uyumsoft

Proforma Fatura Hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

canan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
145
Mrb arkakadaşlar; Ben bir firmaya proforma fatura kestim karşı taraf bunda kdv olmayacak demiş.Benim bildiğim yalnış biliyorsam düzeltin normal kestiğimiz faturanın bir yerine proforma fatura diye yazdığımızda yeterli diye biliyom ve kdv de faturada görüncek diye hatırlıyom. Bu konu ile ilgili mevzuat nerden bulurum yardımcı olurmusunuz şimdiden herkese tş.

Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir.Lütfen Forum Kuralları'nı okuyunuz.
 
Sayın canan
Proforma Fatura alıcıya satılacak malın cinsi, kalitesi, tahmini fiyatı ve bedeli, satış koşulları hakkında bir bilgi vermek üzere düzenlenen ve daha çok bir teklif niteliği taşıyan fatura çeşidir.Kdv hesaplamasına gelince , isterseniz kdv hariçtir ibaresi kullanabilirsiniz veya sizin yaptığınız gibi kdv hesaplayabilirsiniz.
Ancak siz normal faturanızda kestiğiniz için kdv hesaplamanız daha doğrudur.
 
Sn.canan

Öncelikle düzenlenen proforma fatura ne faturası? Yurtiçine mi, yuttdışına mı düzenleniyor? Faturayı düzenleyen mükellef basit usul mü? Bu gibi konuların bilinmesi gerekiyor. Yoksa aşağıdaki varsayımları sayabiliriz;

Proforma fatura bilgilendirme amaçlı hatta teklif yerinede geçen bir işleyiş şeklidir. Proformada KDV olmaması demek; bu faturanın yurtdışına veya serbest bölgeye kesildiğini veya kesenin basit usul mükellefi olduğunu veya da kesilen faturanın hurda satışı içerdiğini gösterir. Bunun dışında faturada KDV olmaması gibi bir durum söz konusu değildir
 
Fatura yurtiçi'ne kesilen bir fatura. Kurumlar vergisi mükellefi karşı taraf kdv kesin olacak orada artık bir teredüt kalmadı aklımda. İlginize tş ederim. Kolay gelsin
 
"... normal kestiğimiz faturanın bir yerine proforma fatura diye yazdığımızda yeterli diye biliyom..."

vergi kanunlarına göre bastırılan/tasdik ettirilen fatura proforma fatura olarak kullanılamaz.
 
Dinçer KUM' Alıntı:
nane' Alıntı:
vergi kanunlarına göre bastırılan/tasdik ettirilen fatura proforma fatura olarak kullanılamaz.

Neden kullanılamayacağını açıklarmısınız.

Sayın Kum,
Proforma fatura resmi ya da mali nitelikte olmadığı, bir teklif niteliğinde olduğu için tasdikli fatura kullanılmaz....

İyi çalışmalar dileğiyle,
 
Sayın KUM,

İzin verirseniz bu konuya açıklık getirmek istyerim.

Faturanın tarifi

VUK Madde 229 - Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.

VUK’nun 229. maddesi faturanın tarifini yapmıştır. Yine aynı kanunun 230,231 ve 232. maddeleri de "Fatura" ile ilgilidir. VUK’un hiç bir maddesinde proforma faturalara ilişkin bir hükme yer verilmemiştir.

"Bir mal veya hizmetin hangi fiyat, bedel ve şartlarla satılabileceğini gösteren teklifname niteliğindeki ticari mektuba proforma fatura adı verilmektedir. (1)"

Fatura düzenlendiği anda bir mal satılmış veya hizmet yapılmış olmaktadır. Oysa proforma fatura, bir mal veya hizmetin hangi fiyat, bedel veya şartlarla satılabileceğini gösteren teklifname niteliğindeki bir mektuptur. Yani proforma fatura bir nevi mektuptur. Proforma fatura, antetli kağıda yazılı fatura görünümünde ve "Proforma fatura" ibaresini taşıyan bir metinden ibaret iken fatura, bir mal veya hizmetin kaça satıldığını, vergisinin ne olduğunu ve ödemenin nasıl gerçekleştiğini gösteren ispat edici bir vesikadır. Proforma faturaya dayalı muhasebe kaydı ve hasılat teşekkülü sözkonusu olmaz iken faturaya dayalı muhasebe kaydı ve hasılat teşekkülü her halükarda olmaktadır.

Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı Notere tasdik ettirilmiş yada Anlaşmalı matbaya bastırılmış faturayı kullanarak Proforma Fatura kullanılması doğru değildir.

Soruyla ilgili olmasa da Damga Vergisinden de bahsetmek isterim. 01.01.2005 yılından önce düzenlenen Proforma Faturalar Damga Vergisi Kanununun I sayılı listesinin I/2 nci maddesinde "Teklifnameler" Damga vergisine tabi idi.
5281 sayılı Kanunun 7. maddesiyle değiştirilen şekliyele yukarıda belirtilen listeden çıkartıldığından 01.01.2005 tarihinden itibaren düzenlenen Proforma Faturalar Damga Vergisine tabi değildir.

Saygılar.




(1) Mehmet MAÇ Kurumlar Vergisi Kitabı Sayfa 274
 
Sayın Şükrü ERGÜL
açıklamanız için teşekkür ederim.
Ben soruyu netlik açısından sormuştum.
Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı Notere tasdik ettirilmiş yada Anlaşmalı matbaya bastırılmış faturayı kullanarak Proforma Fatura kullanılması doğru değildir.
vergi kanunlarına göre bastırılan/tasdik ettirilen fatura proforma fatura olarak kullanılamaz.

Bastırılan ve tasdik ettirilen faturanın "kullanılamaz" ifadesinin net olmadığı düşüncesindeyim.Zira fatura proforma fatura olarak kullanılmaz diye bir ibare yoktur.

Proforma fatura olarak basılan faturanın kullanılmaması gerekir kullanmanında bir gereği yoktur.(Şahsi düşüncem ve bunda hem fikiriz.)
Zira canan rumuzlu arkadaş kullanmıştır.Doğru veya yanlış, kullanmıştır.
İleride inceleme olacağını düşünürsek.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229, 233 ile 237.maddelerinde, düzenlenmesi gereken fatura ve benzeri vesikalar sayılmıştır.Burada proforma fatura yer almamaktadır.Proforma fatura bildiğimiz gibi malın özellikleri ve fiyatını gösteren bir teklif mektubu mahiyetinde belgedir.
V.U.K 231.maddede faturanın malın tesliminden veya hizmetin ifasından itibaren 7 gün içinde düzenleneceği belirtilmiştir.Malın teslimi proforma fatura kesildiği zaman ispat edilemeyeceğinden çünkü mal teslimi yoktur.Proforma faturaya karşılık bir ödeme olmayacağından dolayı fatura yerine proforma fatura kesmesinde şu an için bir sakınca yok diye düşünüyorum.
 
diyelimki vergi kanunlarına göre bastılılan/tasdik ettirilen faturayı proforma fatura olarak kullandınız ve iş gerçekleşmedi ama karşı firma fatura üst nüshalarını size iade etmedi (yapılan teklif olarak saklamak zorunda olduğundan) ;

1.kdv açısından nasıl bir uygulama yapacaksınız? (KDV madde 10/b)

2.incelemede naylon fatura olarak değerlendirilemez mi?

3.defter kayıtlarını nasıl yapacaksınız ?

sonuç: sorunlar ve çözümsüzlüklerle uğraşırsınız.
 
Sayın Arkadaşlar ,

Benden size proforma fatura için basit bir uygulama.

Firma faturanızın seri ve numara kısmını kapatarak fotokopisini alınız
ve proforma fatura için de 1 den başlayarak numara vermek suretiyle
ilgili yerleri doldurarak bu şekilde kullanabilirsiniz.

herhangi bir sakıncası yoktur. buradaki amaç karşı tarafa satacağınız malın cinsini fiyatını ve tutarını belirtmek değilmi

Gerçek satışı yaptığınızdada bildiğiniz gibi faturasını keseceğinizden
herhangi bir sorunda olmayacak kanatindeyim.
İyi Çalışmalar
Pınar EROL
SMMM
 
nane' Alıntı:
diyelimki vergi kanunlarına göre bastılılan/tasdik ettirilen faturayı proforma fatura olarak kullandınız ve iş gerçekleşmedi ama karşı firma fatura üst nüshalarını size iade etmedi (yapılan teklif olarak saklamak zorunda olduğundan) ;

1.kdv açısından nasıl bir uygulama yapacaksınız? (KDV madde 10/b)

2.incelemede naylon fatura olarak değerlendirilemez mi?

3.defter kayıtlarını nasıl yapacaksınız ?

sonuç: sorunlar ve çözümsüzlüklerle uğraşırsınız
.

İşin gerçekleşmesi durumunda bir sakıncası olmadığını beyan ediyorsunuz.Sorunuzdan bunu anladım.Çünkü gerçekleştiği zaman zaten firma proforma fatura yerine gerçek faturasını kesecektir.

İşin gerçekleşmeme durumunda ise,

1-Kdv yi doğuran bir olay yoktur.İspat edilemez.Açıklama yukarıda yapılmıştı.
2-Naylon fatura olarak değerlendirelemez çünkü Alt ve üst suretlerinde fatura olmadığını proforma fatura olarak kullanıldığı ibaresi mevcuttur.
3-Nazım hesaplarda bilgi amaçlı olarak kayıt edilebilir.

Not:"sorunlar ve çözümsüzlüklerle uğraşırsınız" bu ifadenize katılmamak elde değil. dediğim gibi faturanın proforma fatura olarak kullanmanın bir anlamı yoktur ve gereği de yoktur.
 
Değerli Arkadaşlar;

Proforma fatura İthalat Yönetmeliği ne göre ithal edilecek mallar için zorunlu bir belgedir. Bu belge olmadan ithalat yapılamamaktadır. Aynı şekilde ihracatta da kısmen aranan bir belgedir.

Bu konunun vergi kanunları ile hiç bir ilgisi ve bağlantısı yoktur. Bu nedenle bunu vergi kanunları ile izah etmenin de bir anlamı yoktur. Ayrıca içinde fatura kelimesi geçmesine aldanmayınız. Bildiğimiz fatura ile de bir ilgisi yoktur.

Bu belge ithal başvurularında mal, navlun ve sigorta bedellerini gösteren, menşe ve sevk ülkesini belşrten, geçici olarak yurda getirilen malların ithalinin kesinleşmesi halinde düzenlenen bir belgedir.

İhracatta ve ihraç kayıtlı satışlarda da; satılmak veya imal edilmek istenen malın cinsini, fiyatını, özelliklerini belirten bir teklif mektubudur.

İç ticarette de nadiren kullanılmaktadır. Sipariş fişi benzeri bir teklif mektubudur.
 
Üst