fonradar

Pos lu satışlar ve kapanış

eneral

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Haz 2008
Mesajlar
111
Konum
İSTANBUL
03/10/2011 tarihinde mükellef hapse atıldı ve bizde vekaleten kapanış işlemlerini yaptık.fakat eylül/2011 de 4000 tl satışı vardı bizde ona göre çıkışlarını yaptık ve faturaları iptal edildi .şimdi sistemden kontrol ettk pos lu satışları 32000 tl kesin kendi kredi kartından kendi posundan çekim yaptı ve belge falan yok ortada.sizce buna 28000 tl diğer gelirler diye belgesiz bir şekilde gelir kaydı (işletme defteri) ekleme yapalım mı veya başka bir yolu varmıdır acaba
 
Ynt: Pos lu satışlar ve kapanış

Soru: POS cihazından kişinin kendi kredi kartıyla tahsilat yapması halinde KDV ve Gelir Vergisi

Cevap:


GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN :

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 1. maddesinde ?Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.? hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun ?Ticari Kazancın Tarifi? başlıklı 37. maddesinde ise her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu, ticari kazancın ise Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve bu kanunda yazılı gerçek (bilanço veya işletme hesabı) veya basit usule göre tespit edileceği belirtilmiştir.

Gelir Vergisi Kanununun 38. Maddesinde ise; ?Bilanço esasına göre ticari kazanç teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce;

1-İşletmeye ilave edilen değerler bu farktan indirilir.
2-İşletmeden çekilen değerler ise bu farka ilave olunur.

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41. maddeleri hükümlerine uyulur...?

?İşletme Hesabı Esasında Ticari Kazancın Tespiti? başlıklı 39. maddesinde ise;

?İşletme hesabı esasına göre ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler arasındaki müspet farktır.

(Elde edilen hasılat, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları; giderler ise, tediye olunan ve borçlanılan meblağları ifade eder.)

Emtia alım ve satımı ile uğraşanlarda ticari kazancın bulunması için dönem sonundaki emtia mevcudunun değeri hasılata, dönem başındaki emtia mevcudunun değeri ise giderlere ilave olunur.

Yukarıdaki açıklamalara göre, kişinin kendisine ait kredi kartını finansman temin etmek amacıyla kullanarak pos cihazınızdan yapmış olduğu nakit çekim işleminin satış olarak değerlendirilerek ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN :

83 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin ?3. Ödemesi Kredi Kartı ile Yapılan Teslim ve Hizmet Bedellerinin Beyanı? başlıklı bölümünde ?Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin kullandığı 1 numaralı katma değer vergisi beyannamesinde 65 inci satır olarak "Kredi Kartı Karşılığı Yapılan Teslim ve Hizmetleri Teşkil Eden Bedel" satırı ihdas edilmiş ve Haziran 2001 döneminden itibaren kredi kartı ile yapılan teslim ve hizmet bedellerinin bu satırda beyan edilmesi uygun görülmüştür.


Bu satıra ait dipnotta, (6) No.lu satırda beyan edilen toplam bedel içinde kredi kartı ile yapılan satışlara ilişkin tutarın yazılacağı açıklanmıştır. Ancak kredi kartı ile yapılan satışlar arasında farklı vergi oranına tabi teslim ve hizmet bedelleri ile vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilen işlem bedelleri de bulunabileceğinden, bu satıra kredi kartı ile yapılan satışların, varsa vergi dahil brüt tutarı yazılacaktır.? açıklamasına yer verilmiştir.


Buna göre, pos cihazından nakit çekimi mal ve hizmet satışı olarak kabul edileceğinden, söz konusu bedellerin katma değer vergisi beyannamesinin 1 inci tablosunda teslim ve hizmet bedeli olarak beyan edilmesi gerekmektedir.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@**************

Kaynak: www.**************


Dün yayınlandı okudum, ama bu adamın hiçbir yazısını anlamıyorum.
 
Ynt: Pos lu satışlar ve kapanış

öncelikle sayın nisanlı teşekkürler aynen düşündüğümüz gibi gelir yazıp kdv beyannamesininde 1.tabloda gösterecegiz bu geliri
 
Üst