fonradar

Raporluyken İşten Çıkarılmak Hakkında

Üyelik
19 Tem 2009
Mesajlar
2
Merhaba,

Samsunda Belediyenin çatısı altında 900 personel istihdam eden bir şirketin Spor Kompleksinde Halkla İlişkiler Sorumlusu olarak 11.11.2008 taşe başladım.Sigortamın yapılması için gereken evrakları iş başlangıç tarihimden önce teslim etmiş olmama rağmen 30 ocakta bana işten ayrılmak isteyip istemediğimi sordular,bende neden böyle bir düşünceye kapıldıklarını sorduğumda evraklartı teslim etmediğim için sinirlendiklerini anladım evrakları 3 ay önce teslim ettiğimi söylediğimde o onun masasına koymuş oda öbürünün masasına derken kaybolmuş anladık,ben burası ne biçim bir iş yeri evraklar kayboluyor diye çıkış yapınca benden yeniden evrakta istemediler.11.şubatta da sigortamın başladığını internetten bakıp gördüm.21 Nisan'da üst solunum yolu kaynaklı 7 günlük bir rapor aldım.işe dönüş tarihimde 28.nisan.İşe başladığım gün odamda başka bir personel almışlar oturuyordu.Ertesi gün haber geldi,beni işten çıkarmışlar.Ne bir kağıt ne bir ihbar,ne bir imza hiçbişeysiz ayrıca gerekçesiz...çok kızdığım için toparlandım çıktım.Ay bitiminde sigortama intenetten baktığımda beni 24.nisand işten çıkardıklarını gördüm henüz raporum bitmeden,bankayada 7 günlük maaş yatırmışlar 15den 15 ne maaş aldığımız için rapor başlangıcına kadar yani....yapılan haksızlıktan dolayı,nereye gidilecek ne yapılacaksa yapmaya kararlıyım.Yardımcı olursanız çok sevinirim...

teşekkürler...
 
Ynt: raporluyken işten çıkarılmak hakkında

öncelikle üzerinden çok zaman geçmiş, fiili olarak tazminat hakedişiniz yok, ayrıca işe iade davası da açamazsınız, 30 günlük süre geçmiş. İşverenin art niyetli davranışlarından dolayı dava açın diyeceğim ama kazancınız ne olur bilemem...
 
Ynt: raporluyken işten çıkarılmak hakkında

Teşekkür ederim cevabınız için...bunca zaman geçmesinin sebebi herkesin aman boşver demesi...işte ben hala içime sindiremediğim için bir fikir sahibi olayım dedim....buarada şubat ayı 28 gün çekiyor diye 28 günlük maaş almak mevzuatta varmıdır bilmiyorum,11 yıldır çalışma hayatındayım böyle birşey bu işyerime kadar başıma gelmedi.....buarada bari neresi olduğunu yazayımda utansınlar ......................................................

(Lütfen firma ismi yazmayınız)
 
Ynt: Raporluyken İşten Çıkarılmak Hakkında

nelle ' Alıntı:
...buarada şubat ayı 28 gün çekiyor diye 28 günlük maaş almak mevzuatta varmıdır bilmiyorum...
İş kanunu gereği günlük ücret ile çalışanların şubat ücretleri 28 güne göre ödenir.
Raporlu olduğunuz günlerin parasınıda sgk'dan alacaksınız.
 
Ynt: Raporluyken İşten Çıkarılmak Hakkında

MADDE 19. - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.

MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I- Sağlık sebepleri:

a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

yukarda iş kanunu maddelerinde göründüğü gibi işverenin hastalık halinde haklı fesih yapabilmesi için ihbar sürelerine ek olarak 6 hafta geçmesi gerekir. sizin şartlarınızdaki bir kişi için işverenin 2 hafta ihbar tazminatı vermesi gerekirdi. ayrıca iş akti feshinizin yazılı ve gerekçeli olması gerekirdi. yasal yollara başvurmanızı öneririm.
 

Benzer konular

Üst