Sabit Kıymet Ek Maliyeti

Üyelik
4 Şub 2017
Mesajlar
18
Konum
bursa
merhabalar işletme defteri 2018 yılında alınan bir araç için ödenen 2018-2019-2020 yıllarına ait kredi faizleri 2020 yılında sabit kıymet ek maliyetine atmakta bir sıkıntı oluşur mu? giderleştirme söz konusu olmayacak sadece sabit kıymetin değerini arttırıp satış karını azaltmak amacı ile yapmak istiyoruz.
 
Merhaba
Böyle birşey mümkün değil.Zaten faizlerin maliyete atılması kuralı; aracın alındığı yıl sonuna kadar ki faizleri içindir. 2018 yıında alınan aracın ancak 2018 sonuna kadar olan faizleri maliyete atılabilirdi.Zaten bu hakkınızı kullanmadığınız gibi, 2019 ve 2020'yi hiç kullanamayacağınız aşikardır.
 
merhabalar işletme defteri 2018 yılında alınan bir araç için ödenen 2018-2019-2020 yıllarına ait kredi faizleri 2020 yılında sabit kıymet ek maliyetine atmakta bir sıkıntı oluşur mu? giderleştirme söz konusu olmayacak sadece sabit kıymetin değerini arttırıp satış karını azaltmak amacı ile yapmak istiyoruz.
SABİT KIYMET ALIMINDA FAİZ VE KUR FARKININ AKTİFLEŞTİRİLMESİNE DAİR TEBLİĞLERİN YASALLIĞININ, Seçimlik Hakkın Kullanım Zamanının, Her Hesap Döneminde Seçilen Yöntemin Değiştirilebilirliğinin İncelenmesi Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi, Haziran 2016 ve Temmuz 2016 sayılarında yayınlanmıştır.
Güray ÖĞREDİK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir MAZARS/DENGE Direktör
ÖZET Vergi mevzuatımız (163 No.lu VUK Genel Tebliği) gereği, yabancı kaynak ile finanse edilerek iktisap edilen sabit kıymetlerde, sabit kıymetin iktisap edildiği ilk hesap dönemine dair tüm finansman giderlerinin aktifleştirilmesi; finansman giderlerinde bir azalma (kur farkı geliri) olursa bu tutarın maliyet bedelinden düşürülmesi (334 No.lu VUK Genel Tebliği gereği) zorunludur. Takip eden hesap dönemleri için ise aktifleştirme yapmak ya da gider yazmak yönünden seçimlik hak tanınmıştır. Ancak 334 No.lu VUK Genel Tebliği ile kur farkları başlığı altında yapılan düzenlemede seçimlik hakkın bir kez kullanılabileceği ve sonraki dönemlerde seçilen yöntemden dönülemeyeceği minvalinde bir ifade bulunmaktadır. Maliye Bakanlığı’nca verilen 2014 tarihli bir özelgede 334 No.lu VUKGT’nde kur farkları başlığı altında yapılan düzenleme faiz giderleri yönünde de genişletilmiş ve aktifleştirme dönemini takip eden ilk dönemde tercih edilen hakkın (aktifleştirmeye devam etme ya da gider yazmaya başlama) hem kur farkları hem de faiz giderleri yönünden takip eden tüm hesap dönemlerinde bağlayıcı olacağı yönünde görüş verilmiştir. Tebliğlerin yasaya aykırı olduğu, kanuni dayanakları olmadığı yönünde görüşler mevcut olup, bu görüşleri destekleyen (güncel tarihli de olmak üzere) pek çok Danıştay kararı mevcuttur.

Yazı oldukça uzun, konuyla ilgili ilk kısmını aldım....
 
Tabiki soru sahibi 2018'de alınan aracın kerdi faizlerini kaydetmiş mi,ya da nasıl kaydetmiş,onada bakmak lazım.ben,hiç kayıtlara almamış düşünerek yazdım.Soruyu, 3 yıldır bunlara hiç dokunmadım.Şimdi ne yapmalıyım diye yorumladım.
 
bülent bey teşekkürler yazınız için. evet tahsin bey sizin dediğiniz gibi şimdiye kadar hiç kredi faiz giderleri işlenmedi aracın maliyetine atılmadı. 2018 yılında alınan bir aracın şuan ki piyasa değeri ile arada çok fark var aşırı kar çıkıyor. bu yüzden en azından faiz giderlerini maliyetine dahil edersem 2020 yılı sonunda bu araç satılırsa en azından karı azaltıp daha az vergi ödeme düşüncesindeydim. ama dediğiniz gibi hiç işlenmedi faiz gideri maliyete. tabi ki şuanki piyasa durumunu daha önceden görmüş olsaydık en azından zamanında kayıt yapıp aracın değerini yükseltirdik bu şekilde daha az vergi çıkardı.
 

Benzer konular

Üst