fonradar

Reşit Olmayana Fatura Kesilebilir mi ?

accountmanager

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Ara 2006
Mesajlar
233
Konum
İSTANBUL
Merhaba,

Bir aileye hizmet verdiğimiz zaman (yetişkin ve çocuk fiyatı farklı) örneğin 4 kişi. x kişi eşi ve 2 tane çocuğu. Hepsine ayrı ayrı fatura kesmemizin sakıncası varmı ? Yoksa çocukların faturalarını anne veya babasına mı kesmeliyiz ??
 
Ynt: Reşit olmayana fatura kesilebilir mi ?

kolay gelsin
hastane faturasını göz önüne alıyorumda hizmet kime yapılmış ise
fatura onun adına kesiliyordu
kesilmesinde bir sakınca olmdağı kanaatindeyim
örneğin sünnet olan çocuğun faturasını anne ismine kesilmesi biraz tuhaf olabilir
 
Ynt: Reşit olmayana fatura kesilebilir mi ?

Kesilebilir. Reşit olmayan küçükler medeni haklarını kanuni temsilcileri aracılığı ile kullanırlar. Bu da normal şartlarda çocuğun VELİSİ dir.
 
Ynt: Reşit Olmayana Fatura Kesilebilir mi ?

Kesilir.. Özel okullarda da faturalar hep öğrenci adına kesiliyor.
 
Ynt: Reşit Olmayana Fatura Kesilebilir mi ?

Merhabalar

Vergi usul kanununun 9. maddesinde ?Mükellefiyet ve vergi sorumluluğu için kanuni ehliyet şart değildir.? hükmü vardır. Ancak, konuyu sadece vergi hukuku açısından değerlendirmek yanlış sonuçlar doğurur.

Fatura tarafları borç altına sokan hukuki bir muamelenin teyididir. Bu borç, hizmet, istisna, alım-satım gibi akitlerden doğar. Akit yapmak ise kanunen ehil kişiler için söz konusu olabilir. Bu itibarla kanunen ehil olmayan kişileri borç altına sokan ticari muamelelerde, bu muameleye cevaz veren kanuni temsilcinin de bulunması şarttır. Aksi halde yapılan işlem batıl olur. Yani tarafları borç altına sokamaz.

Bilindiği gibi fatura itiraz halinde bağlayıcılığı şarta tabi olan bir vesikadır. Tebliğ edilen faturaya 8 gün içinde itiraz edilmezse bundan doğan borç kesinleşir. Faturanın tebliği ise ticarethane veya kanuni ikametgaha yapılır. Kanunen ehil olmayan kişinin ikametgahı ise kanuni temsilcisinin ikametgahıdır. Bu itibarla tebliğin kanuni temsilciye yapılması gerekir.

Bundan çıkan sonuç; faturada kısıtlının isminin yanında kanuni temsilcisinin de isim adresinin bulunması gerekeceğidir.

..................................
 
Ynt: Reşit Olmayana Fatura Kesilebilir mi ?

Küçüklerle yapılan işlemlerde borç altına sokma durumunda veli nin imzası ile gerçekleşir. Ancak fatura kesilmesi her zaman borçlandırma anlamına gelmez. Fatura bedeli daha önceden de ödenmiş olabilir.
Çok istisnai bir durum ama Sn. Erol haklıdır.
 
Üst