarınız bilgilendirmenizden dolayı teşekkürler ve ;
Piliç Eti teslimlerinni, 108 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin B/2 bölümü kapsamında değerlendirmemek gerektiğini ve söz konusu teslimlerde alıcılar tarafından tevkifat uygulama yükümlülüğünün bulunmadığını söyleyebiliriz.
Saygılar ve iyi tatiller diliyorum...

11/07/2008 tarihli ve 26933 tebliği Tavuk ve TAvuk Etinde KDV Tevkifatı varmıdır

Arkadaşlar kafam çok karışık sizlerden bilgi almak için geldim yukarıdaki tebliği de küçük havyan derken tavuk yani pilinç ve pilinçe dayalı ürünlerden tevkifat kesiliyor mu vergi dairesiyle ugraştım ama tam bilgiyi bilmiyorlar küçük hayvan olmuyor bence kümes hayvanı grubuna girmez mi cevap verirseniz çok makbule geçecek şimdiden teşekkur eder kolay gelsin.

Nihai tüketiciye satışlarda tevkifat konusu

Arkadaşlar 108 seri nolu tebliği ben de okudum. Ancak nihai tüketicilere yapılan et teslimlerinde tevkifat yapılıp yapılmayacağı konusunda bir netlik göremedim. Örneğin kendi işletmesi içerisinde mutfağı ve aşçısı olup işçilerine yemek veren bir işletmenin 600 YTL'nin üzerindeki et alımlarında yine tevkifat yapılacak mıdır? Bu konuda Büyük mükellefler vergi dairesi başkanlığının 21.04.2008/11755 nolu muktezası var, buna göre tevkifata gerek yok deniliyor. inceleyen arkadaş varsa görüşlerini paylaşırsa sevinirim.