Sayın haluk icyer,
Alacak senetlerinin, borçlusu tarafından, vadesi geldiği halde ödenmemesi sözkonusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda, borçluya vadenin dolduğu tarihten itibaren iki gün içinde "ödememe protestosu" çekme hakkı vardır. Uygulamada genellikle, senetler bankaya tahsile verilirken "protestolu" olarak verilmekte ve vadesinde ödenmeyen senetler notere intikal ettirilerek protesto işlemi yaptırılmaktadır.
Protestonun Türk Ticaret Kanunu'nun 628. maddesinde yazılı şekil ve esaslara göre noterlikçe düzenlenmesi gerekir. Kuşkusuz notere bu hizmetinden dolayı ücret ödenir. Protestodan sonra senet bedelinin protesto masrafı ile birlikte borçludan tahsili de sözkonusu olabilir. Yapılan protestoya rağmen tahsil edilemeyen senetler için yasal yoldan takibe geçilir. Takibe verilen senet, senet tutan, notere ödenen ücret, varsa diğer harcamalar toplamı üzerinden takip edilir. Hamilin, şart kılınmışsa işlemiş faizi, şart koşulmuş olmasa bile % 10 faizi isteme hakkı saklıdır (TTK. Md. 637).
Protesto edilen senetler, noter harcı ve varsa diğer harcamalarla birlikte ilgili borçlunun cari hesabına kayıt edilir.PROTESTO MASRAFINDA KDV'Yİ DOĞURACAK HERHANGİ BİR OLGU YOKTUR.