Ynt: Sağlık Kabinleri Hk.
Arkadaşlar;"sağlık kabinleri" hakkında görüşlerinizi almak isterim,s.meslek faaliyeti mi ?yoksa ticari faaliyet mi ? aşağıdaki müktezada serbest meslek faaliyeti olduğuna dair vergi dairesinin görüşü var,görüşlerinizi alabilirmiyim...
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
SAYI
:
B.07.1.GİB.4.44.15.01/ÖKC -
KONU
:
Sağlık Kabininde ÖKC Kullanılamayacağı Hk.
?????????????????..
İlgi :18.11.2008 tarih ve 7579 kayıt nolu dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde, ??????. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ??? vergi sicil numarasında kayıtlı mükellef olduğunuzu, sağlık kabini işlettiğinizi, yaptığınız işin tamamen emek ağırlıklı olduğunu ve malzeme vb satışınız olmadığını belirterek işyerinizde ödeme kaydedici cihaz bulundurma ve kullanma mecburiyetiniz olup olmadığı hakkında Başkanlığımızın görüşünü istemektesiniz.Katma Değer Vergisi mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanma Mecburiyeti Hakkındaki 3100 sayılı kanunun, ?Kapsam? başlıklı 1. maddesinin 1.bendinde ?satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.? hükmü mevcuttur.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 65.inci maddesinde; her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu; serbest meslek faaliyeti ise, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması, olarak tanımlanmıştır.
Aynı kanunun 66. ncı maddesinde; serbest meslek faaliyetini sürekli meslek halinde ifa edenlerin, serbest meslek erbabı olduğu; serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılmasının bu vasfı değiştirmeyeceği belirtilmiştir. Aynı maddenin 5. inci bendinde ise; Vergi Usul Kanunu'nun 155. inci maddesinde belirtilen şartlardan en az ikisini taşıyan ebe, sünnetçi, sağlık memuru, arzuhalci, rehber gibi mesleki faaliyette bulunanların bu işleri dolayısıyla serbest meslek erbabı sayılacağı, hükmü yer almaktadır.
Yukarıdaki bentte bahsedilen 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 155. inci maddesinde,
- Muayenehane, yazıhane, atelye gibi özel iş yerlerinin açılması,
- Çalışılan yere tabela, levha gibi mesleki faaliyette bulunulduğunu ifade eden alemetlerin asılması,
- Her ne şekilde olursa olsun devamlı olarak mesleki faaliyette bulunulduğunu gösteren ilanların yapılması,
- Serbest olarak mesleki faaliyette bulunmak üzere mesleki teşekküllere kaydolunması,
Serbest meslek erbabında işe başlamanın belirtileri olarak sayılmıştır.
Buna göre, serbest meslek erbabı olanlar 3100 sayılı kanun kapsamına girmediğinden, sağlık kabini işletmeciliği faaliyetiniz nedeniyle ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmamaktadır.
Bilgilerinize rica ederim.