Geliştirdiğim bir SaaS projem için ödeme altyapısı olarak Paddle kullanmayı planlıyorum. Henüz satışa başlamadım ve başlangıç maliyetlerini özellikle 2026 Bağ-Kur primlerini yönetebilmek adına belli bir ciroya ulaşana kadar şirket kurmadan ilerlemek istiyorum. Ancak kafamda bazı soru işaretleri var, vaktiniz varsa yanıtlayabilirseniz çok sevinirim:
- Gider Gösterme: Müşterilerim Paddle’dan alacakları (yurt dışı kaynaklı) faturayı Türkiye’de yasal defterlerine gider işleyip vergiden düşebilirler mi?
- Reverse Charge & KDV-2: Kurumsal müşteriler ödeme anında vergi numaralarını girerek %0 KDV (Reverse Charge) ile alım yapabiliyorlar. Bu durumda müşterinin bu tutarı KDV-2 ile beyan edip KDV-1’den indirim konusu yapması legallik açısından bir risk teşkil eder mi?
- Hizmet İhracı: Teknik olarak ben hizmeti Paddle'a (İngiltere/İrlanda) satıyor, onlar da son kullanıcıya satıyor görünüyor. Ben Türkiye'deyim, Paddle yurt dışında. Şirketleştiğimde bu süreci direkt 'Hizmet İhracı' (%0 KDV) olarak faturalandırabilir miyim?
- Bireysel Dönem Riski: Şirket kurana kadarki süreçte şahsi hesabıma gelecek Paddle ödemeleri için vergi dairesiyle sorun yaşama ihtimalim nedir? (Örn: İstisna sınırları veya Masak takibi açısından).
- Şirket Sonrası Faturalandırma: Şirketi kurduktan sonra Paddle'dan gelen net tutar için faturayı nasıl kesmeliyim? Paddle bana mı kesmeli, ben mi onlara kesmeliyim?
- Fatura isimlerinin benim markam değil de direkt 'Paddle' adına olması hukuki bir sorun yaratır mı?
- KDV Sorumluluğu: Paddle faturada adı geçen taraf olarak vergiyi ödemekle sorumlu. Eğer bir aksaklık olursa (müşterinin beyanı veya Paddle’ın ödemesiyle ilgili) Türkiye’deki geliştirici olarak benim bir sorumluluğum doğar mı?