Sayın KUM,
İzin verirseniz bu konuya açıklık getirmek istyerim.
Faturanın tarifi
VUK Madde 229 - Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.
VUK’nun 229. maddesi faturanın tarifini yapmıştır. Yine aynı kanunun 230,231 ve 232. maddeleri de "Fatura" ile ilgilidir. VUK’un hiç bir maddesinde proforma faturalara ilişkin bir hükme yer verilmemiştir.
"Bir mal veya hizmetin hangi fiyat, bedel ve şartlarla satılabileceğini gösteren teklifname niteliğindeki ticari mektuba proforma fatura adı verilmektedir. (1)"
Fatura düzenlendiği anda bir mal satılmış veya hizmet yapılmış olmaktadır. Oysa proforma fatura, bir mal veya hizmetin hangi fiyat, bedel veya şartlarla satılabileceğini gösteren teklifname niteliğindeki bir mektuptur. Yani proforma fatura bir nevi mektuptur. Proforma fatura, antetli kağıda yazılı fatura görünümünde ve "Proforma fatura" ibaresini taşıyan bir metinden ibaret iken fatura, bir mal veya hizmetin kaça satıldığını, vergisinin ne olduğunu ve ödemenin nasıl gerçekleştiğini gösteren ispat edici bir vesikadır. Proforma faturaya dayalı muhasebe kaydı ve hasılat teşekkülü sözkonusu olmaz iken faturaya dayalı muhasebe kaydı ve hasılat teşekkülü her halükarda olmaktadır.
Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı Notere tasdik ettirilmiş yada Anlaşmalı matbaya bastırılmış faturayı kullanarak Proforma Fatura kullanılması doğru değildir.
Soruyla ilgili olmasa da Damga Vergisinden de bahsetmek isterim. 01.01.2005 yılından önce düzenlenen Proforma Faturalar Damga Vergisi Kanununun I sayılı listesinin I/2 nci maddesinde "Teklifnameler" Damga vergisine tabi idi.
5281 sayılı Kanunun 7. maddesiyle değiştirilen şekliyele yukarıda belirtilen listeden çıkartıldığından 01.01.2005 tarihinden itibaren düzenlenen Proforma Faturalar Damga Vergisine tabi değildir.
Saygılar.
(1) Mehmet MAÇ Kurumlar Vergisi Kitabı Sayfa 274