Puantaj Kaydı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan olcay2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
28 Kas 2006
Mesajlar
6
Konum
bursa
saat ücretli çalışan birisi için Haziran 2007 ayını örnek alırsak bordro puantajı aşağıdaki gibi mi olmalı

Normal 195 saat
Hafta Tatili 30 saat

Ssk Gün 30
Yoksa saat ücretli de olsa puantajını
Normal 26 gün
Hafta Tatili 4 gün

Ssk gün 30 olarak mı yapmalıyım
 
Ynt: Puantaj Kaydı

kanımca çalışılan süreler saate çevrilip bordrolar da buna göre düzenlenmesi gerekmektedir. zaten aylık bildirge gün üzerinden tahakkuk yapılmaktadır.
 
Ynt: Puantaj Kaydı

Yukarıda belirttiğiniz gibi yapabilirsiniz, ama saatleri güne çevirin tabiiki.


Bu konuda tereddütler bir hayli yoğun,

Kanaatimce şu noktalara dikkat edilirse, sorunla karşılaşılmaz,

1) Aylık asgari ücret mantığından hareketle, mesela bugün için, çalışana verilen saat ücretinin sözleşmede, 2,60 YTL den az olmamasına dikkat etmek,
2) Saat ücreti uygulamanızda, aylık çalışma günlerinin hesabında gün sayısının ?Ssk gün kıstası olan 30 günün altında? çıktığı aylarda, ?eksik gün? sebebinin ortaya konmasını sağlayabilmek bakımından, iş sözleşmesindede saat ücreti ile çalışma yapıldığının belirtilmesi, bu sözleşmenin Ssk.ya ibrazı belki gerekebilir,
İşveren, bu eksikliklerin fazla/devamlı olabileceğini ön görebiliyorsa, ?kısmi iş sözleşmesi? yapmak yerinde olur.
3) Puantaj kayıtlarının sürekli yapılarak, belgelenmesi, ?07 Puantaj kayıtları? seçeneğinin kullanılması, ?Eksik gün? formu ve eki puantaj belgesinin unutulmadan süresinde verilmesi,
4) İhtiyaten uygulamaya başlamadan önce, İlgili Ssk. Md.lüğü bordro servisinden uygulamayı iştişare etmek,
 
Ynt: Puantaj Kaydı

Normal 26 gün
Hafta Tatili 4 gün

Ssk gün 30 Şeklinde yapmanız gerekir.
 
Ynt: Puantaj Kaydı

bu konuyla benzer başka bir sorun olacaktı.
30 gün boyunca, hergün sadece 3 saat çalışmış bir çalışanın ssk günü saat hesabına göre ne olmalıdır.
30 x 3 saat / 7.5 = 12 gün
şeklinde mi düşünmek gerekiyor
 
Ynt: Puantaj Kaydı

goksel_k ' Alıntı:
bu konuyla benzer başka bir sorun olacaktı.
30 gün boyunca, hergün sadece 3 saat çalışmış bir çalışanın ssk günü saat hesabına göre ne olmalıdır.
30 x 3 saat / 7.5 = 12 gün
şeklinde mi düşünmek gerekiyor

http://www.turkhukuksitesi.com/makale_596.htm adresindeki metinden alıntılanan bir bölüm:

?SSK, Yargıtay[28] kararları doğrultusunda, kısmi çalışanların sigortalılığının hesaplanmasında 7,5 saat çalışmayı 1 gün olarak değerlendirmektedir. SSK?dan görüş isteyen bir apartman yöneticiliği işverenine cevaben SSK Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Takip ve Tahsilat Daire Başkanlığı 24.10.1996 tarih ve VIII- 309-351221 sayılı yazılarında ?sürekli olarak günün belirli saatlerinde çalışması durumunu başka bir söyleyişle kısmi çalışmayı konu alan? Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 15.12.1978 tarihli E. 1997/10-519, K.1978/11-2 kararı hatırlatılarak ?İş Yasası?nın 61.maddesinde belirtilen iş süresinin günde .. saat ve asgari ücretin de bu olağan .. saatlik iş süresini karşılayan bir ücret olması dolayısıyla, tam gün çalışmayan ve çalıştığı günlerdeki süreye göre ücret alan sigortalının priminin hesaplanmasında bu özel durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğine? hükmedildiği belirtilerek, ? .. apartmanınızda Pazar günleri hariç haftanın diğer günlerinde yarım gün çalıştırılması düşünülen kapıcının o aydaki toplam çalışma süresinin (112,5 saat) yukarıda açıklanan Yargıtay kararlarında belirlenilen 7,5 saat günlük çalışma süresine bölünmesiyle o aydaki prim ödeme gün sayısının (sigortalının ilgili dönem bordrosuyla SSK?na o ay için kaç gün sigortalı gösterileceği 112,5/7,5=15 olarak) bulunması, prim belgelerinin de 15 gün üzerinden düzenlenmesi, ayrıca sigortalıların (kapıcının) bir ay içinde aldığı ücretin 506 sayılı Yasanın 78. maddesine göre tespit edilen prime esas kazancın alt ve üst sınırları göz önünde bulundurularak pirime tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir[29] . SSK, benzer uygulamayı ilerleyen dönemde de sürdürmüştür. SSK?nın 13.02.2004 tarih 16-318 Ek sayılı genelgesine göre, kısmi çalışanların 7,5 saat çalışmaları 1 sigortalı günü olarak kabul edilmektedir.?

----------------------------------------------------------------------------------------
Not: Kısmi Süreli Çalışma Ve Kısmi Süreli Çalışanların Sosyal Güvenliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Yılmaz Topcuk'e aittir ve makale, yazarı tarafından Türk Hukuk Sitesi (http://www.turkhukuksitesi.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
 
Ynt: Puantaj Kaydı

merhaba,

bordroya saat olarak yazılır ..
ssk'ya bildirimi gün olarak yapılır ...
7,5 saat için bir gün bildirilir ..
kesirler tama çevrilir ..
yani 9 saat ise 2 gün olarak bildirilir ..

aylık 195 saat geçilirse otomatik olarak 30 saat haftasonu tatili eklenir ...
195 saatin üstündeki çalışmalar fazla mesai kurallarına uygun olarak ücretlendirilir ..

iyi çalışmalar
 
Ynt: Puantaj Kaydı

YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ

E. 2004/9961
K. 2004/27728
T. 13.12.2004

? KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA ( Kıdem Tazminatının Hesaplanması Usulü - İşyeri Hekimi Olarak Günde İki Saat Çalışan İşçi )
? KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI USULÜ ( Kısmi Süreli Çalışmada - İşyeri Hekimi Olarak Günde İki Saat Çalışan İşçi )
? İŞYERİ HEKİMİ OLARAK GÜNDE İKİ SAAT ÇALIŞAN İŞÇİ ( Kısmi Süreli Çalışma Niteliği - Kıdem Tazminatının Hesaplanması Usulü )
1475/m.14 - 4857/m.13

ÖZET : Davacı işyeri hekimi olup, hizmet sözleşmesine göre haftada beş gün yaklaşık iki saatten ayda toplam 41 saat çalıştığı anlaşılmaktadır. Bu şekilde çalışma, kısmi süreli çalışmadır. Kısmi süreli çalışma hallerinde, kıdem tazminatı hesabında davacıya kısmi süreli çalışma karşılığı olarak ödenen aylık ücreti dikkate alınmalıdır. Buna karşın mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda; aylık ücreti, kısmi süreli çalışma esasına göre azaltılarak kıdem tazminatı hesabı yapılmıştır. Karar bu yönüyle hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1. Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2. Davacı işyeri hekimi olup, hizmet sözleşmesine göre haftada beş gün yaklaşık iki saatten ayda toplam 41 saat çalıştığı anlaşılmaktadır. Bu şekilde çalışma, kısmi süreli çalışmadır. Kısmi süreli çalışma hallerinde, kıdem tazminatı hesabında davacıya kısmi süreli çalışma karşılığı olarak ödenen aylık ücreti dikkate alınmalıdır. Buna karşın mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda; aylık ücreti, kısmi süreli çalışma esasına göre azaltılarak kıdem tazminatı hesabı yapılmıştır. Karar bu yönüyle hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13.12.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
 
Üst