Rapordan sonra işten çıkarma ve iş arama izni.

Üyelik
6 Mar 2009
Mesajlar
92
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar bir konu kafama takıldı yardımcı olusanız sevinirim. Sigortalı çalışan kişi ücretsiz izinde ise, hastalık raporu almış ise veya doğum izninde ise bu süreler dolduktan hemen sonra da tazminatlı olarak işveren tarafından işten çıkartılırsa ihbar tazminatı ve günde 2 saat kullanması gereken iş arama izni ne olacak? Hadi işveren ihbar süresinde bildirdi ve ihbar tazminatı ödemedi peki iş arama izni ne olacak? Sonuç ta bu kişi raporluyken iş arayamayacağına göre bu durumda ne yapılması doğru olur? Görüşlerinizi bekliyorum.
 
Ynt: Rapordan sonra işten çıkarma ve iş arama izni.

Çıkarma nedeni ve maddesi konusunda daha detaylı bir bilgi alırsak konu hakkında geri bildirimlerimiz yasal mevzuata uygun olarak sizlere bildirilecektir.
 
Ynt: Rapordan sonra işten çıkarma ve iş arama izni.

Belirsiz süreli iş sözleşmesinin haklı sebep bildirilmeden feshi örnek verelim doğum izninden dönen çalışan sen şimdi bize verimli olmassın diye işten çıkarılıyor fakat ihbar önellerine uyulmuş ve çıkarılma tarihi de işe dönüş gününe denk geliyor bu durumda iş arma izni ne olacak.
 
Ynt: Rapordan sonra işten çıkarma ve iş arama izni.

merhaba,

Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

Bu maddeler uyarınca fesih yapılması halinde ihbar tazminatı ödenmez. Ancak işçinin çalışma süresine göre kıdem tazminatına hak kazanması halinde kıdem tazminatı ödenmesi gereklidir.
 
Ynt: Rapordan sonra işten çıkarma ve iş arama izni.

Kadın çalışanın doğum nedeniyle işten çıkarılması zaten başlı başına cinsiyet ayrımcılığıdır. İşçi kıdem tazminatını da hak eder, ihbar tazminatını da hatta mahkemeye verip kötü niyet tazminatı bile alabilir. (Bunula ilgili yargıtay kararı var) Benim merak ettiğim konu iş arama izni durumuydu. İhbar süresine göre ihbar tazminatı da ödendiyse zaten iş arama izni söz konusu olmaz fakat işçi izindeyken çıkarılacağı bildiriliyorsa ve ihbar tazminatı ödenmiyorsa nasıl bir durum oluşur? Biraz karışık bir soru oldu sanırım çok kişi bakmış fakat yorum yok.
 
Üst