fonradar

Resmi Defterlerin İbraz Edilememesi

aodabası

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Kas 2006
Mesajlar
182
Firma 2003 yılı için denetime girdi ancak resmi defterleri kayıp. Evrakları mevcut. evraklardan denetim yapılması mümkün mü? Ne yapılabilir
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

Sizinde bildiğiniz gibi resmi defterler,sahibinin lehine yazılı kanıt niteliğindedir.
denetim aşamasında olması gerekli idi.olmadığına göre,hiç defter tutulmamış gibi değerlendirilir ve VUK'a göre gerekli cezalar kesilir şeklinde düşünüyorum.
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

Hiç defter tutulmamış gibi kabul edilmesi biraz sıkıntı verici, sonuçta mükellef mal almış mal satmış beyanını vermiş, konu biraz daha araştırılabilir.
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

vergi mükellefleri ne yazık ki, kullanmış oldukları resmi defterlerin,yaptıkları ticaret açısından ne kadar önem arz ettiğinin bilincinde değiller.
resmi defterler varsa mükellefin lehine yazılı kanıttır. Ama yoksa mükellefin aleyhine kanıttır.
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

Resmi defterlerin sanırım bir de süresi içinde kapanış tasdikinin yapılması lazım, kaç meslek mensubu kapanış tasdiki yaptırıyor orası da tartışma konusu.
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

sn aodabası

defter ve belgelerin kaybolmasının en kötü yanı savcılık kısmı. defter ve belgelerin sunulmaması vuk 359/2 ye göre hapis cezasını gerektiriyor.

yani savcılık ayağını atlatırsanız diğer kısımlarda fazla sorun yaşamazsınız.

defter kayıtları halan bilgisayarınızda bulunuyor ise defteri boş kağıda çektirin. çekilen bu defteri belgeler ile birlikte denetmene sunun. denetmen karşıt inceleme yapacak ve kdv lerin doğruluğunu araştıracaktır.

30/3 e göre resen taktir nedeni olsa da, belgelerin varlığı nedeni ile mahkemede kazanacağınızdan bu maddenin uygulanacağını sanmıyorum.

yani defter sunulmadı diye kdv reddiyatı ya da resen taktir yapmazlar.

355 e göre usulsuzlük cezası kesilecektir.

usulsuzluk ve hapis cezasından başka, karşıt incelemede sahte yanıltıcı belge tarzı bir şey olmadıktan sonra diğer adınıza salınan vergi ve cezalar hakkında dava açmanız halinde davayı yüksek oranda kazanırsınız.

ama hapsen tazyik istemi bu işin en tehlikeli kısmı.

saygılarımla
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

Geçenlerde şahit oldum. Defter ve belgelerin ibraz edilememesi vergi davasında Yargıtay kararı çıkmış bir mükellef vardı. Hatta elinde konu ile ilgili bir başka yargıtay kararı vardı.
Defter ve belgelerin ibraz edilmemesi re'sen takdir nedeni değildir diye.
Biraz araştırırsanız bişiler bulunur sanırım.
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

sn sibel, sanırım danıştay kararı.

bu konuda çok örnek karar bulunabilir ama daha dava aşamasında değil durum. bu nedenle bu gün için yapılabileceklerin en iyi benim yazdıklarımı yapmak.

daha farklı çözümler de bulunabilir tabii ki.

saygılarımla
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

Cevaplar için çok teşekkürler.

Öncelikle denetim kdv iadesiyle ilgili ve evraklar vergi denetmeninde. Denetmen de bize yardımcı olmak istiyor, ancak defterleri bulmamız gerektiğinde ısrar ediyor. Savcılığa suç duyurusu durumu zannedersem denetmenin insiyatifinde. Öyle ise bu yola başvuracağını sanmıyoru. Danıştığımız bazı üstadlar defterin bulunamaması halinde o yıl içinde indirdiğimiz tüm kdv'leri gecikme zamları ve vergi cezalarıyla birlikte geri ödememiz gerektiğini söyledi. İyi ama evrakların varlığı bu durumda ne işe yarıyor. Bazı danıştay kararlarında da yalnızca defter eksikliğinin tek başına resen tarhiyat içi yeterli olmadığı yer alıyor.
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

Denetmen elindeki prosedürün gereğini yapar. Siz dava konusu yaparak ancak sonuca ulaşabilirsiniz.
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

kdv reddiyatı ve resen taktir söz konusu değil. resen taktir söz konusu olursa mahkemede kazanırsınız merak etmeyin.

savcılık konusunun denetmenin insiyatifinde olduğunu sanmıyorum. çünki bu kanundan gelen sorumluluk. denetmen ben bu kanun maddesini uygulamıyorum diyebilir mi bilmiyorum.

bunun haricinde olacaklar %90 aşağıda yazdığım gibi.

saygılarımla
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

Bu mükellefiniz hangi ilde ticari faaliyette bulunuyor bilemiyorum.Mükellefiniz gerçek inceleme dönemine ait defterlerini tasdik ettirdiğine eminse tavsiyem; inceleme elemanına noterlere yazı yazmasını söyleyin defter tasdik ettirip ettirmediğine dair. mükellef gerçek defter tasdik ettirmişse noterden gelecek yazı kendisini kurtarır denetmen hiçbir yere şikayette bulunmadan ufak cezalarla işi kapatırsınız.
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

sn kırmızı,

vuk 359/2 aşağıdaki gibidir. yazdığınız yazının bir dayanağı var mıdır bilmiyorum ama 359/2 yi iyi okursanız cezanın sebebinin defter tasdik ettirilmemesi değil ibraz edilmemesi olduğu anlaşılacaktır.

"Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar,

Hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi, bu fıkra hükmünün uygulanmasında gizleme olarak kabul edilir. Gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge ise, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir"

ikinci paragrafta "Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi, bu fıkra hükmünün uygulanmasında gizleme olarak kabul edilir." der.

saygılarımla
 
Ynt: resmi defterlerin ibraz edilememesi

Belgelerle ilgili olarak zayi belgesi almak şu an için en mantıklı çözüm gibi gözüküyor.
 
Üst