fonradar

Şahış Banka Hesabının Şirket Banka Hesabına Aktarılması Hk.

OmErKuLu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2008
Mesajlar
143
Konum
İstanbul
Bir mükellefimiz şahıs firması iken 31.12.2012 tarihi itibariyle kapanış yapmış olup, 01.01.2013 tarihi itibariyle tek hissedarlı Ltd.Şti. kurmuştur.

Bu şahıs kendi adına olan banka hesabındaki parasını, ticari faaliyetine devam edeceği limited şirketin adına açılmış olan banka hesabına aktarmıştır.

Kişi kendi özel masraflarını şahıs hesabından, şirket masraflarını ve borç-alacak ilişkisini şirket hesabından takip ettikçe bir sorun olmayacağı kanaatindeyim.

Sorum; Yeni T.T.Kanununa göre ve Vergi Usul Kanununa göre paranın şirket hesabına aktarılması hangi bir sorun teşkil eder mi?
 
Evet burda ikisi arasındaki ayrımın iyi yapılması esastır. Çünkü karışma eğilimi yüksekti. Şirketin hesabı tüzel kişiliğine aittir.
 
Selamlar
Şayet bu şirket sermaye taahhüt işlemini gerçekleştirmemişse (ki kuruluştan önce 1/4 kısmını gerçekleştirmeliydi)
Bence burada tipik sermaye taahhüt işlemi mantığı uygulanmalıdır.
Eğer bu şahıs kuruluşta nakdi sermaye belirtmişse,şahsi hesabındaki parayı "sermaye taahhüdü" adı altında şirkete aktarabilir ve tahhüt işlemini de otomatik olarak yapmış olurdu..Paranın şirket hesabına aktarılması bu şekilde yapıldığında sorun olmayacaktır.Fakat bu para,sermaye şeklinde değilde "nakit yatan, virman vb" adlar altında aktarılmışsa,burada da sermaye taahhüdünden değil,ortağın şirkete verdiği bir borç paradan bahsetmek gerekir.Bu durumda 331 hesabı devreye girer.. Şu halde şöyle bir yol izlenebilir;
Şirket hesabındaki para (hala duruyorsa tabi) tekrar çekilip 331e ödeme gösterilmek suretiyle bu hesap kapanabilir.Akabinde sermaye taahhüdü adı altında aynı tutar veya taahhüt kısmı kadar hesaba tekrar yatırılabiir,bu durumda da 501 hesabı kapanabilir.Şayet sermayenin üzerinde bir para ise, tekrar iki işlemde para aktarılabilir.Birinci işlem,sermaye taahhüdü adı altında,kalan kısım ise nakit yatan şeklinde işlem yapılabilir..
Bence sorunsuz bir şekilde bu şekilde işlem çözülebilir.
Tabiki sizin ne yaptığınızı bilmiyoruz ama ben olsam bu şekilde yapardım...
Saygılar
 
Eğer aktarma virman şeklinde oldu ise ort.borçlar hs çalıştırarak şirket kayıtlarına almalısınız.
 
Üst