personel maaş programı

SaaS Projesi İçin Paddle Kullanımı ve Şirketleşme Süreci Hakkında

Geliştirdiğim bir SaaS projem için ödeme altyapısı olarak Paddle kullanmayı planlıyorum. Henüz satışa başlamadım ve başlangıç maliyetlerini özellikle 2026 Bağ-Kur primlerini yönetebilmek adına belli bir ciroya ulaşana kadar şirket kurmadan ilerlemek istiyorum. Ancak kafamda bazı soru işaretleri var, vaktiniz varsa yanıtlayabilirseniz çok sevinirim:

1. Gider Gösterme: Müşterilerim Paddle’dan alacakları (yurt dışı kaynaklı) faturayı Türkiye’de yasal defterlerine gider işleyip vergiden düşebilirler mi?
  2. Reverse Charge & KDV-2: Kurumsal müşteriler ödeme anında vergi numaralarını girerek %0 KDV (Reverse Charge) ile alım yapabiliyorlar. Bu durumda müşterinin bu tutarı KDV-2 ile beyan edip KDV-1’den indirim konusu yapması legallik açısından bir risk teşkil eder mi?
  3. Hizmet İhracı: Teknik olarak ben hizmeti Paddle'a (İngiltere/İrlanda) satıyor, onlar da son kullanıcıya satıyor görünüyor. Ben Türkiye'deyim, Paddle yurt dışında. Şirketleştiğimde bu süreci direkt 'Hizmet İhracı' (%0 KDV) olarak faturalandırabilir miyim?
  4. Bireysel Dönem Riski: Şirket kurana kadarki süreçte şahsi hesabıma gelecek Paddle ödemeleri için vergi dairesiyle sorun yaşama ihtimalim nedir? (Örn: İstisna sınırları veya Masak takibi açısından).
  5. Şirket Sonrası Faturalandırma: Şirketi kurduktan sonra Paddle'dan gelen net tutar için faturayı nasıl kesmeliyim? Paddle bana mı kesmeli, ben mi onlara kesmeliyim?
  6. Fatura isimlerinin benim markam değil de direkt 'Paddle' adına olması hukuki bir sorun yaratır mı?
  7. KDV Sorumluluğu: Paddle faturada adı geçen taraf olarak vergiyi ödemekle sorumlu. Eğer bir aksaklık olursa (müşterinin beyanı veya Paddle’ın ödemesiyle ilgili) Türkiye’deki geliştirici olarak benim bir sorumluluğum doğar mı?
Şimdiden değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.