fonradar

Restorantlarda Maliyet Hesapları

serhat durmus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
367
restourantlarda üretim giderlerimi yoksa hizmet üretim giderlerimi kullanılmalı yani 730, mu 740 mı? ayrıca stoğa alınan yani 150 nolu hesaplardan 710 mı gitmeli yoksa 740 mı ?
 
yemekleri oluşturan temel ürün kalemlerini 150 burdanda 710 ve ordanda 152 mamüller. hazır satılan içecek gibi şeyler 153 ve üretime yardımcı tut şeker vb. direkt 730 olarak giderleştiririz.
bu arada yansıtmaları belirtmeme gerek yok.
 
evet bende sizin gibi düşünüyorum fakat elime bir kitap geçti turizm işletmlerinde muhasebe diye burda otelin restorurantında 740 nolu hesapları kullanmışlar bu nedenle takıldım.
 
restourantlarda üretim giderlerimi yoksa hizmet üretim giderlerimi kullanılmalı yani 730, mu 740 mı? ayrıca stoğa alınan yani 150 nolu hesaplardan 710 mı gitmeli yoksa 740 mı ?

Ben farklı düşünüyorum. Restorantlar hizmet işletmeleridir. Tüm giderleri 740 hesap altında takip edılmelidir. Stok yapılabilecel mal alımları önce 150 hesaba alınmalı maliyete gidecek miktar buradan 740 hesaba alınmalıdır.

yemekleri oluşturan temel ürün kalemlerini 150 burdanda 710 ve ordanda 152 mamüller. hazır satılan içecek gibi şeyler 153 ve üretime yardımcı tut şeker vb. direkt 730 olarak giderleştiririz.

Restorantlarda 153 hesap kullanılmaz. Yemek hizmeti servi hizmeti ile bütünlük arz eder. Bu arada alınan içecek gibi mallarda 150 hesaba alınmalıdır. Çünkü bu mallar hizmetin bir unsuru olarak kabul edilmelidir. Elektrik, Şebeke suyu, işçilikler gibi giderler direkt 740 hesaba alınır. Restorantlarda 730-152-710 gibi hesaplar kullanılmaz. Yemek verme hizmeti ile ilgili olmayan giderler (muhasebe ücretleri. büro olarak ayrılan yer var ise buraya ait giderler, Şef, Garson, Ahçı, Komi, Bulaşıkçı gibi çalışanlardan ayrı olarak müdür çalıştırılıyor ise müdüre ait ücretler 770 hesapta takip edilir. Saygılar
 
Restoran ve oteller hizmet üreten işletmelerdir,dolayısıyla maliyet hesapları 740'da tutulur bu her zaman böyle uygulanır..
 
740 kullanılmaz denilmiş. peki stoklanabilir nitelikli yapılan alışlarda (örneğin 1 çuval pirinç, şeker, un....) yılsonuna devredebilecek ilk madde leri ilgili dönemde 740 hesabına atarsak takip eden dönemde de kullanılacak ve giderleştirilebilecek bir kalemi alış anında kullanmadan giderleştirmiş oluruz ve takip eden dönemde maliyet sıkıntısı yaşayarız. ve bildiğim birçok restaurant bu gibi alışlar yapar.
iyi çalışmalar..
 
740 kullanılmaz denilmiş. peki stoklanabilir nitelikli yapılan alışlarda (örneğin 1 çuval pirinç, şeker, un....) yılsonuna devredebilecek ilk madde leri ilgili dönemde 740 hesabına atarsak takip eden dönemde de kullanılacak ve giderleştirilebilecek bir kalemi alış anında kullanmadan giderleştirmiş oluruz. ve bildiğim birçok restaurant bu gibi alışlar yapar.
iyi çalışmalar

Neden 740 Kullanılmaz onu anlayamadım..Gene Stoklarını 15 Grubunda takip edebilirsin,tüketim miktarı kadarını 740 hesabına yansıtacaksın,kalan gene akalacak..bunda bir terslik yok
 
tabiki 740 da kullanılır.sonuçta bir hizmet işletmesi. ama 150 nolu hesabı hiç kullanmazsak her aldığını hiç devretmeden kullanmış anlamı çıkar.
 
tabiki 740 da kullanılır.sonuçta bir hizmet işletmesi. ama 150 nolu hesabı hiç kullanmazsak her aldığını hiç devretmeden kullanmış anlamı çıkar.

Evet Kullanılmalı,direkt tamamını gider yazmak muhasebe prensiplerine ters..tüketildiği kadar giderleştirilmeli
 
Hizmet üretimin genel özelliği , stoklanamaz, devredilemez olması, kişiye özel üretilmesi ve üretimleri tüketime bağlı olmasıdır.

Resteurant,Lokanta ve oteller hizmet üreten işletmelerdir.

Yapılan işlemde yemek stoklanamaz, bir başkasına devredilemez, birden fazla kere kullanılamaz, cari ihtiyaçların giderilmesi amacına yöneliktir.
Bu özellikle baktığımızda yemek üretimi, hizmet olmanın tüm özelliklerini taşıyan bir üründür.

Üretiminde kullanılan girdiler (soğan, domates,biber, patates)
gibi girdilerin kullanılması onun hizmet olma özelliğini kaldırmaz.
Bir ürünün hizmet olup olmadığına bakmak için onun girdilerine değil, kullanılış amacına bakılmalıdır.

Söz konusu hizmeti üretirken gerekli olan ilk madde ve malzemeleri 150 hesap ile stoklara almakta, sarfedilen kısmını 740 hesap vasıtasıyla üretilen hizmet maliyetine yansıtmak gerek..

Kolay gele...
 
evet. sayın Andaç da konuyu yeterince açık anlatmış bence ve sorun çözülmüş görünüyor.
iyi çalışmalar..
 
tablot yemek satanlarda da, 730 mu kullanılmalı yoksa 740 mı bana göre yukarıda açıklananlar ışığında 730 kullanılmalı diye düşünüyorum göüşleriniz nelerdir.
 
Tabldot yemek hizmeti veren işyerlerini de hizmet üretim yeri sayabiliriz. Sadece 740 hesabı kullanılması yeterli olur kanısındayım.
İşçilikler,İlk madde malzeme giderleri ve diğer hizmet üretimi ile ilgili sarf ve giderler bu hesabın alt kısımlarında yer alabilir.

Yanlız şu durumda farklılık olur kanısındayım eğer yemek fabrikası ürettiği yemeğin servisini yapmaz ve bunu yemek servisi yapan bir işletmeye mamül olarak satarsa bu durumda işin rengi değişir ve bu durumda 710,720,730 hesaplar kullanılır kanısındayım.

Kolay gele.
 
Üst