Rapor ve Fesih

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MURO
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MURO

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
630
merhaba 16 haftalık raporlu olan bir işçimizi madde 25 göre işten çıkarmayı düşünüyoruz. kişinin ihbar süresi 2 hafta. biz bu kişinin sözleşmesini rapor devam ederken 8. hafta sonunda fesh edebilirmiyiz. yoksa raporun bitiş süresini mi beklememiz gerekir.

raporun bitiş süresinde olacaksa buna ilişkin yargıtay kararı veya nedeni nedir. çünkü madde 25 derhal fesih hakkını veriyor ama geçen bir yazıda rapor süresinin beklenmesi gerektiğini okumuştum konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. ayrıca feshin raporun sonunda gerçekleştiribileceğine dair yargıtay kararı bilen ve ya elinde olan varsa ve yazarsa sevinirim
 
Ynt: Rapor ve Fesih

tamer bey ilginiz için teşekkür ederim. ama konuyu yanlış sordum galiba. ben rapor süresinin kıdem süresinin hesabında ne kadarının sayılacağına ilişkin değil raporlu olan bir kişiyi raporu devam ederken sözleşmeyi fesih edebilirmiyiz yoksa rapor süresinin sonunumu beklmememiz gerekir. ayrıca rspor süresinin sonunda hizmet akdinin fesih edilmesine yönelik bir yargıtay kararının mevcut olup olmadığıydı. ayrıca yargıtay kararı için vermiş olduğunuz link çalışmıyor. acaba kararıda ek olarak foruma yapıştırabilirmisiniz. dediğim gibi benim için rapor süresinin sonunda fesih yapılabileceğine ilişkin bir yargıtay kararı biliyor veya varsa onunda bilgisiin verirseniz sevinirim. ilginiz için tekrar teşkkür ederim.
 
Ynt: Rapor ve Fesih

Merhaba,
Sanırım yargıtay sitesinde şu an bakım veya arıza var şimdi denediğim zaman bende giremedim.
Yine daha önce okuduğum bir yargıtay kararında, raporlu çalışanın iş akdinin rapor devam ederken feshedilebileceği ama fesihin rapor süresinin bitiminde geçerli olacağını yazıyordu. O kararı da bulmaya çalışacağım.
 
Ynt: Rapor ve Fesih

9. Hukuk Dairesi 2004/8774 E., 2004/24770 K.

İHBAR ÖNELİ
KIDEM TAZMİNATI

1475 S. İŞ KANUNU ( 14. maddesi yürülükte ) [ Madde 14 ]
"İçtihat Metni"

Davacı, kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Davacının muhtelif yıllarda alınan istirahat raporları toplanarak bu süreden ihbar önelini 6 hafta aşan süre indirim yapılarak kıdem tazminatına esas süre belirlenmiş, mahkemece bu hesaplamaya göre hüküm kurulmuştur. Dairemizin uygulamasına göre akdin feshinden önceki dönem içerisinde alınan ve birbiri ardına gelen rapor süreleri ihbar öneline 6 hafta eklenmek suretiyle bulunan süreyi aşan kısım kadar süre kıdem tazminatına esas sürenin hesabında nazara alınmaması gerekir. Somut olayda davacının aktin feshinden önceki süre içerisinde aldığı rapor ve hastanede yattığı süre toplam 57 gündür. Bu süre ihbar öneline 6 hafta eklenmesi ile bulunan süreden azdır. Bu sebeple makul süre hesabında her raporlu sürenin ihbar öneline altı hafta eklenmesi suretiyle hesaplanıp bu sürelerin kıdem tazminatına esas sürenin hesabından düşülmesi gerekir. Bu esasa göre fark kıdem tazminatının hüküm altına alınması gerekirken yazılı şekilde davanın reddi hatalı olup kararın bozulması gerekmiştir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 2.11.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
 
Ynt: Rapor ve Fesih

Tamer Bey sağolun. belirtmiş olduğunuz mahkeme kararınıda buraya eklerseniz sevinirim.
 
Üst