fonradar

Şahıs Firması için fatura bastırmak

Üyelik
8 Haz 2012
Mesajlar
3
Selamlar

Bir arkadaşımın Sigorta Acentası olarak faaliyette bulunduğu şahıs şirketi mevcut. Bunun dışında ticaret de yapmak istiyor. İşyerini mağaza olarak kullanarak perakende tekstil, hazır giyim ürünleri satışı yada aynı yeri depo olarak kullanarak internet üzerinden satış yapmayı düşünüyor. sizlere sorum nasıl bir mevzuata tabi olunacağı çünkü forumda başka bir yerde Sigorta Acentalarının KDV den muaf olduğunu, beyanname vermediklerini falan okudum ve de biliyorsunuz acentalar yazarkasa veya fatura kullanmıyor.

mekan mağazaya dönüştürülürse yazarkasa kesinlikle şart peki mekanın bir kısmını depo olarak kullanıp internet üzerinden satış yapmayı tercih ederse yine kasa gerekiyor mu yoksa irsaliyeli fatura bastırıp bunu kullanabilir mi ?
irsaliyeli fatura bastırmak için adım adım neler yapmak gerekiyor? faturada hangi bilgiler olmalı? noter onayı, maliye onayı vs. gerekir mi?
 
Ynt: Şahıs Firması için fatura bastırmak

Bu arkadaşınızın mali müşaviri yok mu?
 
Ynt: Şahıs Firması için fatura bastırmak

Bu forum bir paylaşım platformu olduğu için, burada yazılanları okurken muhasebecilerin yada mali müşavirlerin de bazen mevzuat konularındaki yeni uygulamalardan haberdar olmadığını, birinin yanlış bildiğini diğerinin düzelttiğini gördüğümden kafamdaki sorulara daha kesin daha hızlı ve daha genele yaygın bir cevap alabileceğimi düşünerek buraya yazdım.
 
Ynt: Şahıs Firması için fatura bastırmak

Güzel söylüyorsunuz da...Önce sizler ilk ağızdan ve yetkilinizden gerekenleri öğrenin,sonrasında tereddüt edilen hususları tabiki danışabilirsiniz.kaldı ki sorduğunuz şeyler,2 cümle ile anlatılacak şeyler değil.
Müşavire bu yüzden ücret ödüyorsunuz.Önce yetkilinize danışınız sonrasında eksikler kalırsa tabiki bizler tamamlarız.
 
Ynt: Şahıs Firması için fatura bastırmak

İnternet Satışı için Yazarkasa Gerekmez diyemeyiz Vergi dairenize gidin Tahakkuk memurunuz vardır o bilgi vermezse şef veya Müdür Yardımcısından bilgi alın zaten açılış için yoklamaya gelecekler yoklama memurundan yapmanız gereken işlemi son kez teyit edersiniz

Faaliyetiniz ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olmayanlar arasında geçmiyor
Benim de benzer mükellefim vardı başka faaliyet ile uğraşan onun için gerekmesine rağmen gerekmez demişlerdi almamıştık


İnternet ortamında yapılan toptan veya perakende satışlar karşılığında ökc. kullanma mecburiyetinin bulunup bulunmadığı hk.


Tarih 04/04/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-225
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-225

04/04/2011

Konu

:

İnternet ortamında yapılan toptan veya perakende satışlar karşılığında Ö.K.C. kullanma mecburiyetinin bulunup bulunmadığı.





İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, toptan telefon alım satım faaliyetinin yanı sıra internet ortamında perakende cep telefonu satışı ile iştigal ettiğiniz belirtilerek, ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinizin bulunup bulunmadığı hususunda özelge talep etmektesiniz.

Bilindiği üzere, 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, satışı yapılan malları aynen veya işledikten sonra satışını yapanlar dışındakilere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarların, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetinde oldukları hükme bağlanmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinde;" Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar,kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara;

2. Serbest meslek erbabına;

3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara;

4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere;

5. Vergiden muaf esnafa.

Sattıkları emtiaveya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptıkları iş bedelinin 50.000.000 lirayı (402 Sıra No.lu V.U.K. Genel Tebliği ile 1.1.2011 tarihinden itibaren 700,00 TL) geçmesi veya bedeli 50.000.000 liradan (402 Sıra No.lu V.U.K. Genel Tebliği ile 1.1.2011 tarihinden itibaren 700,00 TL) az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya iş yapanın fatura vermesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, toptan satışlarınız ve internet üzerinden yapılan satışlar haricinde herhangi bir emtia satışı yapmamanız, satış bedellerinibüronuzda tahsil etmemeniz, tahsilatlarınızı banka aracılığıyla veya elektronik yollarla almanız ve satışlarınızda fatura veya perakende satış fişi düzenlemeniz şartıyla ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmamaktadır. Diğer taraftan bu tür satışlar yanında işyerinizden müşterilerinize doğrudan satış yapmanız halinde V.U.K.' nun 232 nci maddesine göre fatura düzenleme haddinin altında kalan satışlarınızı belgelendirmek için ödeme kaydedici cihaz kullanmanız gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.





Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.


Benzer iş ile ilgili Özelge yukarıda
Yalnız Özelgeler muhattaplarını bağlar özelgeye dayanarak savunma yapamayacağınızı unutmayınız
 
Ynt: Şahıs Firması için fatura bastırmak

Çok teşekkürler verdiğiniz değerli bilgiler için.
 
Üst